Autor Wątek: Hibernatus na Marsa  (Przeczytany 17193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Borys

• Gość
Hibernatus na Marsa
« dnia: Sierpnia 02, 2013, 15:20 »
No, prawie. Pojawiła się propozycja, by wysłać ludzi na Marsa w stanie farmakologicznie wymuszonej śpiączki. Astronauci w stanie głębokiego snu zużywaliby znacznie mniej zasobów, nie nudziliby się, nie potrzebowaliby też dużego habitatu mieszkalnego.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Hibernatus na Marsa
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 02, 2013, 15:55 »
A co ze stanem fizycznym hibernatusów? Przez sporą część czasu w trakcie misji kosmicznych załoga ćwiczy. Czy w przypadku lotu z hibernatusami nie doszłoby do mocnego osłabienia organizmów?

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 02, 2013, 16:39 »
Bujają w obłokach, a tutaj jeszcze takie podstawowe problemy jak choćby ten do rozwiązania: http://www.spacedaily.com/reports/Radiation_Measured_by_Curiosity_During_Mars_Trip_Has_Implications_for_Human_Missions_999.html
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 02, 2013, 17:09 »
Bujają w obłokach, a tutaj jeszcze takie podstawowe problemy jak choćby ten do rozwiązania: http://www.spacedaily.com/reports/Radiation_Measured_by_Curiosity_During_Mars_Trip_Has_Implications_for_Human_Missions_999.html

Sądzę, że w tym konkretnym przypadku ten problem częściowo byłby do ominięcia, gdyż hibernatusów można by umieścić w małym przedziale i go mocno osłonić przed promieniowaniem. Małe pomieszczenie - hibernatorium  :P - znacznie łatwiej osłonić niż cały pojazd. Ponadto, można by sterować orientacją pojazdu w ten sposób, żeby cała reszta statku służyła jako reszta osłony przeciw promieniowaniu, jeśli punktowe źródła stają się bardzo mocne (np. Słońce).

Małe hibernatorium może oznaczać mocną osłonę antyradiacyjną przy względnie małej masie osłony. Jednocześnie reszta statku może być lżejsza.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 02, 2013, 17:09 »

Borys

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 02, 2013, 19:25 »
A co ze stanem fizycznym hibernatusów? Przez sporą część czasu w trakcie misji kosmicznych załoga ćwiczy. Czy w przypadku lotu z hibernatusami nie doszłoby do mocnego osłabienia organizmów?

Leżenie bezczynnie przez kilka miesięcy w łóżku na pewno nie nie jest zdrowe, tak że śpiochy też musiałyby ćwiczyć. W grę wchodzi np. jakaś forma elektrycznej stymulacji mięśni (EMS) lub cykliczne wybudzanie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 02, 2013, 20:42 »
Te systemy elektrostymulacji musiałyby być pewnie zdublowane przynajmniej, żeby hibernatus ćwiczył nawet w przypadku poważniejszej awarii systemowej.

Pewnie tak samo z wybudzaniem - trzeba by mieć system jednoczesnego wybudzania, tak aby załoga nie czekała na "śpiącą  (narko)królewnę". :)

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 02, 2013, 21:02 »
Też wpadło mi do głowy, że mięśnie można potraktować prądem, ale co ze szkieletem??
Wydaje mi się, że obecnie zahibernowanie człowieka na pół roku, jest niewykonalne.
Ciało, szkielet, mięśnie, potrzebują wszystkich bodźców(obciążenia związane z grawitacją), które działają na nas na ziemi. 

Offline marcin

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 02, 2013, 21:32 »
a może sanatorium z ekipą rehabilitacyjną na miejscu ;)?
tak całkiem poważnie, to czy nie byłoby możliwe wymuszanie cyklicznych ruchów ciała za pomocą odpowiednich maszyn, w których leżeli by astronauci? pomysł czysto sci-fi, aczkolwiek śmiem twierdzić, że byłoby to wykonywalne, chociaż szczerze powiedziawszy moja wiedza medyczna nie pozwala mi na głębszą analize.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 02, 2013, 22:06 »
Jak porównać ludzi z innymi ssakami np: niedźwiedziem to zaskakujące jest to, że człowiek w bezruchu traci masę mięśniową i następuje odwapnienie kości. Natomiast Miś podczas hibernacji nie doświadcza tego efektu mimo, iż też się nie rusza:
http://www.care2.com/greenliving/bears-make-space-travel-better.html
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Borys

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 02, 2013, 22:39 »
Też wpadło mi do głowy, że mięśnie można potraktować prądem, ale co ze szkieletem??

W przypadku osoby leżącej niezbędne do zachowania zdrowego kośćca ciążenie da się wytworzyć w wirówce o średnicy kilkudziesięciu centymetrów, dlatego paradoksalnie prościej utrzymać zdrowe kości śpiocha niż osoby obudzonej.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 02, 2013, 22:44 »
tak całkiem poważnie, to czy nie byłoby możliwe wymuszanie cyklicznych ruchów ciała za pomocą odpowiednich maszyn, w których leżeli by astronauci?

Wymuszanie ruchów jest konieczne, by utrzymać zdrowie stawów i zapobiec odleżynom, ale to nie wystarczy (patrz posty wyżej).

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 02, 2013, 23:30 »
Natomiast Miś podczas hibernacji nie doświadcza tego efektu mimo, iż też się nie rusza:
http://www.care2.com/greenliving/bears-make-space-travel-better.html

Z tego co wiem z TV  :), misie, jak i inne zwierzaki śpiące w zimie, wcale nie spędzają jej w bezruchu - co jakiś czas wstają, spacerują, nawet podjadają...

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 03, 2013, 14:11 »
OK, ale co z pobieraniem pokarmu/potrzebami fizjologicznymi?
Spiaczka swoja droga ale organizm chyba i tak musi przyswajac i wydalac.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 03, 2013, 14:50 »
OK, ale co z pobieraniem pokarmu/potrzebami fizjologicznymi?
Spiaczka swoja droga ale organizm chyba i tak musi przyswajac i wydalac.

Robi się całkiem skomplikowany system, jaki trzeba by zamontować na pokładzie misji marsjańskiej. Wiele elementów przy nawaleniu mogłoby oznaczać zmuszenie do wybudzenia załogi. No chyba, że się zdubluje, ale czy na to będzie miejsce i rezerwa masy?

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 04, 2013, 09:44 »
Ja mam bardziej na mysli fakt, ze osoba w spiaczce potrzebuje do zycia... opieki drugiej osoby juz nie w spiaczce - chocby dla utrzymania higieny.
Nie wystarczy wetknac roznych rur do poszczegolnych otworow ciala ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 04, 2013, 09:44 »