0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MLM przesunięty na luty 2017
Rosja reaguje na amerykańskie sankcje. Wicepremier Dmitrij Rogozin oświadczył, że Amerykanie nie będą mogli używać wyprodukowanych w Rosji silników rakietowych do prób wojskowych. Amerykańscy astronauci po 2020 roku mają stracić również możliwość korzystania z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS).
Nawet katastrofa nie powstrzymałaby przed przyśpieszeniem prac, to byłoby polityczne trzęsienie ziemi w USA, gdyby Rosja de facto "anektowałaby" ISS.
Przeczytałem przed momentem dość niepokojący artykuł (zwłaszcza odnośnie ISS):http://finanse.wp.pl/kat,1033701,title,Rosja-wylacza-GPS-na-swym-terytorium,wid,16600342,wiadomosc.htmlCzy to są jakieś nowe informacje czy ja nie nie jestem na bieżąco...
Rosyjski wicepremier poinformował też, że Rosja nie przystanie na postulat USA, by przedłużyć eksploatację Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) poza rok 2020. Waszyngton chciałby, żeby ISS, która jest projektem 15 państw i przykładem dobrej współpracy rosyjsko-amerykańskiej, funkcjonowała co najmniej do 2024 roku.Tylko rosyjskie statki kosmiczne Sojuz mogą obecnie dostarczać astronautów na ISS; USA zakończyły swój program promów kosmicznych.- Zakładamy, że będziemy potrzebowali ISS tylko do 2020 roku - powiedział Rogozin. - Chcemy skierować środki na inne perspektywiczne projektu kosmiczne. Dodał, że plany w tej dziedzinie zostaną przedstawione wkrótce. Oświadczył również, że "rosyjski segment (ISS)może istnieć niezależnie od amerykańskiego, ale amerykański nie może istnieć niezależnie od rosyjskiego".