Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2014)  (Przeczytany 109524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2014)
« Odpowiedź #255 dnia: Maja 23, 2014, 12:17 »
No to napisz co takiego nowego stworzyli bo na moje oko cały ich program kosmiczny opiera sie na tym co zbudowano w ZSRR i tylko lekko unowocześniono,reszta to piękne rendery,makiety i obiecywanie gruszek na wierzbie.Chcą iść. z Chińczykami-prosze bardzo.Zrobią potężny krok w tył bo ta nowa chińska stacja kosmiczna będzie gdzieś na etapie stacji Skylab z lat 70-tych.Bajania o zbudowaniu wspolnie z Chinami stacji BEO,na Księżycu czy Plutonie są dobre ale dla małych dzieci.
              ... jak to co, np rozwiazani adla GLONOSS'a jaki robia z indiami, duza czesc rakiety jaka robia z korea poludniowa i tak dalej. Na ich technologiach jadrowych opieraja sie/opieraly sie w wiekszosci misje nasa lecace poza LEO. Mozna by tak dlugo ... Sojuza, ktory metoda powolnej ewolucji ma chyab tylko nazwe z wersji sprzed dziesiecioleci;-) ITP. Z powazaniem
                                                                                                                                                                 Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: Maja 23, 2014, 12:38 »
Na ich technologiach jadrowych opieraja sie/opieraly sie w wiekszosci misje nasa lecace poza LEO.

w USA kupili tylko izotop którego nie produkowali dzięki genialnej legislacji, nic więcej.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #257 dnia: Maja 23, 2014, 12:41 »
Na ich technologiach jadrowych opieraja sie/opieraly sie w wiekszosci misje nasa lecace poza LEO.

w USA kupili tylko izotop którego nie produkowali dzięki genialnej legislacji, nic więcej.
            ... a masz sodole w ktorej mozna "klepac ten izotop" czy insza metoda wytwarzac?;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                   Adam Przybyla

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #258 dnia: Maja 23, 2014, 14:33 »
Wszystko co wymieniłeś jest spuscizną po ZSRR i nie jest niczym innowacyjnym a w najlepszym razie jest ewolucją.Ja miałem na myśli projekty typu Kliper,Parom,Ruś-M czy załogowy lot na Marsa w ciągu dekady czym odgrażali sie równo 10 lat temu(ile razy mówili o bazach księżycowych to trudno już zliczyć).Ze wszystkich tych wielkich planów zostały co najwyzej tylko ładne obrazki na grafikach komputerowych.Jak wiec można powaznie podchodzic do ich kolejnych zapowiedzi typu "zbudujemy bazy księżycowe"?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #258 dnia: Maja 23, 2014, 14:33 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #259 dnia: Maja 23, 2014, 15:15 »
Wszystko co wymieniłeś jest spuscizną po ZSRR i nie jest niczym innowacyjnym a w najlepszym razie jest ewolucją.Ja miałem na myśli projekty typu Kliper,Parom,Ruś-M czy załogowy lot na Marsa w ciągu dekady czym odgrażali sie równo 10 lat temu(ile razy mówili o bazach księżycowych to trudno już zliczyć).Ze wszystkich tych wielkich planów zostały co najwyzej tylko ładne obrazki na grafikach komputerowych.Jak wiec można powaznie podchodzic do ich kolejnych zapowiedzi typu "zbudujemy bazy księżycowe"?
              ... spokojnie, trenowali skill projektantow;-) BTW, akurat parom stal sie zbyteczny, po czesci takze z powodu przejecia jego funkcji przez canadarma;-) Inne deklaracje sluza raczej negocjacjom niz realnym dzialaniom. To czysta polityka, hi hi. Zobaczysz, jak amerykanie zaczna zbierac koalicje do lotow na Ksiezyc lub do bazy na BEO, to dopiero bedzie czysta SF;-)))
Skoro tak robia to jednka przynosi im to wymierne korzysci podczas negocjacji przy kolejnych projektach miedzynarodowych;-)
Z powazaniem
                                    Adam Przybyla

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #260 dnia: Maja 23, 2014, 15:44 »
            ... a masz sodole w ktorej mozna "klepac ten izotop" czy insza metoda wytwarzac?;-) Z powazaniem
High Flux Isotope Reactor w Oak Ridge.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #261 dnia: Maja 24, 2014, 02:10 »
             ... masz racje, to co sie teraz dzieje, trudno okreslic jako odkrywcze. Ale nie bagatellizowalbym tego co potrafia robic.
Nie liczylbym na razie na jakies spektakularne, wlasne ich sukcesy, raczej wspolpracuaj az innymi ...  - starczy im nowy kosmodorm;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                      Adam Przybyla

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #262 dnia: Maja 31, 2014, 09:21 »
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #263 dnia: Czerwca 04, 2014, 22:16 »
Jutro pierwszy test systemu OPALS:

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #264 dnia: Czerwca 13, 2014, 19:33 »
Na ISS w sierpniu misją CRS 4 zamiast CRS 5 poleci fajna drukarka 3D małej prywatnej firmy MADE IN SPACE długo testowana i zdobywszy wszystkie certyfikaty wcześniej niż planowali twórcy cacka zadebiutuje w mikrograwitacji ( tylko martwią mnie ciągłe poślizgi nosiciela :( ;  źródło: http://www.parabolicarc.com/

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #265 dnia: Czerwca 17, 2014, 05:39 »
Tym razem po drukarce 3D z najbliższym włoskim astronautą ma polecieć pierwsze expresso do kawy przystosowane do parzenia napoju bogów w mikrograwitacji . www.newspacewatch.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #266 dnia: Czerwca 17, 2014, 08:54 »
Marsie, czy możesz podawać linki docelowe do każdej wiadomości? Strony główne tych serwisów często się aktualizują i szybko trudno znaleźć informację.

W przypadku ostatniego postu link docelowy to: https://www.newspacewatch.com/articles/73767-isspresso-machine-from-lavazza-to-provide-brewed-coffee-in-space.html

:)

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #267 dnia: Czerwca 17, 2014, 13:16 »
Oczywiście ;poprawię się:)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #268 dnia: Czerwca 18, 2014, 20:05 »
Według Lotów Kosmicznych jutro ma odbyć się:

WKD-38 (Skworcow, Artiemjew), 19.06.2014 13:50-19:50

Czy wiadomo jaki jest cel?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #269 dnia: Czerwca 19, 2014, 22:02 »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #269 dnia: Czerwca 19, 2014, 22:02 »