Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2014)  (Przeczytany 109594 razy)

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2014)
« Odpowiedź #345 dnia: Października 19, 2014, 20:37 »
Cóż to za czasy nastają, że na ogłoszenie nowego pojazdu reagujemy słowami 'po co'? Idea wbrew pozorom nie jest taka zła, bowiem CRS-2 zakłada mniejszą ilość lotów rocznie, a co za tym idzie mniej powrotników. Taki pojazd mógłby zapełnić powstałe luki, choć za wiele to on ze sobą nie zabierze.

Ciekawi mnie jak ma wyglądać jego transportowanie wewnątrz stacji i jakim cudem powstanie on tak szybko.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #346 dnia: Października 19, 2014, 20:50 »
Wygląda na to, że wraca idea CRV (czyli X-38), ale który ma wyglądać bardziej jak VentureStar. Tyle że bezzałogowy, no i dużo mniejszy:

« Ostatnia zmiana: Października 19, 2014, 20:52 wysłana przez JSz »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #347 dnia: Października 19, 2014, 21:38 »
Oj zdecydowanie mniejszy, to ma byc cos mierzone w centymetrach;-) IMHO, bardzo dobry pomysl, bo pojawi sie bardzo tani pojazd powrotny i te powroty beda baaardzo czeste - czyli mozna oczekiwac bardzo szybkiego rozwoju tego rozwiazania..
Ten "prasolot"  to zupelnie inna klasa wagowa powrotnika niz taki np. dragon, co najwyzej zwiezie tylko kilkanascie kg ladunku.
Z powazaniem
                                                                                     Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2014, 21:43 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #348 dnia: Października 29, 2014, 19:39 »

Emblemat mistrzostw świata w piłce nożnej:

« Ostatnia zmiana: Października 29, 2014, 22:19 wysłana przez mss »
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #348 dnia: Października 29, 2014, 19:39 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #349 dnia: Listopada 08, 2014, 13:40 »
Nowy filmik z serii "wycieczka po ISS". tym razem z przewodnikiem Reidem Wisemanem. Lubię takie filmiki. Ten wczoraj w całości pokazał - o ile mi się nie pomyliło - Polsat News:

Przy okazji: już w poniedziałek rano Wiseman z całą załogą Sojuza TMA-13M wraca na Ziemię.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #350 dnia: Listopada 09, 2014, 19:54 »
To ja dodam do tego jeszcze filmik z zabawą wodą i kamerą GoPro:

The Dark Side of the Moon

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #351 dnia: Listopada 09, 2014, 22:05 »
Media przypominają, że 2 listopada minęła 14. rocznica zasiedlenia ISS! Tego dnia zacumował do stacji Sojuz TM-31 z doświadczoną załogą: William Shepherd, Jurij Gidzenko i Siergiej Krikałow. Dowódcą Sojuza był Gidzenko, ale dowódcą "Ekspedycji 1" został Shepherd. Od tego czasu w kosmosie ciągle ktoś przebywa.

Tak wyglądała wówczas Stacja:

Widzimy dwa moduły rosyjskie: Zarja (w środku) i Zwiezda oraz amerykański Unity (po prawej).

Za rok szykuje się wielka feta na 15-lecie (?)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #352 dnia: Listopada 14, 2014, 03:58 »
Mam mała ciekawostkę - rozmawiałem z ojcem chłopaka mojej corki, ktory akurat pracuje nad nowym filmem z ISS (ma byc w technice 4k) i mowi ze maja spore wojny z osoba odpowiedzialna za ISS. A konkretnie problem jest z Cupola. Okna sa z szkła o świetnych właściwościach optycznych, ale na wierzchu jest jakaś warstwa plastiku ktory nie dość ze jest brudny to jeszcze powoduje zniekształcenia, odbicia itp. Wiec chcieli by to zdjąć na czas filmu. I podobno nie moga uzyskać zgody.

Znalazłem opis jak sa zbudowane te okna:
Pressure panes (Primary & Redundant) :
– anti-reflection coated fused silica glass
– 1.45 in. (3.68 cm) thick for the top window, 1.0 in. (2.54 cm) thick
for the side windows
• Scratch panes:
– borosilicate glass (SCHOTT BK7)
– 0.44 in. (1.12 cm) thick for both top and side windows
– Anti-spall film on the cabin side of the glass, treated with scratch
resistant anti reflection coating
– Conductive anti-reflection coating (ITO) acting as heater on
space-oriented glass surface
– The removal of this pane can be considered in exceptional
cases to improve window optical performance
• Debris panes :
– anti-reflection coated fused silica glass
– 0.37 in. (0.94 cm) thick for both top and side windows
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2014, 04:06 wysłana przez MarekFloryda »
Zapraszam na mój blog :)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #353 dnia: Listopada 14, 2014, 10:06 »
http://www.space.com/21561-space-exploration-radiation-protection-plastic.html
moze to to samo? Jesli prowadza badania na wplyw takiej ochronki na ilosc promieniowania jakie przenika do srodku, to sie nie dziwie, ze nie chca zepsuc wynikow;-) Z powazaniem
                                              Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #354 dnia: Listopada 22, 2014, 23:06 »
Ciekawe nagranko podsumowujące pobyt Alexandra Gersta na ISS:

Warto zobaczyć. :)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #355 dnia: Listopada 24, 2014, 13:15 »
Naukowcy z norweskiego Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) w ramach 10-letniego programu TIME SCALE mają zamiar sprawdzić czy i ewentualnie jak w przestrzeni kosmicznej da się hodować warzywa, aby zapewnić astronautom źródło tlenu i pożywienia.

Na razie naukowcy nie podjęli jeszcze ostatecznej decyzji co do tego co będą hodować, lecz myślą oni wstępnie o sałacie, soi i pomidorach. Badacze biorący udział w projekcie mają już doświadczenie z kosmicznym rolnictwem, bo to właśnie pod ich kierownictwem na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej prowadzono podobne eksperymenty z rzodkiewnikiem pospolitym (Arabidopsis thaliana).

Najtrudniejszym zadaniem zdaje się być obliczenie dokładnych ilości wody i składników odżywczych potrzebnych roślinom w nowym dla nich środowisku, a badacze sądzą, że gotowego, kosmicznego ekosystemu spodziewać się możemy w okolicach roku 2050.

Źródło: TheLocal

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #356 dnia: Listopada 24, 2014, 17:39 »
Najtrudniejszym zadaniem zdaje się być obliczenie dokładnych ilości wody i składników odżywczych potrzebnych roślinom w nowym dla nich środowisku, a badacze sądzą, że gotowego, kosmicznego ekosystemu spodziewać się możemy w okolicach roku 2050.
Potrzebują aż 36 lat badań by opracować sprawny kosmiczny ekosystem ?  :o Coś bardzo długo  :-\

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #357 dnia: Listopada 25, 2014, 17:38 »
Mądry człowiek na ISS :)
Obecnie stosunki na linii Moskwa-Waszyngton są najbardziej napięte od czasu zakończenia zimnej wojny. Dlatego rosyjski kosmonauta Oleg Artiemiew tuż przed odlotem kolejnej Ekspedycji na Międzynarodową Stację Kosmiczną powiedział mediom, że międzynarodowa współpraca w kosmosie powinna być wzorem dla polityków pozostających na Ziemi, a ci powinni inwestować właśnie w podbój przestrzeni kosmicznej, a nie w wojny.

Zdaniem kosmonauty to właśnie polityka jest tym co stoi na drodze rozwoju ludzkości, w której to podbój kosmosu jest kolejnym, naturalnym krokiem. Podkreślił on, że zarówno USA jak i Rosja mają technologie, które pozwoliłyby ruszyć w otwartą przestrzeń kosmiczną, jednak zamiast wykładać pieniądze na to, pompowane są one w kolejne bezcelowe wojny.

Według jego słów: kosmos nas jednoczy, a Międzynarodowa Stacja Kosmiczna jest "diamentem międzynarodowej współpracy".

Oleg Artiemiew jest kosmonautą od 2003 roku, gdy został częścią programu RKKE-15. Choć posiada obywatelstwo rosyjskie, miejscem jego narodzin jest Ryga. Ukończył on szkołe politechniczną w Tallinie po czym musiał odbyć służbę w armii radzieckiej - spędził rok w jednostce stacjonującej w Wilnie. Następnie ukończył fizykę na Moskiewskim Państwowym Uniwersytecie Technicznym im. N.E. Baumana i w 2000 roku udało mu się przejść pomyślnie testy medyczne uprawniające do starania się o lot w kosmos.

Źródło: RT

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #358 dnia: Listopada 26, 2014, 09:26 »
Hyhy, źródłem tego tekstu jest RT, więc końcówka wyeksponowała Rygę i Wilno. :) Przepraszam za OT.

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #359 dnia: Listopada 26, 2014, 17:42 »
Pierwsza część wyprodukowana na orbicie przez drukarkę 3-D  jest częścią do samej drukarki; być może jest to przełom dla dalszej eksploatacji kosmosu;) astronauci mieli kłopoty z ściągnieciem tej części z płytki służącej jako podstawa
http://www.parabolicarc.com/2014/11/25/iss-3d-printer-creates-product/#more-54026

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #359 dnia: Listopada 26, 2014, 17:42 »