Autor Wątek: Boeing CST-100 Starliner  (Przeczytany 177613 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Boeing / kapsuła CST-100
« Odpowiedź #150 dnia: Lipca 06, 2014, 14:58 »
Hmm, a czy możliwe logistycznie (ilość węzłów do cumowania) i technicznie (ilość dostępnej energii, systemy podtrzymywania życia) do takiego podniesienia stałej załogi na ISS?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #151 dnia: Lipca 06, 2014, 15:15 »
Hmm, a czy możliwe logistycznie (ilość węzłów do cumowania) i technicznie (ilość dostępnej energii, systemy podtrzymywania życia) do takiego podniesienia stałej załogi na ISS?
              ... w sumie mogloby wtedy byc wiecej misji krotkoterminowych. Podane przez was ilosci dotycza ilosci mozliwych ZMIAN czlonkow zlaogi a nie REZYDENTOW;-) Podejrzewam, ze glowym problemem moze byc to, ze stacja moze byc szybciej zamknieta, niz cala ta zabawa dojdzie do skutku;-) Trzeba tez wziasc pod uwage, ze w przyszlosci ISS moglaby byc stacja przesiadkowa do HUBA poza LEO, czyli czesc z tej liczby bylaby tam dosc krotko czekajac na tramnsport wyzej. O ile dobrzetez  kojarze za czasow lotow shuttle, okresowo bez problemow na stacji bylo powyzej 10 zalogantow. Z powazaniem
                                                                                                                                                                   Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #152 dnia: Lipca 06, 2014, 16:19 »
Adamie, tyle, że spejs szatul był takim mocnym przedłużeniem możliwości Stacji, szczególnie w systemach podtrzymania życia. I chyba też dlatego większa część załogi misji STS spała na promie (oczywiście nie tylko, ale także dlatego).

Te wszystkie nowe kapsuły raczej będą mieć znacznie mniejsze systemy podtrzymania  życia, więc pewnie takiego myku nie da się zrobić. A może się tutaj mylę? :)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #153 dnia: Lipca 06, 2014, 17:44 »
Może zainstalowanie dodatkowego systemu podtrzymywania życia  nie kosztuje bajońskie sumy a możliwości ISS  będą bardzo elastyczne w tych kwestiach ( ja i tak uważam że 10 osób to powinno być na stałe po pierwszych lotach prywaciarzy - żeby w pełni wykorzystać taki gigantyczny twór jak ISS)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #153 dnia: Lipca 06, 2014, 17:44 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #154 dnia: Lipca 06, 2014, 20:43 »
Adamie, tyle, że spejs szatul był takim mocnym przedłużeniem możliwości Stacji, szczególnie w systemach podtrzymania życia. I chyba też dlatego większa część załogi misji STS spała na promie (oczywiście nie tylko, ale także dlatego).

Te wszystkie nowe kapsuły raczej będą mieć znacznie mniejsze systemy podtrzymania  życia, więc pewnie takiego myku nie da się zrobić. A może się tutaj mylę? :)
              ... gdzies mi cos kolacze po glowie, ze czytalem, ze taka podlaczona kapsu;a wymaga tyle energi co lodowka, hmm, do weryfikacji. Czyli moze nie jest to az takie duze obciazneie. Oczywiscie kanapki musza wziasc z soba;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                             Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #155 dnia: Sierpnia 08, 2014, 18:47 »
Aerojet Rocketdyne właśnie skończył dopieszczanie CST-100 Boeingowi więc kapsuła jest już w bardzo zaawansowanym stanie :) Na szarym końcu jest niestety Spacex:((
http://www.parabolicarc.com/2014/08/08/aerojet-rocketdyne-completes-cst100-work/#more-53119

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #156 dnia: Sierpnia 08, 2014, 19:42 »
Na szarym końcu jest niestety Spacex:((

Sporo przesadziłeś. Nie ma co patrzeć na liczbę "milestonesów" pozostających jeszcze do realizacji, bo te były ustalane indywidualnie z każdym producentem i właściwie na ich propozycje. Należy patrzeć na to, co one zawierają.

Z najważniejszych: CDR (Critical Design Review) SpaceX planuje w listopadzie, Boeing w 3. kwartale (ale jeszcze nie było). Natomiast SpaceX planuje pad abort test w 3. kwartale, a in-flight abort test w marcu 2015, zaś Boeing i SNC w ogóle nie mają tego w planie w bieżącej rundzie CCP!

Tak więc zadania SpaceX rzeczywiście obsunęły się  w największym stopniu, ale też były zdecydowanie najambitniejsze.

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #157 dnia: Sierpnia 08, 2014, 23:38 »
chyba za bardzo skupiłem sie na milestones ! ;D

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #158 dnia: Września 17, 2014, 16:58 »

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #159 dnia: Września 20, 2014, 16:14 »
Ostatnio zainteresowałem się obszarami wybranymi jako miejsca lądowania kapsuł Boeinga po zakończonej misji. Tak jak w przypadku Sojuzów są to stepy Kazachstanu w rejonie Arkałyku lub Żezkazganu, tak dla CST-100 głównymi rejonami będą:

- Edwards AFB w Kalifornii
- poligon Dugway Proving Ground w stanie Utah
- Yuma i Willcox - oba w stanie Arizona
- White Sands w stanie Nowy Meksyk

Informacje znalazłem tutaj:

http://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/ast/17th_cst_presentations/media/Commercial_Crew_Boeing_Chris_Ferguson.pdf
GG 8698011

velo

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: Września 20, 2014, 17:47 »
Plotki krążą, że astronauci NASA za bardzo nie chcieliby latać z Boeingiem i mocno preferują SpaceX ;)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #161 dnia: Września 20, 2014, 19:48 »
Plotki krążą, że astronauci NASA za bardzo nie chcieliby latać z Boeingiem i mocno preferują SpaceX ;)

A dlaczego nie lubią Boeinga? Za mało nowatorskie kapsuła ma rozwiązania? Czy boją się wodowania w oceanie?  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #162 dnia: Września 20, 2014, 20:04 »
zaraz zaraz, to CST-100 będzie lądować, a nie wodować?

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #163 dnia: Września 20, 2014, 20:33 »

A dlaczego nie lubią Boeinga? Za mało nowatorskie kapsuła ma rozwiązania? Czy boją się wodowania w oceanie?  ;)

W "Grawitacji" astronautka po otwarciu włazu Shenzou mogła się utopić.

velo

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: Września 20, 2014, 22:36 »
Kapsuły Boeinga mają lądować, ale podobno z dużym łupnięciem.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #164 dnia: Września 20, 2014, 22:36 »