Autor Wątek: Polski projekt załogowej misji marsjańskiej w finale konkursu  (Przeczytany 17542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JamJestJan

• LOXem i ropą! ;)
Odp: Polski projekt załogowej misji do Marsa.
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 06, 2014, 15:08 »

Nie boicie się potencjalnych problemów kontaminacyjnych związanych z awariami układów znajdujących się tak blisko siebie?

Nie boimy się  :D. Projekt jest napisany raczej ideowo. Nie rozprawialiśmy nad takimi szczegółami. Po prostu przyjmujemy, że taki zbiornik jest do skonstruowania i tyle. Gdybyśmy mieli się rozdrabniać nad takimi szczegółami to raport robilibyśmy rok i miał 300 stron, gdzie regulaminowych limitem było 50 stron. Myślę, że głównym zamysłem konkursu była światowa burza mózgów i wysyp nowych, świeżych pomysłów.

Chodzi o pewne rozwiązanie Bigelowa (które zresztą wywodzi się z opracowań jeszcze z lat 60), który chce wpompować wodę pomiędzy ścianki modułu, żeby stworzyć przy okazji warstwę pochłaniającą część promieniowania. Z grubsza to sensowne, ale wszystko zależy od tego ile właściwie tego promieniowania jest, bo przekłada się to bezpośrednio na grubość warstwy płaszcza wodnego. Nie pamiętam szczerze ile tam było zalecanej grubości, ale chyba całkiem sporo, jeśli przeliczyć to na cały habitat.
No tak, zaszło nieporozumienie. Jak już napisał kolega z zespołu - rozważaliśmy to rozwiązanie, ale po pomyśle zrobienia habitatu z tanka, pomysł oczywiście upadł, co wyjasniłem na poprzedniej stronie.

Gówniana, ale ważna ;) Nie można sobie pozwolić na takie marnotrawstwo wody. I nie tylko, ale to już inny profil misji.

Oczywiście i szczerze mówiąc byłem zaszokowany tak dużą efektywnością opracowywanych systemów.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2014, 15:10 wysłana przez JamJestJan »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 06, 2014, 21:26 »
A ja zadam przewrotne pytanie - co w Waszej opinii jest najsłabszym elementem całej koncepcji? :)

PS. Nie jestem pewien, ale chyba ten wątek powinien być w innym dziale - jak uważacie?

Offline JamJestJan

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 07, 2014, 08:26 »
Wg mnie SLS, którego nie będzie w 2018 r. i brak jakichkolwiek rozważań nt. ochrony elektroniki. Ale ogólnie to na pewno można by się przyczepić wielu aspektów naszego projektu.
Tak w ogóle, to mamy nadzieję, że ten temat pomoże nam się przygotować do obrony projektu, więc im więcej niewygodnych pytań, tym lepiej :D.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 07, 2014, 09:16 »
A gdzie sa batesrie sloneczne? Z powazaniem
                                                                     Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 07, 2014, 09:16 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 07, 2014, 13:55 »
Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego EDSa.
W jaki sposób przepychacie paliwo i utleniacz do komory spalania?

Offline szymszym2020

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 07, 2014, 14:06 »
Baterie słoneczne są umieszczone na module serwisowym. Są to UltraFlexy.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego EDSa.
W jaki sposób przepychacie paliwo i utleniacz do komory spalania?
Co masz na myśli? Jeżeli zaistnieje potrzeba jakiegokolwiek przepychania paliwa to pewnie użyjemy RCSów przez kilkanaście sekund aby większość cieczy znalazła się przy wlocie do komory i wtedy uruchomimy zapłon i reszta paliwa z pewnością osiądzie na dnie dość szybko

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 10, 2014, 16:11 »
Chodzi mi to co to za silniki są w EDS. LH2 i LOX, ale na turbopompach, tak? Coś jak J-2? Czy J-2X? Czy coś jeszcze innego?

Offline szymszym2020

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 10, 2014, 19:35 »
Używamy clustera 4 silników RL-10

Offline Lubański Robert

• Pełny
  • Mars Society Polska
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 11, 2014, 09:56 »
Zespół Space in More z Politechniki Wrocławskiej, poszukuje środków na wyjazd do USA na  finał konkursu International Student Design Competition for Inspiration Mars. Pieniądze zbierają za pomocą platformy PolakPotrafi.pl. Można wpłacać dowolne kwoty, od złotówki w górę. Mam nadzieje, że uzbierają pieniądze na wyjazd. Ja również dorzucę swoją cegiełkę.
http://polakpotrafi.pl/projekt/space-is-more

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 11, 2014, 11:47 »
Używamy clustera 4 silników RL-10

Hm, a próbowaliście to liczyć może również silników, które obecnie są w fazie R&D? Np. Vinci, RD-0146, RL-60? Czy było za mało danych, żeby je uwzględnić?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 11, 2014, 13:00 »
Powiecie cos wiecej czym i jak to liczyliscie? Przyznam, z checia poleiczylbym za pomoca waszej platformy kilka swoich pomyslow;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                                                     Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 11, 2014, 16:37 »
Zespół Space in More z Politechniki Wrocławskiej, poszukuje środków na wyjazd do USA na  finał konkursu International Student Design Competition for Inspiration Mars. Pieniądze zbierają za pomocą platformy PolakPotrafi.pl. Można wpłacać dowolne kwoty, od złotówki w górę. Mam nadzieje, że uzbierają pieniądze na wyjazd. Ja również dorzucę swoją cegiełkę.

Jak najbardziej warto wesprzeć!

Przy okazji sugestia dla adminów/moderatorów: może zmienić nazwę wątku na bardziej adekwatną? Np. "Polski zespół w finale konkursu na koncepcję załogowej misji marsjańskiej", "Koncepcja załogowej misji marsjańskiej - polski zespół w finale konkursu", czy raczej jakoś krócej...

I może przenieść do działu "Polski program kosmiczny"?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2014, 19:12 wysłana przez JSz »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Polski projekt załogowej misji marsjańskiej
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 11, 2014, 22:05 »
Przeniosłem wątek. Zdecydowanie - tu jego miejsce! :)

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 12, 2014, 15:52 »

Wsparłem! 50 PLN.
Zapraszam na mój blog :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 12, 2014, 15:52 »