Autor Wątek: Mars Rover 2020 Perseverance  (Przeczytany 594272 razy)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
Odp: Mars Rover 2020
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 10, 2015, 23:18 »
Mapka z kandydującymi miejscami na przyszłe lądowanie mars rover 2020;))
http://www.americaspace.com/?p=85212

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 11, 2015, 01:51 »
Bardzo ciekawe kandydatury lądowisk dla łazika 2020. A start ma się odbyć dokładnie za 5 lat o ile terminy się nie przesuną. Istnieje pewna szansa, że Mars Rover 2020 zrobi sobie selfie z Spiritem  8)

Wybór będzie bardzo trudny. Sam bym nie wiedział, które miejsce lądowania wybrać..... Każde z nich oferuje swoje mocne atuty.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 11, 2015, 09:55 »
Okolice Valles Marineris były kiedyś proponowane dla Opportunity, ale szybko wypadły jako zbyt trudne.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 11, 2015, 21:50 »
Wybór m.in.Columbia Hills wskazuje, jak pewni nowego systemu lądowania są teraz planiści. Można zawężać cele do stosunkowo niewielkiego obszaru o powierzchni paru/parunastu max km2. Przy okazji lądowanie w rejonie CH nie ma chyba sensu, skoro obszar ten został już dość dobrze poznany przez Spirit'a. Ciekawsza mogłaby być (jeśli już mowa o kraterze Gusev - delta na skraju tego krateru... no cóż, ale być może niektórym spodobała się przy okazji romantyczna wizja obfotografowania nieczynnego już MER'a.
Co do innych miejsc to faktycznie Jezero wydaje się zdecydowanie najbardziej atrakcyjne, praktycznie tylko tutaj jest bardzo wyraźne i niezwykle bogate skupisko różnego rodzaju podłoża, skał itp. Oczywiście niezwykłe było by zobaczyć łazika w którymś ze słynnych wąwozów/kanionów marsjańskich, ale planiści nie będą chcieli chyba jednak jeszcze ryzykować z lądowaniem w tego typu miejscach, skraje niecek, mis dawnych basenów i kraterów wydają się wystarczająco oszałamiające w różnorodność materiału do przebadania.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 11, 2015, 21:50 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 11, 2015, 21:53 »
Ja tam stawiam na deltę Jezero. Prowadzi do krateru ale też widać dawne koryto rzeczne, całkiem głębokie chyba.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpnia 11, 2015, 23:00 »
no otóż to, Jezero ujmując kolokwialnie - wymiata. Przeglądałem przy okazji inne proponowane miejsca w b.wysokich rozdziałkach, ale Jezero autntycznie nic nie jest w stanie przebić.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpnia 11, 2015, 23:06 »
Hmm, a jaki mamy zestaw publikacji naukowych na temat tego jeziora/krateru i delty? Czy jest to wynik jednego epizodu wodnego czy kilku? Czy wiek jest jakoś znany?

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 12, 2015, 06:46 »
Jezero dla mnie też jest najciekawsze, choć nie zapominajmy o jego konkurencji delcie Ebersvalde.

W kraterze Holden za to są pokłady chlorków. Uchodzi do niego Uzboi Vallis do której z kolei wpada słynna Nirgal Vallis.

Kanarku Twoje pytania są bardzo zasadne. Wieku bezwzględnego tych utworów nikt nie zna, bo nie prowadzono datowania izotopowego tamtejszych skał. Względny wiek to przynajmniej 3,5-2,5 miliardy lat.......
Niestety nie wiadomo mi nic odnośnie szczegółów dotyczących istorii geologicznej Jezero. Ale myślę, że publikacje na ten temat powinny już być. Kiedyś czytałem o publikacji dot. łożysk rzecznych na Marsie. Niestety co i gdzie to było niestety nie pamiętam.....  :(

A propo kanałów rzecznych. Do krater Gale też uchodzi dawna rzeka (w miejscu gdzie wskazówka zegara pokazuje godzinę 7:00-8:00), która zapewne tworzyła kiedyś wodospad, bo na fotkach widać, że różnica poziomów wysokości pomiędzy dnem krateru a otaczającymi go obszarami jest znaczna... Tyle, tylko czy koła Curiosity wytrzymają na tyle, żeby łazik po zbadaniu Aeolis Mons/Mount Sharp dał radę dojechać do tej rzeczki.....   

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 12, 2015, 06:56 »
Kto chce się zapoznać z historią krateru i delty Jezero zapraszam tutaj  8)

http://marsoweb.nas.nasa.gov/landingsites/msl/workshops/2nd_workshop/talks/Fassett_Nili.pdf

Prawdziwe cuda i smaczki dla miłośników Marsa  :D

Jak widać, Jezero było proponowane jako lądowisko dla Curiosity. Dobrze, że go wówczas nie wybrali, bo łazik nie dojechałby do wielu ciekawych geologicznie miejsc.....
Może Mars 2020 Rover da radę je objechać?

A poza nawiasem, kiedy będzie konkurs na imię dla łazika 2020?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 12, 2015, 13:46 »
Dzięki Ekoplaneto za link. Warto go przejrzeć! :)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 12, 2015, 21:49 »
dzięki Eko za ten link, warty polecenia.

Co do przyszłej trasy Curiosity to jedyne w co nie wierzę - to niestety właśnie w te nieszczęsne kółka, a przecież przed łazikiem znacznie trudniejszy teren do pokonania. Czy wiadomo już z jakiego materiału będą tym razem zrobione koła do MSL 2020 ?

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 13, 2015, 12:18 »
Jedyne co będzie robił MSL przez najbliższe lata to siedział na tych zboczach i jeździł od kamienia do kamienia. Niewiadomo jakie koła do tego nie są potrzebne.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpnia 13, 2015, 18:25 »
Od kamienia do kamienia, od głazu do głazu, od skałek do skałek, jak każdy inny łazik. Pytanie dotyczy podłoża, konkretne dziurki porobiły się w jego "felgach" już podczas jazdy po terenie - wydawałoby się łagodnym, wydmowym, a tu niespodzianka - spora ilość kamieni załatwiła po części sprawę. Teraz wjeżdza w teren trudniejszy do jazdy - wiadomo, że nie będzie robił grubych setek metrów/sol jak do tej pory, zacznie się prawdziwe lawirowanie. Zarazem rośnie też trudność podłoża, jestem przekonany, że te dolinki pomiędzy kopcami i ostańcami są w znacznie większym stopniu pokryte różnej maści/wielkości odłamkami skalnymi. Także widać, że przed Curiosity, zwłaszcza z tymi kółkami droga łatwa na pewno nie będzie.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2015, 20:35 wysłana przez ekoplaneta »

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 13, 2015, 20:06 »
Zarazem rośnie też trudność podłoża, jestem przekonany, że te dolinki pomiędzy kopcami i ostańcami są w znacznie większym stopniu pokryte różnej maści/wielkości odłamkami skalnymi.
Nie wiem czy tak, pisano poprzednio ze im wyzej ponad dno krateru tym wiecej bedzie piachu, tym mniej ostrych kamyczkow.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2015, 21:15 wysłana przez olasek »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 13, 2015, 20:06 »