Autor Wątek: Rosyjski program kosmiczny  (Przeczytany 742324 razy)

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
Odp: Rosyjski program kosmiczny
« Odpowiedź #1035 dnia: Czerwca 04, 2018, 00:57 »
Orionidzie, to prawda, ale w 2001 roku GLONASS nie pełnił służby globalnie. Sześć satelitów od czasu do czasu się tak ustawiało, że mogło regionalnie dostarczać usługi pozycjonowania.

GLONASS "na nowo" globalnie działa od 2011 roku:
By 2010, GLONASS had achieved 100% coverage of Russia's territory and in October 2011, the full orbital constellation of 24 satellites was restored, enabling full global coverage.

Wikipedia podaje, że w tym roku powinno polecieć łącznie sześć GLONASSów. To też pokazuje skalę problemu. Ciekawe, ile rzeczywiście startów zostanie przeprowadzonych.

Na Wiki doliczyłem się 5 startów , a u Guntera 6 http://space.skyrocket.de/doc_sdat/uragan-m.htm
Daje się zauważyć , że Rosjanie zrezygnowali z wysyłki hurtem  Glonassów (wcześniej w czasie 2. startów stracili 6 satelitów).
Wystarczy , że 1 satelita z 24. wypadnie z sieci i konstelacja przestaje być w pełni globalna.
Zresztą przed 2011 w pełni globalna konstelacja istniała w 1996.
Widoczna jest silna tendencja utrzymania konstelacji w pełnym zakresie funkcjonalnym.
Najbliższy start Sojuza-2.1b/Fregat-M z Glonassem ma się odbyć już 17 czerwca 2018.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1036 dnia: Czerwca 04, 2018, 01:39 »
Właśnie - pomiędzy 1996 a 2011 była spora przerwa w globalnym funkcjonowaniu GLONASSa. Stąd pisałem, że "na nowo".

Ciekawe, ile w tym roku odbędzie się startów GLONASSów...

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #1037 dnia: Czerwca 06, 2018, 20:10 »
Dmitrij Rogozin przed startem Sojuza MS-09 spotkał się z szefem ESA Johannem-Dietrichem Wörnerem i z współpracownikiem administratora NASA Williamem Gerstenmaierem i ambasadorem USA w Rosji.
Rozmowy były prowadzone osobno.

Spotkanie dotyczyło podtrzymania współpracy międzynarodowej.
Rosja nadal chce księżycowej współpracy.

С российской стороны отмечена важность использования МКС в полном объеме. należy zapewne przez to rozumieć niechęć Rosji wobec propozycji przedwczesnej deorbitacji ISS.

https://www.roscosmos.ru/25163/

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #1038 dnia: Czerwca 07, 2018, 15:40 »
Rosjanie jak zwykle dużo chcą ale coraz mniej są w stanie zaoferować. Są postawieni pod wysoką scianą i mają już na tyle poważnie zardzewiałą szabelkę, także jakakolwiek konfrontacja z NASA czy innymi partnerami nie wchodzi absolutnie w grę. Rogozin wie, że bez partnerów Rosja może na długo zniknąć z kosmicznego rynku, zwłaszcza po ostatnio zapowiadanych cięciach budżetowych. Rosjanie najbardziej obawiają się nieuchronnie zbliżającego się etapu, kiedy Amerykanie podziękują im uprzejmie i na dobre za dotychczasowe taksówki z Bajkonuru.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1038 dnia: Czerwca 07, 2018, 15:40 »

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #1039 dnia: Czerwca 17, 2018, 08:05 »
Kolejne opóźnienia dołączenia rosyjskiego modułu Nauka do ISS
14 czerwca 2018 Paweł Ziemnicki

Jeszcze niedawno wystrzelenie Nauki planowano na sierpień 2019 r. Teraz mówi się już o listopadzie przyszłego roku. Jednak źródła zbliżone do kosmodromu Bajkonur przewidują jakoby, że dojdzie do tego dopiero w 2020 roku.

Po tym, jak technicy wykryli zanieczyszczenie zbiorników na materiał pędny, moduł Nauka trafił na naprawę do Państwowego Produkcyjno-Badawczego Centrum Kosmicznego imienia M. Chruniczewa. Problemy miały wkrótce zostać zażegnane. Jeszcze w kwietniu br. prokremlowskie media informowały, że startu Nauki można spodziewać się w sierpniu 2019 r.

Tymczasem 11 czerwca portal sputniknews.com opublikował informację, z której wynika, że „Multipurpose Laboratory Module (MLM) Nauka” poleci w przestrzeń kosmiczną najwcześniej w listopadzie przyszłego roku. Autorzy artykułu powołują się natomiast na swoje źródło w Centrum Kosmicznym Bajkonur, stwierdzając, że Centrum im. Chruniczewa i zakłady RKK Energia potrzebują prawdopodobnie jeszcze dużo czasu, by przygotować Naukę do jej misji. W związku z tym można się rzekomo spodziewać dalszych opóźnień i jest ponoć całkiem realne, że wyniesienie modułu odsunie się na rok 2020.

Taki poślizg będzie oznaczał również opóźnienie w przyłączeniu do ISS kolejnych rosyjskich modułów, które mają w przyszłości zadokować do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej za pośrednictwem Nauki.

Dawne plany zakładały wyniesienie Nauki w przestrzeń kosmiczną w 2007 r. W kolejnych latach inżynierowie zmagali się jednak w tej konstrukcji z kolejnymi problemami technicznymi. Usterki dotyczyły systemu napędowego, wycieków paliwa i związanych z tym poważnych zanieczyszczeń poszczególnych elementów. W 2013 r. moduł nie przeszedł prób technicznych zorganizowanych przez firmę RKK Energia.

http://www.space24.pl/kolejne-opoznienia-dolaczenia-rosyjskiego-modulu-nauka-do-iss

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #1040 dnia: Czerwca 18, 2018, 17:56 »
Trochę dziwna informacja, bo mówiąca o "kolejnuych modułach rosyjskich". Równolegle zaś z tą informacją dowiadujemy się, że Rosja konkretnie tnie i tak już konkretnie ograniczony budżet kosmiczny. Zatem proste pytanie nasuwa się samo - Za co oni chcą wysłać kolejne moduły? No i drugie pytanie też się automatem nasuwa - czy Rosja rozpoczęła już wogóle montaż jakiegokolwiek następnego modułu? Np. mikrusa a'la PIRS?

velo

• Gość
« Odpowiedź #1041 dnia: Czerwca 18, 2018, 21:51 »
Akurat po Nauce jest jeszcze moduł Priczał, który nawet jest w post-powerpointowym etapie: http://lk.astronautilus.pl/sat/um.htm

Mogę sobie wyobrazić, że to o ten sprzęt chodzi.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1042 dnia: Czerwca 18, 2018, 22:01 »
Z pewnością już teraz w Rosji zadają sobie pytania czy jest w ogóle sens wynosić ten moduł na orbitę do ISS...

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #1043 dnia: Czerwca 28, 2018, 15:36 »
Czy to prawda , że Rosjanie zrezygnowali z startów rakiety Proton? Widziałem takie info na fb, ale źródła już nie odnalazłem. Pzdr

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #1044 dnia: Czerwca 28, 2018, 16:04 »
Czy to prawda , że Rosjanie zrezygnowali z startów rakiety Proton? Widziałem takie info na fb, ale źródła już nie odnalazłem. Pzdr

Tutaj źródło: wywiad z Rogozinem
https://ria.ru/interview/20180622/1523162194.html

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #1046 dnia: Czerwca 28, 2018, 16:12 »
New Roscosmos chief prioritizes ending Proton’s reign
by Matthew Bodner — June 26, 2018

MOSCOW — In his first interview as head of Russia’s Roscosmos space corporation, Dmitry Rogozin confirmed reports of the venerable Proton rocket’s coming demise, elaborated on plans to restructure and relocate the Khrunichev rocket factory, and suggested Russia is looking to make its segment of the International Space Station more autonomous. (...)

http://spacenews.com/new-roscosmos-chief-prioritizes-ending-protons-reign/

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #1047 dnia: Czerwca 29, 2018, 08:36 »
Skoro PROTON idzie do lamusa (i słusznie zresztą), zastanawia mnie czym chcą Rosjanie uzupełnić powstałą lukę. Nie dysponują przecież żadną ciężką rakietą, Angara to na razie tylko dziewiczy lot, poza tym jest megadroga, a ich nie będzie przynajmnij w ciągu najbliższych kilku lat na to stać. Nigdy się do tego nie przyznają, ale z racji ich drastycznych cięć budżetowych są moim skromnym zdaniem zmuszeni uziemić konstrukcje o małym stopniu zaufania / wysokim stopniu awaryjnosci.

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #1048 dnia: Czerwca 29, 2018, 09:15 »
Pewnie dalej będzie latał Proton

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1049 dnia: Czerwca 29, 2018, 09:17 »
Ale przecież ILS chce wprowadzić lżejsze wersje Protona. Przecież nie zrobią tego dla kilku lat tylko przynajmniej dekady.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1049 dnia: Czerwca 29, 2018, 09:17 »