Autor Wątek: Entry and Descent Module (EDM) Schiaparelli - ExoMars 2016  (Przeczytany 75195 razy)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
Odp: Entry and Descent Module (EDM) Schiaparelli - ExoMars 2016
« Odpowiedź #135 dnia: Października 20, 2016, 10:53 »
może być i tak, że odpalenie trwało te 4-5 sekund, po czym nastąpiła anomalia, która spowodowała np. eksplozję i lądownik - wiadomo - przestał być już lądownikiem. Może po fotach z MRO coś będzie wiadomo więcej.

edit: jeszcze a'propos końcowej fazy opadania, rozumiem, że stracili łączność mniej więcej 5 sekund po tym jak odrzucono spadochron i uruchomiono silniki ?
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2016, 10:55 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #136 dnia: Października 20, 2016, 12:59 »
Może postanowili na czymś przyoszczędzić. Dzięki tej misji nabędziemy cenną wiedzę, że gumki recepturki i srebrna taśma parcieją w warunkach próżni, promieniowania i skoków temperatury.

A serio, to mogło być tak, że nie odpalił lub nie rozwinął pełnego ciągu któryś z silników i po paru sekundach lądownik zrobił przewrotkę. To by mogło tłumaczyć nagłe urwanie się telemetrii.
"Space is hard"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #137 dnia: Października 20, 2016, 13:10 »
ESA z pewnością będzie miała poważniejszy przegląd. Na Ziemi jest z pewnością jakiś model inżynieryjny lądownika, który był testowany wielokrotnie. Czyli pewnie będą kolejne testy.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #138 dnia: Października 20, 2016, 13:35 »
Ja bym się spodziewał czegoś podobnego jak po Beagle 2, ale w mniejszym stopniu wpływającego na Agencję (pamiętacie co się działo po tamtym lądowaniu?). Nawet teraz była mowa, że to eksperyment (taki failsafe na wypadek, gdyby się nie udało).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Października 20, 2016, 13:35 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #139 dnia: Października 20, 2016, 13:50 »
Kilka ciekawych informacji - 600 mega danych!

Fortunately for the ESA engineering team, the TGO orbiter recorded up to 600 megabytes of data from the Schiaparelli's entry into the Martian atmosphere and its descent to the surface. All this information was successfully downlinked on the ground in the early hours of October 20.

The very preliminary analysis of the data revealed a number of serious problems at the final phase of the parachute descent. The telemetry showed that the back heat shield holding the parachute had been ejected earlier than scheduled -- 50 seconds instead of 30 seconds before the touchdown. Also, the lander was apparently descending at a speed higher than normal. There were also indications that soft-landing engines had fired for only three or four seconds and all the communications from the lander had been cut 19 seconds later, or shortly before the touchdown. By that time, Schiaparelli's landing radar had been activated.

Less than 24 hours after the botched landing, ESA engineers expressed confidence that they had received enough data to find out exactly what happened, but it would take some time to sift through all the information and interpret the findings. As a result, even in failure, the lander still provided much of the engineering data sought from the mission. There was also an early hope that measurements from onboard engineering sensors collected by the AMELIA payload during the entry and descent could also be recovered.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #140 dnia: Października 20, 2016, 13:53 »
Ja bym się spodziewał czegoś podobnego jak po Beagle 2, ale w mniejszym stopniu wpływającego na Agencję (pamiętacie co się działo po tamtym lądowaniu?). Nawet teraz była mowa, że to eksperyment (taki failsafe na wypadek, gdyby się nie udało).

Maquis, przypomnij - ile ten 'failsafe' kosztował? :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #141 dnia: Października 20, 2016, 13:59 »
Tyle ile miał ;) Chodzi o to że teraz byli ostrożni i nie kręcili takiego hype jak przy Beagle 2. Nawet na konferencji odtrąbili wpierw sukces TGO a dopiero potem była mowa o lądowniku ;) Grają bezpieczniej ;)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #142 dnia: Października 20, 2016, 22:19 »
Ciśnie się na usta słowo "żenada".
Im trzeba albo obciąć finansowanie i puścić towarzystwo do domów, albo przeciwnie, dać więcej forsy, ale podnieść poprzeczkę.
Z przytoczonych danych wychodzi, że w fazie lądowania zawiodło praktycznie wszystko, co było istotne.
W ten sposób ekipa dowiedziała się, jak nie budować lądownika, ale ani na krok nie przybliżyła się do wiedzy jak należałoby go zbudować.
"Space is hard"

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #143 dnia: Października 20, 2016, 22:41 »
W ten sposób ekipa dowiedziała się, jak nie budować lądownika, ale ani na krok nie przybliżyła się do wiedzy jak należałoby go zbudować.
He, he, ubawiło mnie to jak to przeczytałem ale to moze byc całkim trafne spostrzeżenie. ;)

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #144 dnia: Października 21, 2016, 11:06 »
Przynajmniej nie żal, że nie było na pokładzie żadnej porządnej kamery ani istotniejszych sprzętów naukowych ;)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #145 dnia: Października 21, 2016, 11:37 »
ESA może podać sobie rękę z Rosją :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #146 dnia: Października 21, 2016, 11:58 »
Rosja z tego co wiem nie brała udziału w projektowaniu lądownika Schiaparelli. Wiem jest ona tu bez winy  :)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #147 dnia: Października 21, 2016, 12:44 »
Eko, mars76 miał na mysli raczej ten sam poziom "dopracowania" misji, jaki od dluzszego czasu mają w swoim zwyczaju Rosjanie.
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2016, 12:46 wysłana przez station »

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #149 dnia: Października 21, 2016, 19:37 »
Nie  ma już wątpliwości, że Schiaparelli nie nada  żadnego sygnału.
Mamy za to nowy krater na Marsie. Może jakiś przyszły łazik tam dojedzie.
A ESA może powinna się uczyć lądowania na bliższych ciałach niebieskich  np. na Księżycu.
Trzy razy pod rząd nieudane lądowania dają do myślenia.

EDIT Prawie pod rząd trzy porażki. Jedyny sukces Europy w lądowaniu na obcym ciele niebieskim zanotował  Huygens na Tytanie 14.01.2005.

http://www.pulskosmosu.pl/2016/10/21/sonda-mro-zlokalizowala-ladownik-schiaparelli/
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2016, 22:59 wysłana przez Orionid »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Października 21, 2016, 19:37 »