Autor Wątek: New Horizons - misja podstawowa  (Przeczytany 406949 razy)

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: New Horizons - misja podstawowa
« Odpowiedź #480 dnia: Lipca 12, 2015, 14:12 »
Mam trochę złowrogie przeczucie, że po tym przelocie narodzi się więcej pytań niż odpowiedzi na temat obiektów poza orbitą Neptuna. Choć dla nauki to chyba będzie lepsze niż wszystko jasne i niema poco tam cokolwiek wysyłać :)

edit admina: poprawiona straszna literówka :)

No i dobrze;) może szybciej zaczną myśleć o kolejnej misji, czyli już za jakieś 30 lat

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #481 dnia: Lipca 12, 2015, 14:33 »
Wracajac jeszcze do pozycjonowania podczas wykonania poszczegolnych zdjec.

Obejrzalem sobie symulacje przelotu w "NASA's Eyes..." i zastanawiam sie, czy cala sekwencja jest wczesniej "nagrana" i wykonywana jest w 100% na slepo przez te pare newralgicznych godzin? Czy moze pomiedzy "przestawieniami" orientacji np. z Plutona, na Charona, czy na inne ksiezyce - orientacja jest w jakis sposob autonomicznie "zerowana", lub inaczej mowiac, co jakis czas lapane jest jakies "odniesienie" np. w stosunku do mapy gwiazd?

Bo jezeli nie, a tych zmian pozycji jest przeciez tak duza ilosc, to kola reakcyjne/rcs-y musza chyba pracowac z niewiarygodna wrecz precyzja (co wydaje mi sie malo mozliwe, aby po kilku manewrach nie nastepowala jakas poglebiajaca sie odchylka od zalozen).

Co do braku lepszej jakosci zdjec dla obszaru zawierajacego te "kanaly" - "przykra sprawa" bo wydaje sie, ze to jednak ciekawsza strona nic ta z "sercem" :( BTW. Czy jakies modele teoretyczne dopuszczaly aby na Plutonie moglo istniec cokolwiek plynnego?
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2015, 14:35 wysłana przez KonradL »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #482 dnia: Lipca 12, 2015, 14:48 »
Wszystko jest obliczone i ustalone na podstawie zdjęć nawigacyjnych z odpowiednimi marginesami błędów, nic nie jest autonomicznie dostosowywane, w każdej misji tak jest (z nielicznymi wyjątkami, np. Deep Impact). I nie ma tam żadnych kół reakcyjnych, wszystkie manewry są wykonywane za pomocą silników.

Zresztą tam samo było z fotografowaniem lądujących sond Phoenix i MSL. To działa idealnie jeśli dane nawigacyjne są odpowiednio dokładne.
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2015, 14:51 wysłana przez Scorus »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #483 dnia: Lipca 12, 2015, 15:23 »
No i dobrze;) może szybciej zaczną myśleć o kolejnej misji, czyli już za jakieś 30 lat

Tylko, że atmosfera Plutona będzie znacznie cieńsza, bo planeta karłowata się oziębi poprzez oddalanie się od Słońca  :( Poza tym jak pisane wiele razy było na tym wątku, wejście na orbitę tej planety karłowatej wymagałoby dużo paliwa  :(

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #483 dnia: Lipca 12, 2015, 15:23 »

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #484 dnia: Lipca 12, 2015, 17:12 »
Dzieki Scorusie za objasnienie - jestem teraz w podwojnym szoku, ze silniczki te sa zdolne do takiej precyzji i powtarzalnosci.

PS. Czy bedzie takze wykonywana jakas dokladna mozaika obszarow wzdluz terminatora? Czy z wysokorozdzielczych obrazow bedzie tylko ta jedna jedyna skladanka, w pelni oswietlonej strony Plutona (chyba o dokladnosci 0,4 m na pix)?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #485 dnia: Lipca 12, 2015, 21:38 »
Z tym terminatorem to naprawdę dobre pytanie! Scorusie, czy coś wiadomo?

Offline Karol Wójcicki

• Junior
  • **
  • Z głową w gwiazdach
« Odpowiedź #486 dnia: Lipca 12, 2015, 22:22 »
Panowie, proszę o pomoc:

O której można spodziewać się informacji od sondy o zakończeniu badań podczas przelotu?
Wiem, że to się stanie po skierowaniu REX w stronę Ziemi. Ale czy to będzie PRZED zakryciem Ziemi przez Plutona czy raczej PO?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #487 dnia: Lipca 13, 2015, 07:55 »
Mamy 13 lipca dzisiaj! Dzień do przelotu! Dziś (jutro naszego czasu?) późno w nocy mają dotrzeć ostatnie zdjęcia sprzed przelotu. W tym Pluton o wielkości 620 pix! 

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #488 dnia: Lipca 13, 2015, 08:36 »
To zdjęcie jest niestety najlepszym obrazem powtarzających się ciemnych plam jaki został uzyskany. Widzimy, że plamy mają złożone brzegi, są otoczone obszarem ciemniejszym od pozostałej powierzchni i dobiegają do nich kanały zaczynające się na dużych szerokościach geograficznych. Zupełnie jak jeziora na Tytanie, tylko że te plamy są położone w strefie równikowej a nie polarnej.

Ten post Scorusa przeszedł prawie bez echa, a powinien być mocno komentowany. Panie i Panowie - tamto zdjęcie to najlepsze zdjęcie "odwrotnej" półkuli Plutona, jakie uzyskamy z misji New Horizons! ("Odwrotna" tu oznacza półkulę, której nie zbada New Horizons).  Czy podobne struktury (na mniejszą skalę) zobaczymy po "naszej" stronie Plutona? 

Offline Wuzetek

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #489 dnia: Lipca 13, 2015, 08:46 »
Nowe zdjęcia Charona, mnie zwaliły z nóg:
http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/pics/Charon%20Annotated%207-12-15.jpg

http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/image.php?gallery_id=2&image_id=219]http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/image.php?gallery_id=2&image_id=219
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2015, 10:19 wysłana przez Scorus »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #490 dnia: Lipca 13, 2015, 09:09 »
Czyżby Charon był jakąś odwrotnością Ceres? Czyli ciemny materiał pod jaśniejszą materią powierzchniową? Jeśli to są kratery...

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #491 dnia: Lipca 13, 2015, 10:18 »
Z tym terminatorem to naprawdę dobre pytanie! Scorusie, czy coś wiadomo?

Na mozaice o największej rozdzielczości trzy zdjęcia w rzędzie będą obejmować terminator.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #492 dnia: Lipca 13, 2015, 10:21 »
Czyżby Charon był jakąś odwrotnością Ceres? Czyli ciemny materiał pod jaśniejszą materią powierzchniową? Jeśli to są kratery...

Ten ciemny biegun wygląda jak płytki basen uderzeniowy, jak Caloris Planitia na Merkurym czy Hellas na Marsie. Zdjęcie Charona jest z 11 lipca. Nie pokazali jeszcze zdjęcia Plutona, pewnie też już widać wyraźnie rzeźbę powierzchni.

Na temat obrazowania obszaru zaciemnionego w świetle Charona:
http://pluto.jhuapl.edu/News-Center/News-Article.php?page=20150711

Obecnie na odwrotnej stronie Plutona od 20 lat trwa noc polarna, potrwa ona jeszcze lat 80. Ciekawe czy tworzą się tam okresowe pokrywy szronów i śniegów.
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2015, 10:30 wysłana przez Scorus »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #493 dnia: Lipca 13, 2015, 10:53 »
Panowie, proszę o pomoc:

O której można spodziewać się informacji od sondy o zakończeniu badań podczas przelotu?
Wiem, że to się stanie po skierowaniu REX w stronę Ziemi. Ale czy to będzie PRZED zakryciem Ziemi przez Plutona czy raczej PO?

Zakładam, że po zakryciu Ziemi przez Plutona. REX wymaga okultacji, więc system komunikacyjny będzie zajęty aż do zakrycia. Ping z informacją o realizacji sekwencji najwcześniej będzie mógł być posłany po odkryciu Ziemi, albo nawet jeszcze później, jeśli REX będzie nadal funkcjonował wykorzystując drugie przejście sygnału przez atmosferę Plutona.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #494 dnia: Lipca 13, 2015, 10:54 »
Zaraz, ale sygnał z REXa jest odbierany bezpośrednio przez stacje na Ziemi, tak?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #494 dnia: Lipca 13, 2015, 10:54 »