Autor Wątek: New Horizons - misja podstawowa  (Przeczytany 406956 razy)

Scorus

• Gość
Odp: New Horizons - misja podstawowa
« Odpowiedź #495 dnia: Lipca 13, 2015, 11:00 »
Nie, bop to leci w odwrotną stronę niż normalnie z powodu małej mocy nadajnika. To znaczy stacja naziemna wysyła sygnał do sondy.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #496 dnia: Lipca 13, 2015, 11:01 »
Nie. Tutaj eksperyment działa odwrotnie. DSN wysyła sygnał, a REX na pokładzie go odbiera.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #497 dnia: Lipca 13, 2015, 11:53 »
Wykaz obserwacji LORRI, widać że pozbierany z różnych źródeł. Będą pojedyncze zdjęcia Styx i Kerberos. Tak jak przypuszczałem, Styx będzie miał maksymalnie 12 pikseli a Kerberos 8. Będzie więc widać tylko kształt i może jakieś duże deformacje po uderzeniach. Przynajmniej będzie wiadomo czy te księżyce są wysłużone, co jest przewidywane. No i też albedo zostanie określone.

https://drive.google.com/file/d/0B7ahcDowD8i_SEpwZ0dTeG9zalE/view?pli=1

Wykaz obserwacji RALPH:
https://drive.google.com/file/d/0B7ahcDowD8i_Q3dLbi1weFBfaU0/view?pli=1

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #498 dnia: Lipca 13, 2015, 12:26 »
Nie. Tutaj eksperyment działa odwrotnie. DSN wysyła sygnał, a REX na pokładzie go odbiera.

Dzięki dla Scorusa i Maquisa za wyjaśnienie. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #498 dnia: Lipca 13, 2015, 12:26 »

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #499 dnia: Lipca 13, 2015, 13:52 »
Mam wrażenie że obszary z grubsza okołopolarne mają charakter faktury jakby zbliżony do terenów "kantalupowych" na Trytonie (tak je określał Sagan w "Błękitnej kropce") i bardziej wygładzone a tereny równika są jakby bardziej skomplikowane "klify" i "wąwozy" przywodzą na myśl Ariela lub Mirandę a "krater" z jasną obwódką i ciemnym dnem niektóre kratery Oberona. - jednym słowem Pluton to by była taka hybryda księżyców Urana i Neptuna, ale te różnice zabarwienia powierzchni nie bardzo do tego "modelu" pasują, rozumiem że przy maksymalnym zbliżeniu będziemy mogli obejrzeć z bliska przynajmniej znaczną część formacji którą ze względu na kształt nazywam "Jasnym Prostokątem"?

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #500 dnia: Lipca 13, 2015, 13:59 »
Mniej niż 24h do największego zbliżenia :)

GG 8698011

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #501 dnia: Lipca 13, 2015, 14:24 »

Offline tisher

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
    • Blog o rowerach elektrycznych
« Odpowiedź #502 dnia: Lipca 13, 2015, 14:47 »
Kiedy jest planowane ostatnie zdjęcie przed zamilknięciem sondy?
Mój blog o rowerach elektrycznych: Ebike Blog

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #503 dnia: Lipca 13, 2015, 15:57 »
Nowe zdjęcia Charona, mnie zwaliły z nóg:
http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/pics/Charon%20Annotated%207-12-15.jpg

http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/image.php?gallery_id=2&image_id=219]http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/image.php?gallery_id=2&image_id=219

Charon przypomina mi nieco miniaturę naszego sąsiada. Duże, wypełnione bazaltem (w skali charońskiej) baseny uderzeniowe, a przynajmniej jeden basen, sporo wyżyn w klimatach południowej części widocznej półkuli księżycowej. W sumie na pewno sporo odstaje od znacznie ciekawiej się zapowiadającego Plutona, ale to oczywiście MHO.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Saturn1b

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #504 dnia: Lipca 13, 2015, 15:58 »
I nawet ku mojemu zdziwieniu na TVP Info słyszałem dziś zmianke o new horizons, chociaż bardziej o tym że ma urne z odkrywcą Plutona i płyte z nazwiskami ze sobą,  zamiast bardziej się skupic na celu misji ale taki urok mediów:)

Offline Saturn1b

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #505 dnia: Lipca 13, 2015, 16:12 »
A jak wygląda sprawa reszty księżyców poza Charonem? Jest planowana jakaś obserwacja tych obiektów podczas tego przelotu. W sumie to nie wiadomo czy sonda nie odkryje jakiś nowych księżyców Plutona

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #506 dnia: Lipca 13, 2015, 16:14 »
Ciekawe, czy na Plutonie mogłoby zostać odkryte coś na tyle niezwykłego, żeby rozpoczęto planowanie kolejnej misji, tym razem z satelizacją albo i (ćśś... boję się na głos powiedzieć) lądowaniem!

Oczywiście nie mam na myśli "monolitów" itp.
"Space is hard"

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #507 dnia: Lipca 13, 2015, 16:37 »
Na NASA TV trwa konferencja dot. analizy ostatnich zdjęć. Ciekawe rzeczy. W tej chwili mówi Alan Stern.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #508 dnia: Lipca 13, 2015, 17:11 »
Duże, wypełnione bazaltem (w skali charońskiej) baseny uderzeniowe, a przynajmniej jeden basen, sporo wyżyn w klimatach południowej części widocznej półkuli księżycowej.
To jest lód wodny, może być ciemniejszy bo skrystalizował w duże ziarna po stopieniu.

A jak wygląda sprawa reszty księżyców poza Charonem? Jest planowana jakaś obserwacja tych obiektów podczas tego przelotu. W sumie to nie wiadomo czy sonda nie odkryje jakiś nowych księżyców Plutona

Rozpiska jest w Odpowiedź #497

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #509 dnia: Lipca 13, 2015, 17:46 »
Rozpiska jest w Odpowiedź #497

Widać w rozpisce na stronie NASA, że New Horizons wczoraj/dzisiaj wykonał kilka fotek mniejszym księżycom. http://pluto.jhuapl.edu/Mission/The-Flyby.php

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #509 dnia: Lipca 13, 2015, 17:46 »