Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2015)  (Przeczytany 111124 razy)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2015)
« Odpowiedź #180 dnia: Lipca 13, 2015, 19:39 »
A ja zadam inne pytanie: jakie nas czekają spacery kosmiczne z ISS w tym roku? Chyba dwa amerykańskie i dwa rosyjskie. Ale czy któreś teraz nie zostanie opóźniony?

Był zaplanowany spacerek amerykański na 17 sierpnia, jednak został opóźniony z powodu awarii Falcona (został na Dragonie utracony m. in. skafander EMU 3017).

Aktualnie zaplanowane są 3 spacery: 1 rosyjski w dniu 10.08 z udziałem Padałki i Kornijenki (w czasie 44 stałej załogi MSK), a 2 amerykańskie w listopadzie br. z udziałem Kelly'ego i Lindgrena (w czasie 45 stałej załogi MSK).
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #181 dnia: Lipca 16, 2015, 20:17 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #182 dnia: Lipca 20, 2015, 08:30 »
Kelly zrobił naprawdę niesamowite zdjęcie. Ziemia, Jowisz, Wenus i Księżyc. Jak na razie je widziałem na twitterze, ale jeśli ktoś to znajdzie w pełnej rozdzielczości, to proszę tutaj podać link! :)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #183 dnia: Lipca 24, 2015, 04:35 »
Amerykanie i Rosjanie przeprowadzą ciekawy eksperyment na ISS
Z pewnością wiele razy widzieliście, jak niecodziennie wygląda picie wody na orbicie, gdzie panuje mikrograwitacja. Tak więc płyny łączą się ze sobą, przybierając postać kulistą. Chociaż astronauci nie mają najmniejszego problemu z piciem wody, która dostaje się do żołądka w sposób identyczny jak ma to miejsce na Ziemi, to jednak przemieszczanie się płynów w organizmie, może doprowadzić do wzrostu m.in. ciśnienia śródczaszkowego.
Tym problemem postanowiły zająć się agencje NASA i Roskosmos, w ramach projektu Fluid Shifts. Naukowcy chcą zebrać niezwykle cenne dane dotyczące przemieszczania się płynów do głowy astronautów, co ostatecznie może prowadzić do wzrostu ciśnienia śródczaszkowego, a następnie do pogorszenia widzenia i bólu głowy.
W projekcie udział wezmą trzy niezależne zespoły specjalistów z NASA, Henry Ford Medical Center, University of California w San Diego oraz Wyle Science, Technology and Engineering Group, które podejdą do tego tematu z różnych stron w ten sposób, by wyniki były jak najbardziej wiarygodne. Wkład w badania będą mieli też inżynierowie z Roskosmosu, którzy mają w tych tematach duże doświadczenie.
Co ciekawe, Roskosmos przygotował już specjalny kombinezon o nazwie Chibis, zdolny do wytwarzania podciśnienia w dolnych partiach ciała i tym samym łagodzenia objawów wzrostu ciśnienia w czaszce.
Celem projektu Fluid Shifts jest odpowiedź na pytanie, czy jest on w pełni bezpieczny dla astronautów i może normalnie być stosowany na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/23666/amerykanie-i-rosjanie-przeprowadza-ciekawy-eksperyment-na-iss

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #183 dnia: Lipca 24, 2015, 04:35 »

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #184 dnia: Lipca 24, 2015, 04:40 »
Astronauci przebywający przez długi czas na orbicie mają problem nie tylko z mięśniami - cierpi także ich skóra, która robi się cieńsza, a do dziś nie wiadomo czemu tak się dzieje. Dlatego zespół profesora Karstena Koeniga z Uniwersytetu Saarland zbadał ją z pomocą lasera.
Dokładniej rzecz biorąc skóra trójki astronautów przed i po pobycie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zbadana została urządzeniem do tomografii multifotonowej - zupełnie nowej techniki opracowanej przez należącą do Koeniga firmę JenLab. Technika ta polega na bombardowaniu skóry laserem femtosekundowym, dzięki czemu uzyskuje się rozdzielczość o rzędy wielkości wyższą niż w USG, a aby uzyskać dokładne wyniki nie trzeba wykonywać biopsji.
Badanie to wykazało, że po wizycie na orbicie w warstwie skóry właściwej znajduje się więcej kolagenu (a zatem opuszczenie Ziemi powinno mieć efekt odmładzający), ale jednocześnie naskórek stał się cieńszy o niemal 1/5. Jest to groźne, bo na orbicie astronauci nie są chronieni przed promieniowaniem kosmicznym przez ziemską magnetosferę, a cieńsza skóra jest bardziej narażona na zmiany nowotworowe.
Wymaga to dalszych badań, bo w przypadku wizyty na orbicie może to nie mieć większego znaczenia, ale przy długich misjach kosmicznych - jak najbardziej.

Źródło: Reuters

Offline AbsensCarens

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #185 dnia: Lipca 25, 2015, 02:11 »
W ramach przygotowań do wrześniowej misji IRISS nastąpiła relokacja statku Soyuz 42S co pozwoliło na zwolnienie portu dokowania dla Soyuz-a 44S.

http://blogs.esa.int/iriss/2015/07/24/readiness-review-and-spacecraft-relocation/

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #186 dnia: Lipca 25, 2015, 15:04 »
Może to niewłaściwe miejsce ale zastosowania dla ISS jak najbardziej i nie tylko;))
Lekka kompozytowa pianka metalowa blokuje promieniowanie X, gamma, neutronowe oraz absorbuje wysokoenergetyczne cząstki, dowiedli uczeni z North Carolina Stet University. Odkrycie oznacza, że tego typu materiały mogą być w przyszłości użyte jako osłony pojazdów kosmicznych, znajdą zastosowanie w medycynie i wszędzie tam, gdzie używane występuje promieniowanie jonizujące.

Uzyskane wyniki oznaczają, że pojawiła się szansa na wykorzystanie kompozytowej pianki metalowej do opracowania bezpieczniejszych systemów transportu odpadów atomowych, bardziej efektywnych projektów pojazdów kosmicznych i urządzeń atomowych czy też nowych osłon dla tomografów komputerowych - mówi profesor Afsaneh Rabiei z NC State.

Profesor Rabiei opracowała piankę na potrzeby sektora transportowego i militarnego. Chciała jednak sprawdzić, czy chroni ona w jakiś sposób przed różnymi rodzajami promieniowania jonizującego. Wraz z kolegami przeprowadziła serię testów z użyciem promieni X, gamma i promieniowania neutronowego, a następnie porównała uzyskane wyniki z wynikami wspócześnie używanych materiałów osłonowych. Porównywane materiały miały tę samą wagę, ale różniły się objętością.

Testy wykazały, że najlepszą osłonę stanowi pianka nazwana „wysokie-Z stal-stal” (high-Z steel-steel). Wykonano ją głównie ze stali nierdzewnej z niewielkim dodatkiem wolframu. Struktura tej pianki została dobrana tak, by jej gęstość, pomimo zawartości wolframu, nie była większa od gęstości pianki z samej stali. Pianka była testowana z różnymi rodzajami promieniowania gamma, gdyż różne jego źródła emitują promieniowanie o różnej energii. Okazało się, że w blokowaniu wysokoenergetycznego promieniowania gamma pianka była równie skuteczna co współcześnie używane materiały, zaś lepiej od nich sprawowała się w blokowaniu promieniowania o niskiej energii. Pianka lepiej niż inne materiały blokowała promieniowanie neutronowe. Sprawowała się też lepiej niż większość materiałów w blokowaniu promieni X, jednak na tym polu ustępowała ołowiowi. Pracujemy nad taką modyfikacją pianki, by lepiej od ołowiu blokowała promienie X. Zaletą naszej pianki jest fakt, że jest ona nietoksyczna, zatem łatwiej ją produkować i poddawać recyklingowi. Ponadto jej wyjątkowe właściwości mechaniczne i termiczne czyją ją dobrym kandydatem do różnych strukturalnych zastosowań przy promieniowaniu jonizującym - mówi profesor Rabiei.
http://kopalniawiedzy.pl/high-Z-steel-steel-pianka-stal-wolfram-promieniowanie-X-gamma-promieniowanie-neutronowe,22843

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #187 dnia: Lipca 25, 2015, 20:08 »
W ramach przygotowań do wrześniowej misji IRISS nastąpiła relokacja statku Soyuz 42S co pozwoliło na zwolnienie portu dokowania dla Soyuz-a 44S.

http://blogs.esa.int/iriss/2015/07/24/readiness-review-and-spacecraft-relocation/

Edit moderatora: filmik z yt wycięty...

Film dotyczy operacji z dnia 01.11.2013, w którym to pomiędzy 08:33:25 a 08:54:27 wykonano relokację statku Sojuz TMA-09M (№709) z Rasswieta na Zwiezdę.

Podobna operacja przedokowania statku Sojuz TMA-16M planowana jest na 28.08.2015 z modułu Poisk na moduł Zwiezda!
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2019, 18:46 wysłana przez mss »
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline AbsensCarens

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #188 dnia: Lipca 25, 2015, 21:24 »
Przepraszam za wprowadzenie w błąd :-[ .Film został opublikowany dwa dni temu więc pomyślałem że dotyczy Soyuz-a 42S.

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #189 dnia: Lipca 28, 2015, 18:16 »
Coś z eksperymentów:( fajny filmik)
 NASA od jakiegoś czasu publikuje filmy z orbity, które zostały przygotowane w świetnej jakości 4K. Możemy na nich zobaczyć najróżniejsze eksperymenty, które astronauci przeprowadzają w stanie nieważkości.
Efekt? Zapierające dech w piersi ujęcia uświadamiają nam, jak niesamowicie inna i zarazem fascynująca może być interakcja człowieka z najróżniejszymi rzeczami w warunkach mikrograwitacji.
Warto zauważyć, że to i inne eksperymenty uwieczniane są przez załogę w jakości 6K, a to wszystko dzięki rewelacyjnej kamerze RED Epic, która została dostarczona na pokład Międzynarodowej Stacji Kosmicznej przez Dragona od SpaceX w styczniu bieżącego roku.
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/23708/musujaca-kula-wody-w-stanie-niewazkosci

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #190 dnia: Lipca 28, 2015, 19:48 »
Coś z eksperymentów:( fajny filmik)
 NASA od jakiegoś czasu publikuje filmy z orbity, które zostały przygotowane w świetnej jakości 4K. Możemy na nich zobaczyć najróżniejsze eksperymenty, które astronauci przeprowadzają w stanie nieważkości.
Efekt? Zapierające dech w piersi ujęcia uświadamiają nam, jak niesamowicie inna i zarazem fascynująca może być interakcja człowieka z najróżniejszymi rzeczami w warunkach mikrograwitacji.
Warto zauważyć, że to i inne eksperymenty uwieczniane są przez załogę w jakości 6K, a to wszystko dzięki rewelacyjnej kamerze RED Epic, która została dostarczona na pokład Międzynarodowej Stacji Kosmicznej przez Dragona od SpaceX w styczniu bieżącego roku.
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/23708/musujaca-kula-wody-w-stanie-niewazkosci
i tak nie obejrzę w większej jakości aniżeli 1080 ;p
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

velo

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: Sierpnia 02, 2015, 11:06 »
Wcześniej były deklaracje - w tym momencie papiery od rządu rosyjskiego dotarły do partnerów programu. Rosyjski udział na ISS do 2024 oficjalnie zostały zatwierdzone.

http://www.parabolicarc.com/2015/07/30/russia-commits-operating-international-space-station-2024/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #192 dnia: Sierpnia 02, 2015, 11:23 »
Jeśli deorbitacja ISS by miała nastąpić około 2024 roku, to kiedy trzeba by zacząć prace nad końcem misji Stacji?

velo

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: Sierpnia 02, 2015, 20:28 »
Wydaje się, że ustalenia dotyczące jakiejś follow-on stacji (?) powinny się zacząć około dekadę przed - tak na mój rozum.

Widziałem koncepty wstępne exploration mission 3-5, gdzie właśnie mowa była o czymś małym na orbicie okołoksiężycowej, nie zamieszkałym na stałe.

Ciekawy jestem jak na wszystko wpłynie siła przebicia nowego szefa ESA, który wszędzie wciska i promuje miedzynarodową misję na Księżyc (3 słowa o tym też powiedział na podsumowaniu pierwszych 2 lat Polski w ESA)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #194 dnia: Sierpnia 02, 2015, 20:31 »
Ciekawy jestem jak na wszystko wpłynie siła przebicia nowego szefa ESA, który wszędzie wciska i promuje miedzynarodową misję na Księżyc (3 słowa o tym też powiedział na podsumowaniu pierwszych 2 lat Polski w ESA)

A ten z kolei aspekt ciekawie się komponuje przy tym gadaniu, że misję na Księżyc w obecnych czasach można wykonać za 1/10 tego, co program Apollo ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #194 dnia: Sierpnia 02, 2015, 20:31 »