Autor Wątek: Zaćmienie Słońca 20 marca 2015  (Przeczytany 39006 razy)

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
Odp: Zaćmienie Słońca 20 marca 2015
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 17, 2015, 09:51 »
Gdyby zaćmienie byłoby dzisiaj to pogoda u mnie byłaby idealna a tak nie wiadomo :)
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 17, 2015, 13:08 »
I dziś i jutro i w czwartek kryształowe niebo, w centrum tego wyżu ciśnienie dobę temu doszło do 1057 hPa (!). Od piątku ma się nasuwać front od północnego-zachodu, ale prognozy na razie są zgodne w tym, że bardziej istotny wzrost zachmurzenia powinien się zacząć od godzin popołudniowych, zaś przed południem mogą być na północy cirrusy, przez które zjawisko nadal byłoby widać, tyle że bez tej ostrości jaką mielibyśmy od wtorku do czwartku. Nie jest jeszcze tak źle żeby nie mogło być gorzej... ale wolałbym, aby zaćmienie przypadało dzień wcześniej.

Regiony centralne, NE, SW, S, i SE raczej mogą być spokojne, to my w Polsce N i NW mamy trochę zwiększone powody do gryzienia paznokci :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 17, 2015, 15:20 »
Zapewne będę, bo takiej okazji, jeśli pogoda pozwoli, nie przepuszczę. I mimo, ze bardzo chętnie przyjąłbym owo zaproszenie, to obserwować będę raczej z Gdyni, bo piątek to dzień pracy, a ja pracuję w Gdyni właśnie. Na szczęście mam taką pracę, że w tym przypadku to ja zdecyduję o której i co będę robił, więc przygotuję sobie zawczasu jakąś dyskietkę czy płytę CD i bezpośrednio na Słoneczko sobie popatrzę.

Radek, jeśli chcesz sobie ryzykować popsuciem wzroku, to możesz spokojnie przez dyskietkę czy CD na słoneczko popatrzeć  :P

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 17, 2015, 23:37 »
Zapewne będę, bo takiej okazji, jeśli pogoda pozwoli, nie przepuszczę. I mimo, ze bardzo chętnie przyjąłbym owo zaproszenie, to obserwować będę raczej z Gdyni, bo piątek to dzień pracy, a ja pracuję w Gdyni właśnie. Na szczęście mam taką pracę, że w tym przypadku to ja zdecyduję o której i co będę robił, więc przygotuję sobie zawczasu jakąś dyskietkę czy płytę CD i bezpośrednio na Słoneczko sobie popatrzę.

Radek, jeśli chcesz sobie ryzykować popsuciem wzroku, to możesz spokojnie przez dyskietkę czy CD na słoneczko popatrzeć  :P

A mogę mogę, bez takiego ryzyka. Oczywiście przetestowane już wielokrotnie - 2 dyskietki i... jest trochę ciemno, ale jednak wszytko widać. Jednej oczywiście nie polecam! A z płytami, to nie pamiętam ile, bo wolę dyskietki.
The Dark Side of the Moon

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 17, 2015, 23:37 »

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 18, 2015, 00:53 »
I dziś i jutro i w czwartek kryształowe niebo, w centrum tego wyżu ciśnienie dobę temu doszło do 1057 hPa (!). Od piątku ma się nasuwać front od północnego-zachodu, ale prognozy na razie są zgodne w tym, że bardziej istotny wzrost zachmurzenia powinien się zacząć od godzin popołudniowych, zaś przed południem mogą być na północy cirrusy, przez które zjawisko nadal byłoby widać, tyle że bez tej ostrości jaką mielibyśmy od wtorku do czwartku. Nie jest jeszcze tak źle żeby nie mogło być gorzej... ale wolałbym, aby zaćmienie przypadało dzień wcześniej.

Regiony centralne, NE, SW, S, i SE raczej mogą być spokojne, to my w Polsce N i NW mamy trochę zwiększone powody do gryzienia paznokci :)

Wy mieliście zorzę... :P

A mogę mogę, bez takiego ryzyka. Oczywiście przetestowane już wielokrotnie - 2 dyskietki i... jest trochę ciemno, ale jednak wszytko widać. Jednej oczywiście nie polecam! A z płytami, to nie pamiętam ile, bo wolę dyskietki.

Najprościej i najbezpieczniej chyba jednak szarpnąć się te kilka złotych na folię Baadera ;).

Offline Pojmen

• Junior
  • **
  • Per aspera ad astra
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 18, 2015, 16:01 »
okiem teologa :3

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 18, 2015, 16:10 »
Prognozy prognozami a z nad Ukrainy wolno pełznie w naszą stronę pochmurny niż. Jeśli wyż nad nami go odparuje, to szanse na obserwacje zaćmienia są.

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 18, 2015, 18:28 »

Wy mieliście zorzę... :P
Ale my na Pomorzu postanowiliśmy w tym roku zgarniać co się da, więc zorza zorzą, ale zaćmienie i tak musi być :D

PS. Znów mamy burzę, na razie Kp=6, ale warto być czujnym.

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 18, 2015, 19:09 »
I pomyśleć, że to wszystko z C9.1 + parę pyknięć, które ledwie na koronografie było widać... Jednak dobre celowanie plus efekt przeczyszczenia przez parę innych CME mają duże znaczenie. Tak poza tym CME dotarło dzień wcześniej niż przewidywano, a to pewnie dlatego, że prędkość była liczona dla bardziej wewnętrznych i gęstszych warstw widocznych na zdjęciach z LASCO. Z obliczeń tych wynikało, że warstwy te dotrą do nas dzisiaj. Może to jeszcze nie wszystko?

Co do zaćmienia, to przynajmniej prognoza pogody dla południa Polski wygląda nadal optymistycznie.
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2015, 19:15 wysłana przez TomIR »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 19, 2015, 19:46 »
Zaćmienie już jutro, pora więc przypomnieć godziny, tym razem dla ułatwienia, w czasie środkowoeuropejskim (CET), czyli w aktualnie u nas obowiązującym:

Miasto
Początek
Maksimum
Koniec
Maks. faza
12h06m
0.77
Kraków
9h44m
10h53m
12h04m
0.70
Olsztyn
9h49m
10h58m
12h03m
0.75
Poznań
9h43m
10h52m
12h03m
0.76
Szczecin
9h42m
10h50m
12h01m
0.79
Warszawa
9h48m
10h57m
12h07m
0.72
Wrocław
9h41m
10h50m
12h02m
0.74
The Dark Side of the Moon

Offline AbsensCarens

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 19, 2015, 21:46 »

Offline Arczi1991

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 19, 2015, 22:52 »
Bardzo przydatna stronka:

http://www.greatamericaneclipse.com/march-20-2015/

Ale te 87% dla Warszawy to chyba przesada :P

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 19, 2015, 23:15 »
Ale te 87% dla Warszawy to chyba przesada :P
Totalna :) Co ciekawe na innych grafikach pokazują bardziej realne okolice 70-parę % dla Warszawy, ale to i tak wciąż o około 10% zawyżony wynik.

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 19, 2015, 23:23 »
Może pomylili procent pokrycia średnicy tarczy Słońca, który jest większy, z procentem pokrycia powierzchni tarczy?
W każdym razie 87% to dużo za dużo ;). Dla Krakowa jest to na przykład 70% pokrycia średnicy i tylko 63% pokrycia powierzchni.
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2015, 23:26 wysłana przez TomIR »

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 20, 2015, 05:57 »
Jak widać na dzisiejsze zaćmienie tarcza słoneczna prezentuje się mało zachwycająco.
Mamy tylko małą plamkę 2303 - wystarczy, żeby ustawić ostrość ;).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Marca 20, 2015, 05:57 »