@TomIR
Ty masz sprzęt z prowadzeniem że wszystkie klatki tak ładnie wykadrowane, czy sam kadrowałeś lub czy znasz jakiś sposób na wykadrowanie większej ilości zdjęć?
W pewnym sensie jedno i drugie, tzn. zdjęcia były prowadzone za ruchem Słońca (Astrotrac), ale ponieważ w dzień ustawić się na polarną to nie w kij dmuchał, wyszło to tak sobie zwłaszcza, że w moim miejscu obserwacji Słońce wygląda zza ściany budynku dopiero jakąś godzinę przed zaćmieniem, więc miałem mało czasu na poprawki. Zdjęcia mają więc pewne liniowe przesunięcie, z którym poradziłem sobie zrobionym już jakiś czas temu małym programem własnej roboty, który wycina automatycznie Słońce ze zdjęć na podstawie położenia tarczy na pierwszym i ostatnim zdjęciu

. Sama składanka to zwykła stykówka z programu Canona (Digital Photo Professional).
Mam zamiar z tych klatek złożyć jeszcze animację. Pierwsze efekty są zachęcające, ale zastanawiam się, czy nie poświęcić więcej czasu i nie "dopieścić jej" kadrując ręcznie - jednak do ideału trochę brakuje

.
EDIT:
tak wyszło