Autor Wątek: Kepler  (Przeczytany 53034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Kepler
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 06, 2010, 17:42 »
Może więc warto zmienić tytuł wątku? ;)

Offline ansmann

• Junior
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 23, 2010, 19:42 »
22 grudnia 2010 kosmiczne obserwatorium Kepler przeszło w tryb "safe mode". Inżynierowie związani z misją zbadali wszystkie podsystemy obserwatorium. Nie znaleziono żadnych nieprawidłowości, podsystemy są sprawne i funkcjonują prawidłowo. Wciąż trwają analizy które pozwolą na zidentyfikowanie problemu, oraz pomogą w przypadku pojawienia się go w przyszłości.

Żródło: Kepler Mission Manager Update

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 11, 2011, 17:54 »
Może ktoś przypomnieć kiedy zostaną opublikowane dane z Keplera (te 400 kandydatów z zeszłego roku)? jakoś niedługo to powinno być?

Offline Jacob

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 11, 2011, 18:42 »
Luty 2011 ale dokładna data chyba nigdy nie padła.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 11, 2011, 18:42 »

Offline MaDeR Levap

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 15, 2011, 14:32 »
Luty 2011 ale dokładna data chyba nigdy nie padła.
AFAIK 1 lutego 2011.

jch

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 15, 2011, 15:52 »
...i podobno już nie 400, a 700 kandydatów mamy.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 15, 2011, 17:59 »
Kandydatów było 700 od samego początku, ale 400 z nich NASA zatrzymała dla siebie do zbadania. Tutaj się chyba nic nie zmieniło.
http://www.kosmonauta.net/index.php/Astronomia/Egzoplanety/kepler-egzoplanety.html

Chyba że doszła kolejna publikacja danych - ale o niczym takim ani nie słyszałem ani nie czytałem.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 27, 2011, 20:02 »
Jak mader napisał wyniki zostaną opublikowane 1 lutego. 2 lutego zaś odbędzie się konferencja NASA dotycząca tej publikacji i Keplera:

http://www.nasa.gov/home/hqnews/2011/jan/HQ_M11-020_Kepler.html

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 27, 2011, 20:30 »
Zatem będzie dzień na ochłonięcie ;)

Offline MaDeR Levap

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 28, 2011, 20:41 »
Mi tam smutno, że to będzie "tylko" poszerzenie listy znanych kandydatów. Mam nadzieję, że przy okazji jakąś nową potwierdzoną skałkę wrzucą.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 03, 2011, 20:57 »
Minęła już ponad doba od rewolucyjnych danych, które zaprezentowane zostały nam wczoraj na specjalnej konferencji NASA.

Całą konferencję komentowaliśmy w wątku o egzoplanetach, tutaj można wrzucić krótkie podsumowanie, będące fragmentem artykułu z kosmonauty :

"Nadeszła długo oczekiwana chwila publikacji danych zebranych przez sondę Kepler. Te dane pochodzą z zaledwie czterech pierwszych miesięcy pracy sondy. Dzień po publikacji NASA przedstawiła i szczegółowo omówiła opublikowane dane na specjalnej konferencji. Oto spis najważniejszych informacji:

• Kepler obserwuje ponad 155 tysięcy gwiazd z jednego wycinka nieba, położonego w gwiazdozbiorze Łabędzia.
  • Łącznie zarejestrowano 1235 kandydatów na obiekty planetarne.
  • Wśród zarejestrowanych kandydatów jest 68 obiektów o wielkości zbliżonej lub mniejszej od naszej planety, 288 obiektów kategorii "super-Ziemia", 662 obiekty porównywalne wielkością z Neptunem, 165 egzoplanet o wielkości Jowisza i 19 obiektów większych od Jowisza.
  • Spośród tych kandydatów 54. obiekty krążą w [LINK=http://en.wikipedia.org/wiki/Habitable_zone]ekosferach[/LINK] swych gwiazd, jeden z nich jest mniejszy od Ziemi.
  • U aż 170. gwiazd zarejestrowano więcej niż jednego kandydata na obiekt planetarny.
  • Obserwowany wycinek nieba to zaledwie 1/400 całego nieba - zatem w najbliższym otoczeniu Ziemi może się znajdować nawet i 1200x400 kandydatów "łatwych" do "szybkiego" wykrycia za pomocą technik i instrumentów wykorzystywanych przez misję Kepler. Jest to olbrzymia wartość wyraźnie pokazująca, że we Wszechświecie znajduje się sporo obiektów planetarnych, łącznie z tymi małymi, skalistymi, krążącymi w ekosferach swych gwiazd. Warto tu zauważyć, że Kepler potrafi wykryć jedynie egzoplanety, które "przesłaniają" swoją gwiazdę - czyli takie o niewielkim nachyleniu orbity względem obserwatora z naszego Układu Słonecznego. Innych obiektów Kepler nie jest w stanie wykryć (a jest ich prawdopodobnie rzędy wielkości więcej!).

Wśród wyżej wymienionych kandydatów na szczególną uwagę zasługuje potwierdzony już układ planetarny Kepler-11. Jest to układ złożony z aż sześciu egzoplanet, z których pięć krąży po orbitach mniejszych od orbity Merkurego z naszego Układu Słonecznego! Najlżejsza z egzoplanet tego układu (Kepler-11f) ma masę minimalną około 2,3 masy Ziemi a najcięższa (Kepler-11g) - maksymalnie porównywalną z masą Jowisza, choć wydaje się, że może to być mniej. Są to prawdopodobnie dość młode obiekty, o wieku około kilku milionów lat.

Stan listy potwierdzonych egzoplanet to 525. obiektów. Do tej listy w ciągu najbliższych miesięcy prawdopodobnie dołączą setki nowych obiektów. Jest możliwe, że już pod koniec tego roku ludzkość będzie znać ponad 1000. planet pozasłonecznych, wśród których wiele będzie rozmiarów i masy porównywalnej z Ziemią. Czyżby "złota era" dla poszukiwań egzoplanet się właśnie dziś rozpoczęła?"

Czarek Bolden fajnie skomentował publikację tych danych :)

"In one generation we have gone from extraterrestrial planets being a mainstay of science fiction, to the present, where Kepler has helped turn science fiction into today's reality," said NASA Administrator Charles Bolden. "These discoveries underscore the importance of NASA's science missions, which consistently increase understanding of our place in the cosmos."

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 03, 2011, 21:03 »
Tak czy inaczej za kilkanaście lat będziemy komentować Keplera w jednej linii obok teleskopu Hubble, łazików marsjańskich, misji Cassini czy Voyagerów.

Mam nadzieję, że nastąpią również misje Kepler 2, 3, 13 czy też Kepleriański, zbudowany przez CBK. W zasadzie jest miejsca na 399 takich misji, z których każda może zrewolucjonizować naszą wiedzę.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 03, 2011, 21:12 »
Dokładnie, obszar do badania dla takich obserwatoriów jest przeogromny.

Dodatkowo wczoraj usłyszałem chyba coś o problemach z jakimś podzespołem Keplera (nie pamiętam czy chodziło o system nawigacyjny czy inny), w każdym razie operatorzy misji zapewniają, że wszystko jest pod kontrolą.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 03, 2011, 21:23 »
Tak na marginesie - ciekawi mnie ile by kosztowała "tańsza" wersja misji Kepler o np 1/4 pola widzenia tej sondy. 

Byłoby "tylko" 300 kandydatów z pierwszych miesięcy pracy sondy... :P

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 04, 2011, 01:31 »
Byłoby "tylko" 300 kandydatów z pierwszych miesięcy pracy sondy... :P

Misja jest ponoć za 600 mln$, ale skalować tego się tak nie da (bo chyba koszt wystrzelenia jest stały, jakoś dużo lżejsze to obserwatorium nie będzie). Także pewnie niewspółmiernie tańsza w stosunku do uzyskiwanych rezultatów.

Aha.. to chyba warto wiedzieć dokładnie - opublikowane wczoraj dane o kandydatach na egzoplanety zostały zebrane pomiędzy 12 maja a 17 września w 2009 roku. Trzeba pamiętać, że było to na początku misji, co oznacza że wszystkie potencjalne odkrywane obiekty mają szybki obieg wokół swoich gwiazdek. Z czasem będą publikowane dane o egzoplanetach z obiegami bardziej zbliżonymi pod względem czasowym do Ziemi w naszym układzie :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 04, 2011, 01:31 »