Autor Wątek: Chang'e 4  (Przeczytany 242561 razy)

Scorus

• Gość
Chang'e 4
« dnia: Kwietnia 09, 2015, 13:36 »
Generalnie nie ma jeszcze sprecyzowanej koncepcji co do misji Chang'e 4. Mówi się o starcie gdzieś przed 2020 r i testowaniu rozwiązań przemysłowych - zarówno finansowanych przez prywatne podmioty jak też przyrzeczonych na użytek wojskowy.

The probe will conduct technical experiments and collect data. The lunar mission will pilot a program that uses private investment from individuals and enterprises for the first time, a move aimed at accelerating aerospace innovation, cutting production costs and promoting military-civilian relationships, according to the State Administration of Science, Technology and Industry for National Defence (SASTIND).

It will also expand investments allowed into military industry, state-run Xinhua news agency reported. Chang'e-4 began as a backup probe for Chang'e-3. Since Chang'ge-3's lander and rover successfully landed on the moon in 2013, Chang'e-4 will be given a new mission, which will be decided after further study.
China to launch moon mission with private investments before 2020

http://ibnlive.in.com/news/china-to-launch-moon-mission-with-private-investments-before-2020/533566-2.html

Istnieją też pomysły na lądowanie w okolicach południowej strefy polarnej, lub też przetestowanie wzlotu z powierzchni Księżyca. Mówi się ponadto o możliwości przerobienia tej misji na sondę marsjańską, pewnie orbiter. Główny naukowiec Chang'e 3 powiedział wprost, że lądowanie na niewidocznej stronie Księżyca wymagałoby orbitera, co byłoby niezwykle skomplikowane, tak więc ewentualne lądowanie nastąpi na stronie widocznej.

http://paper.wenweipo.com/2014/04/16/CH1404160016.htm
(można wkleić w tłumacz google)

Tak więc drugiego łazika pewnie nie będzie. Widzimy tutaj jak na dłoni, że program księżycowy służy tylko i wyłącznie rozwojowi przemysłu a Księżyc nie jest żadnym celem. Możliwości testów wzlotu z powierzchni świadczą też, że misja Chang'e 5 na pewno nie nastąpi przed rokiem 2020, nawet jeśli ciężka rakieta zostanie do tej pory ukończona. Poza tym cała niezwykle skomplikowana architektura misji Chang'e 5 również dobitnie pokazuje że ten projekt jest jedynie jednorazowym demonstratorem inżynieryjnym. Myślę więc, że w ciągu jakiś 10 lat wszystko zacznie kręcić się w kółko tak jak w NASA. Zawsze tak jest - najpierw szybki rozwój przemysłu a potem nastawienie na maksymalny przepływ rządowej gotówki.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2015, 13:40 wysłana przez Scorus »

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Chang'e 4
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 09, 2015, 13:40 »
Szkoda, że następcy Yutu nie będzie. Nie mogłem się doczekać jego startu i śledzenia jego misji. Tym bardziej, że Yutu za długo to nie pojeździł....  :(

Offline blackvillager

• Junior
  • **
  • Myśli to tylko zbiór elektrycznych impulsów...
    • Blackvillager blog
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 15, 2015, 07:54 »
Może nie do końca do tego wątku, ale Chiny już planują wysłanie Chang'e 4 i 5. Ten pierwszy miałby zostać wysłany w 2020 oraz wylądować na "ciemnej" stronie Księżyca, możliwe że później od brata nr 5
http://www.zmescience.com/space/china-lands-dark-side-moon-6154/
Nie wiem na ile wiarygodne źródło. Mogą to być tylko plotki.

EDIT:Jest więcej źródeł na ten temat. Szanse rosną
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2015, 10:58 wysłana przez Scorus »
Amatorskie artykuły z branży astronautyki:
blackvillager.blog.pl

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 15, 2015, 10:13 »
Wszelkie plotki o odwrotnej stronie Księżyca zostały wymyślone przez prasę, tak jak demonstrator lądownika na Chang'e 2, RTG na Chang'e 3 i pełno innych głupot. Główny naukowiec Chang'e 3 powiedział wprost, że nie ma na to szans.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2015, 10:14 wysłana przez Scorus »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 15, 2015, 10:13 »

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 15, 2015, 17:57 »
OK, natomiast szanse na misję lądownika z powrotnikiem wciąż są realne? To też jest zadanie o wysokim priorytecie naukowym (naziemna-laboratoryjna analiza porównawcza księżycowego regolitu), a nie tylko technologicznym?

Stosowna ilustracja:

« Ostatnia zmiana: Września 13, 2015, 09:32 wysłana przez juram »

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 17, 2015, 21:50 »
Wszelkie plotki o odwrotnej stronie Księżyca zostały wymyślone przez prasę, tak jak demonstrator lądownika na Chang'e 2, RTG na Chang'e 3 i pełno innych głupot. Główny naukowiec Chang'e 3 powiedział wprost, że nie ma na to szans.
W każdym razie na serwerze Biura ONZ do spraw Przestrzeni Kosmicznej (UNOOSA) mamy takiego pdf'a:
http://www.unoosa.org/pdf/pres/copuos2015/copuos2015tech08E.pdf (od slajdu 10)
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Września 08, 2015, 23:04 »
Jednak dzisiaj oficjalna chińska prasa potwierdziła, że Chang'e-4 ma wylądować na drugiej stronie Księżyca. Start przed 2020 r. Natomiast Chang'e-5, zawierający powrotnik, wystartuje wcześniej, ok. 2017 r. Powiedział o tym "Zou Yongliao from the moon exploration department under the Chinese Academy of Sciences at a deep-space exploration forum Tuesday."

Do tej pory wszystkie przecieki z chińskiej prasy potwierdzały się. Nie znaczy to, że koniecznie lot dojdzie do skutku, ale że obecnie nad taką misją się pracuje.

Źródło: http://news.xinhuanet.com/english/2015-09/08/c_134603260.htm

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #7 dnia: Września 09, 2015, 05:12 »

A "zastępca głównego naukowca" powiedział, że po "wnikliwym przeanalizowaniu prośby rządu" (czytaj: naciskom), spróbują jednak posadzić CE-4 na odwrotnej stronie. Komunikacja odbywałaby się za pomocą satelity umieszczonego w L2 układu Ziemia-Księżyc.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Września 09, 2015, 06:09 »
Chang 4 będzie posiadał łazika, dobrze myślę?

Wychodzi na to, że misja powrotnika odbędzie się wcześniej niż łazika  :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #9 dnia: Września 09, 2015, 09:38 »
Satelita telekom (przynajmniej częściowo spełniający tę rolę) w punkcie L2! To jest ciekawa wiadomość: drobny kroczek naprzód...

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 10, 2015, 11:38 »
Ciekawe czy będzie to tylko czyste efekciarstwo i wylądują na jakiejś bezpiecznej jednostce geologicznej spotykanej też na widocznej stronie Księżyca, czy też wybiorą obszar o cechach nie występujących na widocznej półkuli. A co jest skomplikowane geologicznie jest też zwykle trudniej osiągalnie. Patrz krater Gale, do niedawna odpadłby w pieszej selekcji.

Offline Marek B

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Września 12, 2015, 20:27 »
Ciekawe czy będzie to tylko czyste efekciarstwo i wylądują na jakiejś bezpiecznej jednostce geologicznej spotykanej też na widocznej stronie Księżyca, czy też wybiorą obszar o cechach nie występujących na widocznej półkuli. A co jest skomplikowane geologicznie jest też zwykle trudniej osiągalnie. Patrz krater Gale, do niedawna odpadłby w pieszej selekcji.
\
Nie narzekałby aż tak bardzo. W sumie przy uwiądzie misji bezzałogowych, lot na drugą stronę łysego to też spore wydarzenie

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Września 12, 2015, 21:28 »
Wydaje mi się, że po drugiej stronie może być kilka ciekawych miejsc, gdzie i tak łatwo wylądować. Np. te szczątkowe morza księżycowe po drugiej stronie.

velo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 22, 2015, 14:25 »
Nieco więcej info o misji pod tym linkiem:

http://spaceflightnow.com/2015/09/21/china-aims-for-landing-on-moons-far-side-by-2020/

Start satelity telekomunikacyjnego (na 3 letnią misję) miałby odbyć się do końca 2018 roku.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #14 dnia: Września 23, 2015, 14:36 »
Wydaje mi się, że po drugiej stronie może być kilka ciekawych miejsc, gdzie i tak łatwo wylądować. Np. te szczątkowe morza księżycowe po drugiej stronie.

Szczególnie ciekawe wydaje mi się lądowanie na Morzu Wschodnim (Mare Orientale).
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Września 23, 2015, 14:36 »