Autor Wątek: Thales Alenia Space w Polsce  (Przeczytany 7679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Thales Alenia Space w Polsce
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 13, 2015, 21:16 »
Dobry pomysł tylko, że to są problemy  całego sektora technologicznego. Np. wspomniane przez mnie technologie radarowe miały być komercjalizowane w projektach antyrakietowych Wisłą i Narew, które znowu będą walką o prostackie dofinansowanie (casus przetargu na śmigłowce) zakładów pracy działających w Polsce, a z kolei nie widać też żadnych refleksji jak wykorzystać rozwiązania, które wygrywają na URC.

PS. Uznajmy, że jest taką małą przeciwwagą wobec Adama Przybyły, czyli naszego czarnowidza:)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2015, 21:19 wysłana przez jsc »

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 14, 2015, 20:23 »
A teraz słyszę, że są jakieś marzenia o offsetach przy obecne modernizacji armii. F-16 niczego ich nie nauczył? Skąd się biorą w ministerstwie ludzie, którzy wierzą, że zachodnie koncerny sprzedadzą nam technologie?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 14, 2015, 20:58 »
A teraz słyszę, że są jakieś marzenia o offsetach przy obecne modernizacji armii. F-16 niczego ich nie nauczył? Skąd się biorą w ministerstwie ludzie, którzy wierzą, że zachodnie koncerny sprzedadzą nam technologie?

JSc, przecież o żadnym z tego mowa... :(

TAS chce, aby polskie przedsiębiorstwa w ramach Polish Industry Incentive Scheme (polskie finansowanie z polskiej składki do ESA), wypracowały technologie i je doprowadziły do formy produktów, które TAS by integrował w swoich satelitach.

Nie ma tu mowy o żadnym offsecie, nie ma tu mowy o żadnym sprzedawaniu technologii.

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 14, 2015, 21:29 »
RADWAR jak najbardziej będzie budował radary AESA, a technologie oczywiście zdobywamy. Z pewnością nie od razu jak budować swoje JAASM (bo takie rzeczy budują na świecie z 4 kraje), ale powoli do przodu... Akurat Airbus od Caracala ma w Polsce swoje biura projektowe które będzie rozwijał. Będziemy budowali zdolność budowania rakiet do Tarczy Polski, budujemy nowe tanie rakiety ppanc, przy współpracy z Ukrainą która akurat w tym temacie jest bardzo solidna, coś tam się powoli zmienia...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 14, 2015, 21:29 »

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 14, 2015, 22:35 »

JSc, przecież o żadnym z tego mowa... :(

TAS chce, aby polskie przedsiębiorstwa w ramach Polish Industry Incentive Scheme (polskie finansowanie z polskiej składki do ESA), wypracowały technologie i je doprowadziły do formy produktów, które TAS by integrował w swoich satelitach.

Nie ma tu mowy o żadnym offsecie, nie ma tu mowy o żadnym sprzedawaniu technologii.

No tak... tylko, że post był do tematu co miał być wydzielony.

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 14, 2015, 22:37 »
Airbus? Proszę nie żartować. Airbus może i bedzie miał biura projektowe w Polsce, zdaje się nawet w Łodzi, ale to nie jest firma polska. Będzie po prostu wykorzystywał tanią siłę roboczą w niezbyt wymagających działaniach. Co do rakiet, to sorry, ale już kilka miesięcy temu Polska radośnie zdezydowała, że nie będzie rozwijała programu rakiet wojskowych. Osobiście uważam to za kompletną porażkę, ale co począć.

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 14, 2015, 22:43 »
Akurat Airbus od Caracala ma w Polsce swoje biura projektowe które będzie rozwijał.

Czyli Airbus będzie zatrudniał Polaków, aby wynajdywali technologie, które opatentuje... Przy takiej organizacji nasza gospodarka nie koniecznie wiele na tym zyska.

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 03, 2015, 22:31 »
Zamieszczę nowy post do tematu o problemach sektora technologicznego w Polsce:
Nie dawno w oko wpadł mi temat działa plazmowego IBIS II zbudowanego w Narodowym Centrum Jądrowym:
http://energetyka.wnp.pl/w-swierku-wybudowano-dzialo-plazmowe-nowej-generacji,249239_1_0_0.html
Unikatową właściwością tego urządzenia jest wytwarzanie plazmy w warunkach porównywalnych do kosmicznych, co powinno umożliwić przeprowadzać symulację plazmy w kosmosie oraz testowania elementów pojazdów kosmicznych związanych z plazmą. Plazma ta może mieć też właściwości, które spotyka się w gwiazdach, co jest ważne dla misji w pokroju Solar Probe.
Ten obszar się wiążę z tematyką forum, ale sprzęt ten ma zastosowania i przyziemne. Są one ukierunkowane głównie na materiałoznawstwo, które jest najwyraźniej specjalizacją polskich naukowców. IBIS II ma służyć do wynajdowania materiałów stosowanych do budowy reaktorów termojądrowych oraz układów elektronicznych takich jak memrystory.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 04, 2015, 13:20 »
JSc, może warto założyć "zbiorczy" wątek o różnych polskich projektach w sektorze kosmicznym? Tego chyba brakuje w tym dziale. Lepiej w ten sposób - nie będziemy robić chyba oddzielnych wątków o każdej oddzielnej firmie, instytucie i grupie w Polsce? :)

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 04, 2015, 15:11 »
W pewnym momencie padła propozycja:
R1 i Jsc, może warto wydzielić kilka ostatnich postów do nowego wątku dotyczącego "problemów trapiących polski sektor kosmiczny"? Pewnie tam lepiej kontynuować tę rozmowę?

Gdyby była ona spełniona to możnaby rozkręcić temat problemów sektora technologicznego, zwłaszcza że nad tematem z uwagą pochylają się politycy z Panią kandydat na Premiera Beatą Szydło (interesujące obietnice to reindustrializacja (nie wiem czy kierunku bliższym zapałkom czy rakietom), podwójny zwrot inwestycji na innowacje (pachnie mi to okazjami do przewału) i polityką patentową), bez nadmiernego zaśmiecenia tego.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 04, 2015, 15:24 »
JSc, zróbmy zatem inaczej:
- załóż wątek "problemy trapiące polski sektor kosmiczny", choć tam mocno trzeba będzie uważać, żeby rozmowa nie stoczyła się na kwestie polityczne
- natomiast wątek o aktualnościach już jest (przepraszam za przeoczenie): http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=1004.0
Zaraz tam dam przypominajkę i go podkleję.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 04, 2015, 15:24 »