Autor Wątek: www.kosmonauta.net  (Przeczytany 130178 razy)

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
Odp: www.kosmonauta.net
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 05, 2013, 21:33 »
Strona główna chyba nie działa.

Offline nasaspace2

• Nowy
  • *
  • W tym roku studia ; )
« Odpowiedź #76 dnia: Marca 05, 2013, 23:55 »
Strona główna chyba nie działa.

www.kosmonauta.net Już działa  8)
Problem z cytatami jest taki, że ludzie od razu wierzą w ich prawdziwość - Mikołaj Kopernik

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #77 dnia: Marca 06, 2013, 00:41 »
Tak jest, mamy niestety problem ze stroną główną i jej relacjami z zasobami serwera. Problem wystąpił wczoraj i mam nadzieję, że wreszcie w ciągu kilku godzin zostanie rozwiązany.

Tymczasowo przestawiliśmy stronę główną na jedną ze stron działów.

Że też to się musiało stać jak byłem "w rozjazdach"... :(

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Marca 06, 2013, 01:38 »
Joomla.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Marca 06, 2013, 01:38 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #79 dnia: Marca 06, 2013, 09:25 »
W tym przypadku akurat nie dżumla... :)

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #80 dnia: Marca 06, 2013, 11:59 »
W tym przypadku akurat nie dżumla... :)
            .... jak cos to slijcie info, moze uda mi sie pomoc;-) Z powazaniem
                                                                                                                                     Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #81 dnia: Kwietnia 29, 2013, 08:03 »
Gdzie wam wsysło wersje PL?

Offline synoptyk

• Nowy
  • *
  • pogodą!
« Odpowiedź #82 dnia: Kwietnia 29, 2013, 09:56 »
Nie wiem jak to wygląda u was w statystykach portalu - ale przez takie prowadzenie strony możecie szybko stracić czytelników (a co najmniej - zyskiwać sporo mniej niż normalnie). Poszliście w okropną stronę internetu. Kilka reklam po bokach było okej, klikałem jak coś chociaż trochę mnie interesowało w reklamie, bo wiedziałem, że to wam pomoże. Ale teraz już za dużo tego. Firefox się wiesza po wejściu na kosmonautę, do tego trzeba odklikiwać wyskakującą u dołu duużą reklamę. Ze skupieniem się na tekście jest problem, bo wszystko naokoło porusza się i rozprasza.

Czytałem kosmonautę od czasów pojawienia się kilka lat temu jeszcze w tym granatowym dizajnie z menu po lewej. Zawsze was ceniłem za wysoki poziom merytoryczny (to jest prawdziwe dziennikarstwo!). Ale teraz upodabniacie się do onetów i wp pod względem formy. Zauważcie, że czasy się zmieniły i teraz w ten sposób nie da się zarabiać pieniędzy na dłuższą metę. Nawet onet i wp drastycznie tracą oglądalność.

Napisałem to nie po to, żeby wam dogryźć. Po prostu kiedyś odwiedzałem was codziennie (może nawet parę razy dziennie). Teraz odwiedzam was raz na tydzień i wolę wchodzić na inne polskie odpowiedniki (nawet jeżeli mają gorszy poziom merytoryczny). Pozdrawiam.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #83 dnia: Kwietnia 29, 2013, 13:49 »
Dzięki wszystkim za komentarze. Mamy ostatnio kilka dziwacznych problemów technicznych, które będziemy poprawiać sukcesywnie. Wersja PL powinna się ładować automatycznie - a ładuje się na zmianę angielska i polska.

Co do ilości reklam - z uwagi na zasobożerność naszego serwisu, musimy być na dużym i kosztownym serwerze. Czynimy teraz jednak naprawdę zdecydowane kroki, by reklamy wkrótce były tematyczne. Jest możliwe, że już niebawem dojdzie do większych zmian. :)

Ciekawe, że FF się wiesza po wejściu na kosmonautę - jak na razie nie mieliśmy takich zgłoszeń. Będziemy musieli się temu jednak przyjrzeć.

velo

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Kwietnia 29, 2013, 15:12 »
Dzięki za komentarze! Weźmiemy je sobie do serca

Z dobrych wieści: wiele wskazuje na to, że w nieokreślonej bliższej przyszłości będziemy mogli zrezygnować z pop-upowych reklam - i zostaną już tylko branżowe :-)

Zawsze możecie nam napisać - jak jeszcze coś będzie Wam nie pasować.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #85 dnia: Kwietnia 30, 2013, 00:09 »
Znacie spokojny ton moich wypowiedzi (mam nadzieję...). Dlatego znów napiszę kilka uwag.
Po pierwsze - wysuwane menu uwaga wtóra (TU pierwsza)! To jest zły model, zły trop! Allegro też idzie w to "durnoctwo" i na swoim forum ma 96% przeciwników. To nie ma być strona dla głupoli.
Po drugie - dlaczego mamy Kosmonautę w obcym języku? Toż to bez sensu.
Po trzecie - Co do reklam. Tu trzeba naprawdę wyczucia. Reklamy na onecie czy wp nie mogą w żadnym razie być wykładnikiem tego, co możecie stosować. Oni mają miliony wejść dziennie, a i tak za durne reklamy zbierają zasłużone ****** (wiadomo).
Generalnie - reklama jak najbardziej tak, ale nigdy przesłaniająca treść, (nie daj boże we flashu czy uciekająca, skrywająca przycisk X, itp.) bo tylko i wyłącznie wkurza, nigdy nie zachęci nikogo ani do reklamowanego produktu, ani do strony, którą ogląda.
Za to spokojne, nienachalne reklamy nawet zachęcają do kliknięcia. Swego czasu portal "dobreprogramy" zrobił to samo - całkowicie zrezygnował z nachalnych reklam i wyszedł na tym wyłącznie na plus.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2013, 20:57 wysłana przez Radek68 »
The Dark Side of the Moon

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #86 dnia: Kwietnia 30, 2013, 00:39 »
No to odpowiedzi z mojej strony:

- wysuwane menu miało działać inaczej i próbowaliśmy je raz zmodyfikować. Możliwe, że coś sie uda zrobić niebawem.

- Kosmonauta po angielsku - akurat to bardzo dobry i przemyślany pomysł. :) Na angielskim Kosmonaucie w ogóle nie piszemy o sprawach "z daleka", ale o polskim i europejskim sektorze kosmicznym. Naprawdę mało takich źródeł informacji i już nie raz dostaliśmy za nie pochwały. Zgaduję, że tutaj chodzi o pytanie "dlaczego się to wyświetla jako startowa kosmonauty?" - a to dlatego, że walczymy z jednym błędem... To właśnie te artykuły są często linkowane przez różne serwisy zagraniczne. O tej stronie była też mowa na IAC 2012.

- Reklamy - tak jak pisałem, mam nadzieję, że się uda nam je usunąć. Niestety, te rozwijane reklamy są najbardziej dochodowe a nasz obecny serwer jest naprawdę drogi (chmura, poprzedni vps z 2 giga ramu czasem dostawał zadyszki). Ale - jak Velo pisał - jesteśmy już kroczek od ich zrezygnowania. Powinno się udać naprawdę niebawem! :)

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #87 dnia: Kwietnia 30, 2013, 05:43 »
No to odpowiedzi z mojej strony:

- wysuwane menu miało działać inaczej i próbowaliśmy je raz zmodyfikować. Możliwe, że coś sie uda zrobić niebawem.

- Kosmonauta po angielsku - akurat to bardzo dobry i przemyślany pomysł. :) Na angielskim Kosmonaucie w ogóle nie piszemy o sprawach "z daleka", ale o polskim i europejskim sektorze kosmicznym. Naprawdę mało takich źródeł informacji i już nie raz dostaliśmy za nie pochwały. Zgaduję, że tutaj chodzi o pytanie "dlaczego się to wyświetla jako startowa kosmonauty?" - a to dlatego, że walczymy z jednym błędem... To właśnie te artykuły są często linkowane przez różne serwisy zagraniczne. O tej stronie była też mowa na IAC 2012.

- Reklamy - tak jak pisałem, mam nadzieję, że się uda nam je usunąć. Niestety, te rozwijane reklamy są najbardziej dochodowe a nasz obecny serwer jest naprawdę drogi (chmura, poprzedni vps z 2 giga ramu czasem dostawał zadyszki). Ale - jak Velo pisał - jesteśmy już kroczek od ich zrezygnowania. Powinno się udać naprawdę niebawem! :)
             ... coz, no to jest problem z takimi duzymi rozwiazaniami typu typu gotowe forum czy joomla. TO dziala, ale przy wiekszym obciazeniu, zaczynaja sie problemy: zamul;anie, bledy, zbyt duze obciazenie-) Zwlaszcza bez wsparcia, trudno robic na tym duzy projekt jak np. kosmonauta.net. Z powazaniem
                                                                   Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2013, 05:46 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #88 dnia: Kwietnia 30, 2013, 10:23 »
Tu się muszę zgodzić. Popularność kosmonauty przekroczyła nasze oczekiwania. Z drugiej strony okazało się, że większość popularnych systemów CMS po prostu nie daje sobie rady z serwisami, które mają po kilka tysięcy oddzielnych tekstów. Na kosmonaucie aktualnie jest ponad 5300 artykułów - większość stron ma może po kilkanaście i nie widać na nich problemów, które my doświadczamy.

Ale fingers crossed, może już niebawem się uda! :)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #89 dnia: Kwietnia 30, 2013, 19:35 »

A ja chciałbym zobaczyć więcej reklam w stylu TS2. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Kwietnia 30, 2013, 19:35 »