Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 266850 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #615 dnia: Listopada 29, 2011, 11:40 »
czyli krótko i dosadnie "sprowadziliście mnie na Ziemie" :P cóż jeśli chodzi o misje między planetarne to niech oni lepiej zaczną podchodzić bardziej rzetelnie do tego. a jeśli to dla nich za duże wyzwanie to niech bardziej zainteresują się Łysym tu mają już jakieś doświadczenie chociaż :)

Jake Zobacz sobie np. na stronie astropl, kiedy to ostatnio Rosjanie samodzielnie latali bezzałogowo na Marsa. To jeszcze dawniej niż na Marsa  :P Zresztą technika w lotach księżycowych i marsjańskich chyba się tak miedzy sobą nie różni  ::)
Obawiam się, że i tu będzie Rosjanom brakowało doświadczenia, które w ciągu lat utracili. Mam nadzieję, że przynajmniej po wpadce z Fobos Gruntem Łuna Glob będzie już rzetelniej przygotowywana do misji.

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #616 dnia: Listopada 29, 2011, 11:59 »
czyli krótko i dosadnie "sprowadziliście mnie na Ziemie" :P cóż jeśli chodzi o misje między planetarne to niech oni lepiej zaczną podchodzić bardziej rzetelnie do tego. a jeśli to dla nich za duże wyzwanie to niech bardziej zainteresują się Łysym tu mają już jakieś doświadczenie chociaż :)

Doświadczenie to mieli nie tylko z Łysym ale i Wenus (brawa!) i Marsem (hmm... za daleko?) i kometą Halleya (znowu brawa1) a i z Phobosem (+ na zachętę:)
Problem w tym że ci którzy te doświadczenia mieli juz dawno nie pracują zawodowo to raz
Nie ma juz ruskiego DSN-u czyli statków "Kasmanawt Jurij Gagarin" i bodajże "Kasmanawt Władimir Komarow" astacja w Symferopolu na Krymie (to z niej zdaje się wysłali "błędną komendę" do Fobosa 1 wyłączajac go na amen?) to już Ukraina to drugi raz
To że projekt Fobos-Grunt miał zapewnić etaty i być taką ssawką funduszy (na etaty jak mi się wydaje) to po trzecie
a po czwarte ich strategia nie jest zła jakby wysyłali nie jedną sondę ale co najmniej 3 - 4 w każdej następnej poprawiając to co zawiodło w poprzedzającej - tak robili z Księżycem gdzie mieli okienko startowe (i fundusze!) co miesiąc, tak robili z Wenus gdzie okna też są częste a z Marsem już szło to gorzej ale jak się okazało że Zond 2  na Marsa nie dociągnie to z Zonda 3 zrobili piękna (i udają) misję Księżycowa.

ot moja opinia.

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #617 dnia: Listopada 29, 2011, 15:32 »
cóż dziekuje za objaśnienia, wygląda na to że przstało im aż tak zależeć na dalszej eksploracji kosmosu nie wspominając już o podboju, jedyne czego można im jeszcze pogratulować to stacji Mir.

Offline hanysiak

• Junior
  • **
  • Już są! Samochody na wodę z Zatoki mexykańskiej!
« Odpowiedź #618 dnia: Listopada 29, 2011, 16:04 »
My tu gadu gadu, a kiedy lądowanie?;)   Może będzie tak jak pisał Hermes, sonda wyląduje automaticznie na Ziemi, pobierze próbki i ruszy w drogę powrotną na Fobosa :))

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #618 dnia: Listopada 29, 2011, 16:04 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #619 dnia: Listopada 29, 2011, 17:31 »
Około połowy stycznia.

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #620 dnia: Listopada 30, 2011, 09:18 »
Aktualnie poprawiły się warunki do obserwacji Phobos-Grunt.
U mnie wygląda to tak:

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #621 dnia: Listopada 30, 2011, 13:03 »
Oczywiście próby łączności w ostatnich dniach nie przyniosły żadnych rezultatów. Cokolwiek tam działało już pewnie zdechło do reszty. Danych nie odebrała ani stacja w Perch ani na Bajkonurze. Co ciekawe ostatnio użynano też stacji ESA na Wyspach Kanaryjskich. Co jeszcze ciekawsze wysyłane były komendy do podniesienia orbity. Całkiem na ślepo, jedyne co do tej pory odebrano z sondy to 400 klatek telemetrii z 24 listopada. :P

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #622 dnia: Listopada 30, 2011, 15:35 »
Zdjęcia teleskopowe jednoznacznie pokazują, że panele słoneczne jednak się otworzyły.

http://www.startje.be/vieuw.php?qid=357824

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #623 dnia: Listopada 30, 2011, 21:19 »
Zdjęcia teleskopowe jednoznacznie pokazują, że panele słoneczne jednak się otworzyły.

http://www.startje.be/vieuw.php?qid=357824

Noo.. :P Tutaj bezpośredni link do ostatniego zdjęcia.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #624 dnia: Grudnia 01, 2011, 16:13 »
Zatem szykujemy kaski na deorbitację, choć pewnie jeszcze nie raz Rosjanie będą próbować skontaktować się z tą niesforną sondą.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #625 dnia: Grudnia 01, 2011, 18:24 »
Zatem szykujemy kaski na deorbitację, choć pewnie jeszcze nie raz Rosjanie będą próbować skontaktować się z tą niesforną sondą.

A co może być powodem rotacji Fobos Grunta? Wyciek paliwa ze stopnia napędowego?

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #626 dnia: Grudnia 01, 2011, 19:02 »
Może być wiele przyczyn. Awaria systemu RCS, wyciek, błąd software... a to tylko tak na szybko.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #627 dnia: Grudnia 02, 2011, 09:54 »
Rezultatów oczywiście nie ma żadnych. W nadchodzących dniach w czasie okien "komunikacyjnych" "sonda" będzie nie oświetlona albo w niekorzystnym ustawieniu.

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #628 dnia: Grudnia 02, 2011, 19:42 »
ESA zaprzestaje prób nawiązania łącznosci z FG przez swoje stacje naziemne.Szkoda pieniędzy na reanimacje trupa.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #629 dnia: Grudnia 02, 2011, 20:13 »
ESA zaprzestaje prób nawiązania łącznosci z FG przez swoje stacje naziemne.Szkoda pieniędzy na reanimacje trupa.

Nawet nie pieniędzy o ile czasu. Zawsze w kolejce jest cały zestaw innych misji, które wymagają kontaktu.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #629 dnia: Grudnia 02, 2011, 20:13 »