Przeniosłem wszystkie posty o tej misji z wątku ogólnego (o startach) do tego, dedykowanego tej misji. Tak jest chyba najlepiej, gdyż po to mamy ten wątek
(tak jak w misjach wahadłowców nie komentowaliśmy startów osobno). Tym bardziej, że nie o samym starcie tam pisaliśmy, ale też o samej, już mającej spore problemy misji.
A co do tematu, to - jak podaje strona kosmonauta.net:
Nowa analiza stanu akumulatorów i parametrów orbity wskazuje, że kontrolerzy będą mieli około 2 tygodni na znalezienie przyczyny problemów sondy, rozwiązanie ich i podjęcie drugiej próby wejścia na orbitę heliocentryczną.
Astro wspominał coś o precesji orbity sondy, na pewno za te dwa tygodnie bedzie miała wystarczajaco dużo paliwa żeby wejść na włąściwy kurs (no bo okno startowe będzie pewnie jeszcze otwrte) może orbita za dwa tygodnie nie byc już tak korzystna energetycznie.
Kurde gdyby się w diabły rozwalił to przynajmniej nie byłoby tego nerwowego oczekiwania i nadzieji w sercu, kurde dla mnie to była jedna z najważnieszych misji dekady ;(
Podobno panele baterii są otwarte (Kosmo za Nowosti Kosmonawtiki) jest łaczność może nie jest tak źle jeżeli to jakaś usterka w stylu tej układu orientacji to szanse są ale jak to coś mechanicznego - jakiś zamknięty zawór czy cóś to klapa;(
Może bedzię Fobos-Grunt 2

co ? (wiem kopi zapasowej nie ma ;(