Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 280976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #510 dnia: Listopada 15, 2011, 21:54 »
[wydaje mi się że to co się dzieje to typowe zmiany orbity związane z oporem atmosferycznym.
Opory atmosferyczne nigdy nie beda w stanie podniesc orbity w jakimkolwiek miejscu...
A wiec cos innego tu sie dzieje ale nikt nie wie co.
Z drugiej strony energia sondy i tak maleje kazdego dnia bo srednie tracenie 2km w apogeum na dzien nie bedzie skompensowane srednim dziennym zyskiem 0.5 km w perigeum.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #511 dnia: Listopada 15, 2011, 23:28 »
Opory atmosferyczne nigdy nie beda w stanie podniesc orbity w jakimkolwiek miejscu...

Oczywiście że będą :)
Zapraszam na mój blog :)

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #512 dnia: Listopada 15, 2011, 23:44 »
Oczywiście że będą :)
Napisales wyzej "ja sie pewnie nie znam"... tak, nie znasz. jmvh mial wiecej czasu na tlumaczenie ale widac nie dotarlo ... :o

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #513 dnia: Listopada 16, 2011, 09:01 »
Co z tym F-G?perygeum ciągle rośnie,już 3.5km od startu,apogeum systematycznie opada(12km od startu).
http://digilander.libero.it/SATrack/Phobos.html?q=phobos#MAP
Chyba jednak sonda nam manewruje,jeśli tak to ciekawe ile jej jeszcze zostało na to paliwa.

Ja się pewnie nie znam, ale wydaje mi się że to co się dzieje to typowe zmiany orbity związane z oporem atmosferycznym. Podobną technikę zastosowano przy sondzie Odyssey - jej początkowa orbita silnie eliptyczna, ale dzięki hamowaniu atmosferycznemu w wykonaniu atmosfery Marsa sonda zmieniła orbitę na kołową.

Chłopaki postanowiłem się temu przyjrzeć obliczeniowo wykorzystując WinOrsa.
Użyłem danych TLE z epoki 11313.39819696 (czwarta w kolejności bazując na wykresie z powyższej strony)

PHOBOS-GRUNT
1 37872U 11065A   11313.39819696  .00230607  11378-4  23724-3 0    40
2 37872 051.4312 358.3754 0100868 025.8106 334.9119 16.00232171    97

Początek : data epoki - koniec : teraz
skok 30 sekund

wyniki poniżej...

Ekscentryczność orbity względem Ziemi

q - perycentrum

Q - apocentrum

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #513 dnia: Listopada 16, 2011, 09:01 »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #514 dnia: Listopada 16, 2011, 12:42 »
- okna komunikacji - z uwagi na niską orbitę Fobos-Grunt - mają wg dwóch źródeł od 2 do 7 minut długości. To bardzo mało!
Sonda nie może odbierać danych na obecnym etapie misji nawet jakby działała.

- cytując to źródło: "All systems of the spacecraft work nominally, it has got sun orientation, so we do have chances" - pytanie skąd wiedzą, że systemy sondy działają w porządku - to może być mrzonka,
Jeśli nominalny jest brak łączności od czasu startu.

- w tym momencie inżynierowie pracują nad wgraniem nowego oprogramowania,
Nie ma jak go przesłać, nawet przy założeniu że sonda się włączyła. Na pisanie oprogramowania mieli 2 lata i nic nie zrobili.

- o utracie sondy będzie można mówić dopiero na początku grudnia, kiedy zamknie się okno na Marsa (a sam statek zejdzie na wysokość poniżej 180 km),
Widocznie do tego czasu można wyciągać fundusze.

- statek został zaprojektowany do odbierania komend w odległości dziesiątek tysięcy km od Ziemi, dlatego należało w pierwszej kolejności zmniejszyć moc nadawania aby nie uszkodzić transmiterów na sondzie, jeśli dobrze kumam to ten proces jeszcze musi być dopracowany,
Anteną HGA która jest złożona.

- poprawa parametrów nadawania została także dostosowana w 2 stacjach ESA (czyli z tego by wynikało, że nie nadają już tylko z Bajkonuru? dotychczas wydawało mi się, że ESA pomagała tylko nasłuchiwać sygnałów z sondy).
Pewnie to pomyłka.

To wszystko to kabaret a nie działania agencji kosmicznej.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #515 dnia: Listopada 16, 2011, 14:20 »
Czytając te dwa artykuły z wypowiedziami Popvkina widać, że jest to standardowe gadanie rosyjskich oficieli. Sonda znajduje się 200 km od Ziemi bez łączności a nie na trajektorii heliocentrycznej, ale co tam, mały problem dający się skorygować. 11 ton paliwa wejdzie w atmosferę, ale nie ma żadnego zagrożenia, bo się spali. Przy optymistycznym założeniu, że nie jest zamarznięte.

W 2009r gadali, że start nastąpi na pewno, nawet po zamknięciu okna startowego, gdy sonda była nadal nie złożona z części.

A więc tych wszystkich głupot nawet nie ma co komentować.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #516 dnia: Listopada 16, 2011, 16:05 »
wyniki poniżej...

Dzięki! Jak widać hamowanie atmosferyczne może powodować wzrost perycentrum.

P.S Gdyby hamowanie było jednostajne na całej długości orbity (orbita była kołowa) to takie coś by nie miało miejsca. Ale jako że hamowanie jest zależne od położenia satelity na orbicie, to apocentrum maleje, a perycentrum rośnie.  Ale każda nowa orbita ma coraz mniejszą energię.
Zapraszam na mój blog :)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #517 dnia: Listopada 16, 2011, 16:31 »
Dzięki! Jak widać hamowanie atmosferyczne może powodować wzrost perycentrum.
Hola hola, przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź i Olaska. Jeśli twierdzisz co innego - wyjaśnij to nam krok po kroku, ze szczegółami.

Chłopaki postanowiłem się temu przyjrzeć obliczeniowo wykorzystując WinOrsa.
Użyłem danych TLE z epoki 11313.39819696 (czwarta w kolejności bazując na wykresie z powyższej strony)
W jakich jednostkach są te wykresy? Oraz z jakimi parametrami przeprowadzono integrację? Sam bym odpalił Orsę, ale przy procu maszyny na której jestem to po prostu nie chce się ze mną się po chwili porozumieć ;) Jak duże są te zmiany wyrażone w km?

I jeszcze jedna kwestia - bazujemy to na TLE od USSTRATCOM, a one przecież nie muszą być poprawne (co zdarzało się już w przeszłości). Wyniki które dają brane jako podstawa w obliczeniach też wtedy będą błędne, jak zachowują się inne TLE? Co przy zwiększeniu dokładności obliczeń? Cała seria błędnych jest mało prawdopodobna (ale różne rzeczy już w dzisiejszym dniu widziałem...).

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #518 dnia: Listopada 16, 2011, 17:58 »
Limaxie, a jak wygląda różnica w zachowaniu orbity bazując na TLE o epokach:  11319.70248387, 11320.13914578 i 11320.26397368? Sory jeśli pytam nie w porę. Ten drugi znowu wyłamuje się z szeregu, podobnie do TLE które zapoczątkowały spekulacje na temat hipotetycznej aktywności sondy. Za chwilę wrzucę update z tymi punktami na stronkę.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #519 dnia: Listopada 16, 2011, 21:12 »
Tutaj dobry artykul dyskutujacy przyczyn dlaczego sonda podwyzsza swoja orbite w perigeum - mowiacy o "safe mode" i mozliwosci ze sonda ma zdolnosci odpalania silniczkow ale jak autor podkresla zartobliwie dopoki Roscosmoms nie powie jakie sa faktyczne reperkusje takiego "safe mode" jest to czysta spekulacja i obserwowany efekt podwyzszania orbity w jednym miejscu pozostaje zagadka.

http://www.universetoday.com/91037/phobos-grunts-mysterious-thruster-activation-a-function-of-safe-mode-or-just-good-luck/

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #520 dnia: Listopada 16, 2011, 22:36 »
Tutaj dobry artykul dyskutujacy przyczyn dlaczego sonda podwyzsza swoja orbite w perigeum - mowiacy o "safe mode" i mozliwosci ze sonda ma zdolnosci odpalania silniczkow ale jak autor podkresla zartobliwie dopoki Roscosmoms nie powie jakie sa faktyczne reperkusje takiego "safe mode" jest to czysta spekulacja i obserwowany efekt podwyzszania orbity w jednym miejscu pozostaje zagadka.

http://www.universetoday.com/91037/phobos-grunts-mysterious-thruster-activation-a-function-of-safe-mode-or-just-good-luck/

Ciekawa sugestia pojawiła się na forum NSF, przed każdym odpaleniem silnika głównego wykonywany miał być mały manewr zapewniający, iż paliwo opadło we właściwe mu miejsce (czyli na dół). Może gdy główne odpalenie się nie udało, sonda próbowała je powtórzyć wykonując kolejne takie małe odpalenie, i kolejne, i kolejne... Ale jak chyba już w tym wątku pisałem manewry zmiany orbity miały być przeprowadzane w perygeum, co skutkowałoby zmianą apogeum.

Wykresy, które wrzuciłem zawierają też dane dotyczące drugiego stopnia Zenita. Zachowanie orbity statku mi się nie podoba, tu chyba widać to najdobitniej. Punkty opisują szybkość zmiany ilości obiegów na dobę, Zenit zachowuje się tak jak powinien (jego okres zmniejsza się ze zwiększającą się intensywnością), a Fobo-Grunt nie bardzo...

To w załączniku - no, może i jestem złośliwy. :D

A tak w ogóle to do deorbitacji górnego stopnia został mniej-więcej tydzień!

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
« Odpowiedź #521 dnia: Listopada 17, 2011, 11:13 »
Limaxie, a jak wygląda różnica w zachowaniu orbity bazując na TLE o epokach:  11319.70248387, 11320.13914578 i 11320.26397368? Sory jeśli pytam nie w porę. Ten drugi znowu wyłamuje się z szeregu, podobnie do TLE które zapoczątkowały spekulacje na temat hipotetycznej aktywności sondy. Za chwilę wrzucę update z tymi punktami na stronkę.

Zrobiłem ponownie obliczenia dla tych trzech epok. Skok co 5 sekund, odległość w km od środka Ziemi.
W pliku ZIP dodatkowo pliki tekstowe wyliczeń, bo grafika podaje do dwóch miejsc po przecinku.
http://www.komety.astrowww.pl/orbita_phobos-grunt.zip

z01 to dla Epoki 11319.70248387
z02 dla 11320.13914578
z03 dla 11320.26397368

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
« Odpowiedź #522 dnia: Listopada 17, 2011, 11:13 »
cd.

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
« Odpowiedź #523 dnia: Listopada 17, 2011, 11:14 »
cd. 2

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
« Odpowiedź #524 dnia: Listopada 17, 2011, 11:20 »
Porównując trzy wykresy perycentrum widać 2 km różnicę w środkowej epoce (z02-q) zupełnie jak na Twojej grafice
http://amarok.w.of.pl/fobos/hpery.jpg

Nie znam przyczyny tak dziwnie "skaczącej" orbity, może błąd pomiaru jak już ktoś tu sugerował.
Ciekawe czemu Zenit nie ma tego błędu a Phobos-Grunt ma ?

W dodatku sama zmiana perycentrum dla wyliczeń z jednej epoki jest bardzo mała (rzędu cm).

« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2011, 11:47 wysłana przez Limax7 »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #524 dnia: Listopada 17, 2011, 11:20 »