Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 266964 razy)

Offline jmvh

• Weteran
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #555 dnia: Listopada 23, 2011, 10:12 »
Hmm, http://www.esa.int/esaCP/index.html:
ESA tracking station establishes contact with Russia's Phobos Mars mission

23 November 2011   On Tuesday, 22 November at 20:25 UT, ESA's tracking station at Perth, Australia, established contact with Russia's Phobos-Grunt spacecraft. This was the first signal received on Earth since the Mars mission was launched on 8 November. ESA teams are working closely with engineers in Russia to determine how best to maintain communication with the spacecraft. More news will follow later.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #556 dnia: Listopada 23, 2011, 10:21 »
Nawet jeśli nie da się już nigdzie posłać Fobosa oprócz jakiejś samotnej orbity wokołoziemskiej/heliocentrycznej lub do atmosfery próby komunikacji mają nadal sens - ustalić co się stało.

Zgadzam się - nie ma sensu jedynie siedzieć z założonymi "rencami" i nic nie robić. Jestem pewien, że powstało kilka hipotez (co zresztą widzieliśmy) odnośnie zaistniałej awarii oraz plany jak wyjść z danej sytuacji. Dlatego też przez kilkanaście dni trwały różne próby.

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #557 dnia: Listopada 23, 2011, 10:57 »
Hmm, http://www.esa.int/esaCP/index.html:
ESA tracking station establishes contact with Russia's Phobos Mars mission

23 November 2011   On Tuesday, 22 November at 20:25 UT, ESA's tracking station at Perth, Australia, established contact with Russia's Phobos-Grunt spacecraft. This was the first signal received on Earth since the Mars mission was launched on 8 November. ESA teams are working closely with engineers in Russia to determine how best to maintain communication with the spacecraft. More news will follow later.

Ciekawa informacja :-)
Pozdro

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #558 dnia: Listopada 23, 2011, 11:54 »
Naprawdę ciekawa informacja! Teraz czas na regularne sesje łączności z tą sondą.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #558 dnia: Listopada 23, 2011, 11:54 »

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #559 dnia: Listopada 23, 2011, 12:21 »
Tak i wysłanie jej w podróż do nieba :-). Z drugiej strony to chyba potwierdzenie nawiązania kontaktu z sondą, przynajmniej w minimalnym stopniu.
Pozdro

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #560 dnia: Listopada 23, 2011, 12:45 »
Naprawdę ciekawa informacja! Teraz czas na regularne sesje łączności z tą sondą.

Na to chyba poczekamy jeszcze. Jeżeli wnikliwie prowadzili wszystkie operacje nasłuchu, to teraz pewnie prowadzą analizę jak to się stało, że otrzymali telemetrię ze sondy.

Wiemy w ogóle jakie typu sygnały nadawały stacje naziemne. W sensie czy sonda miała jedynie odpowiedzieć "tak, jestem tutaj i działam".

Zauważcie, że źródło to ESA! :) To oznacza, że wiemy już na pewno, że sama sonda działa. Gdyby nigdy nie odpowiedziała, to to nie byłoby pewne (a dziwne zachowanie orbity pewnie tłumaczono by nietypowym wpływem paneli słonecznych :P ).

Offline eRKa

• Pełny
  • Windą do nieba :)
« Odpowiedź #561 dnia: Listopada 23, 2011, 14:31 »
No prawie ze stołka zleciałem - rewelacja :). Wreszcie jakaś dobra wiadomość i to przy ostatniej próbie łączności. Teraz pytanie na ile da się z sondą komunikować i czy jest jeszcze iluzoryczna szansa lotu do marsa (niektóre doniesienia mówią, że jeszcze okienko startowe się nie zamknęło) ...

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #562 dnia: Listopada 23, 2011, 14:50 »
Pierwsza sprawa, na razie nie ma żadnych danych z sondy, odebrano tylko sygnał radiolatarni.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #563 dnia: Listopada 23, 2011, 16:00 »
czyli jest w trybie safe mode.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #564 dnia: Listopada 23, 2011, 16:03 »
Hmm Jakoś żywo te rozpaczliwe próby kontaktu w Fobos Gruntem mi przypominają niegdysiejsze budzenie Spirita.
Tyle, że Spirit po latach miał święte prawo zamilknąć a Fobos Grunt nie. J.......

A jednak się myliłem!!! Rzeczywiście cuda - te małe i te duże jednak się zdarzają!!!!   :o   :D   8)  Mam nadzieję, że uda się sondę wysłać na jakąś NEO. Wówczas nasz ,,Chomik" może miałby jeszcze okazję dokazać na co go stać - ugryźć planetoidę  ;) Ino trzeba by jeszcze zmienić program sondzie  ;D

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #565 dnia: Listopada 23, 2011, 16:19 »
Zaskoczenie :o

No skoro ESA udało się nawiązać łączność z sondą, to może... niech poproszą JAXA o pomoc w ocaleniu marsjańskiej misji ;) Ci ostatni uratowali swoją Hayabusę a i teraz kombinują z wenusjańską Akatsuki.

Na poważnie: są jeszcze jakieś szanse (nawet minimalne) na skierowanie połączonych sond w stronę Czerwonej Planety?
GG 8698011

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #566 dnia: Listopada 23, 2011, 16:29 »
Na razie łączność nie została nawiązana, próby będą robione dziś w nocy. Wszelkie (bardzo) teoretyczne szanse na lot do Marsa kończą się po jutrze.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #567 dnia: Listopada 23, 2011, 16:34 »
Na razie łączność nie została nawiązana, próby będą robione dziś w nocy. Wszelkie (bardzo) teoretyczne szanse na lot do Marsa kończą się po jutrze.

Najważniejsze, żeby jednak dogadali się z sondą. Jak pisałem powyżej, jeśli nie Mars to można lecieć do NEO! Mam nadzieję, ze takowa planetoida mogłaby się Rosjanom nawinąć  ;) Oby tylko nawiązać dobry kontakt... Dalej zobaczymy co da się zrobić  ::)
P.S. Mikkael, zgadzam się z Tobą. Warto byłoby zaprosić do pomocy Japończyków.... Tylko, przedtem musieli by Japończycy zapoznać się z działaniem i programem sondy, a to niestety może potrwać  :-\

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #568 dnia: Listopada 23, 2011, 16:41 »
O ile ta sona ma jakieś komputery i jakieś programy :-)
Pozdro

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #569 dnia: Listopada 23, 2011, 16:42 »
Komputer ma, a co do programów to nie wiadomo.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #569 dnia: Listopada 23, 2011, 16:42 »