Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 267013 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jmvh

• Weteran
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #570 dnia: Listopada 23, 2011, 16:49 »
Kolejne próby komunikacji odbędą się dziś około 20:25, 21:57, 23:32 UTC i jutro około 04:16, 05:49 UTC.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #571 dnia: Listopada 23, 2011, 17:24 »
Na razie łączność nie została nawiązana, próby będą robione dziś w nocy. Wszelkie (bardzo) teoretyczne szanse na lot do Marsa kończą się po jutrze.

A inne źródła twierdzą, ze dopiero na początku grudnia... Hmm... Pewnie to przedmiot wielu analiz i wyliczeń.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #572 dnia: Listopada 23, 2011, 18:07 »
O proszę :). A byłem przekonany, że czekamy już tylko i wyłącznie na bezwładną deorbitację.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #573 dnia: Listopada 23, 2011, 18:43 »
O proszę :). A byłem przekonany, że czekamy już tylko i wyłącznie na bezwładną deorbitację.

Tak jak ja  ::)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #573 dnia: Listopada 23, 2011, 18:43 »

Offline jaro738

• Pełny
  • You're GO for TLI
« Odpowiedź #574 dnia: Listopada 23, 2011, 19:03 »
Tylko pytanie czy cokolwiek nam to nawiązanie kontaktu daje, jeśli paliwo w stopniu ucieczkowym jest już nieużyteczne. Ktoś wie jakie deltaV byłoby potrzebne do późniejszego wejścia na orbitę marsa? Może jeśli stopień ucieczkowy już się do niczego nie nadaje odrzucić go, a silniki i paliwo przeznaczone na orbit insertion wykorzystać na lot wokół Księżyca, lub chociaż flyby, jeśli orbita sondy nie pozwala na wykorzystanie trajektorii swobodnego powrotu. Na lot na Księżyc w końcu potrzeba mniejszego deltaV niż na ten w kierunku Marsa.

Przy okazji pierwszego postu witam wszystkich :D

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #575 dnia: Listopada 23, 2011, 19:38 »
W kazdym razie widac ze panele sloneczne sa rozlozone, byla uprzednio tutaj dyskusja na ten temat.

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #576 dnia: Listopada 23, 2011, 19:39 »
Tylko pytanie czy cokolwiek nam to nawiązanie kontaktu daje, jeśli paliwo w stopniu ucieczkowym jest już nieużyteczne.

Tego nie wiadomo na pewno.
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #577 dnia: Listopada 23, 2011, 20:32 »
Może jakby odpowiednio zorientować sondę to promienie kosmiczne były by w stanie jakoś rozgrzać paliwo?

Offline stan

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #578 dnia: Listopada 23, 2011, 21:59 »

Kontakt z sondą to jeszcze na pewno nie pełna kontrola nad nią. Czy sondę można będzie gdziekolwiek jeszcze wysłać, to śpiew chyba nie na te godziny. Zadaniem jest utrzymanie jej na orbicie i pełne przetestowanie wszystkich systemów i instrumentów i wtedy można będzie mówić co dalej. A to wymaga czasu, jeżeli w ogóle testowanie będzie możliwe. Gdzieś wyczytałem, że gdyby z Fobosa nic nie wyszło to możliwy byłby np. oblot Księżyca czy coś podobnego.
p.s. Polska do ESA NOW !!!!.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #579 dnia: Listopada 23, 2011, 22:51 »
Może jakby odpowiednio zorientować sondę to promienie kosmiczne były by w stanie jakoś rozgrzać paliwo?

Chyba słoneczne  ;D  ;)

Ale poważnie, to na razie tak naprawdę nic nie mamy. Z sondą nie ma komunikacji, nie można wydawać jej poleceń, jedyne co, to
odebrano tylko sygnał radiolatarni
a to oznacza, że nawet nie wiemy co jej jest.
Wszelkie pomysły na wysłanie jej gdzie indziej są zdecydowanie przedwczesne.
The Dark Side of the Moon

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #580 dnia: Listopada 23, 2011, 23:16 »
Sondy nikt nie ruszy dopóki nie będzie odebrana telemetria. Bez niej próba wysyłania komend do sondy jest czystym aktem desperacji, bo nie wiadomo co się stanie, ani jak zareaguje.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #581 dnia: Listopada 24, 2011, 00:39 »
Tylko pytanie czy cokolwiek nam to nawiązanie kontaktu daje, jeśli paliwo w stopniu ucieczkowym jest już nieużyteczne. Ktoś wie jakie deltaV byłoby potrzebne do późniejszego wejścia na orbitę marsa? Może jeśli stopień ucieczkowy już się do niczego nie nadaje odrzucić go, a silniki i paliwo przeznaczone na orbit insertion wykorzystać na lot wokół Księżyca, lub chociaż flyby, jeśli orbita sondy nie pozwala na wykorzystanie trajektorii swobodnego powrotu. Na lot na Księżyc w końcu potrzeba mniejszego deltaV niż na ten w kierunku Marsa.

Przy okazji pierwszego postu witam wszystkich :D

Jakie jest dV przy marsjanizacji tego nie wiem, ale wydaje mi, że samego paliwa (po odrzuceniu tego zbiornika zewnętrznego) byłoby za mało na wydostanie się z niskiej orbity wokółziemskiej. Tak samo jak z wysłaniem sondy w kierunku jakiegoś NEO, jeśli dobrze kojarzę to okna do lotów na takie obiekty, są jeszcze węższe i rzadsze.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #582 dnia: Listopada 24, 2011, 00:40 »
No i witamy na forum jara i stana! :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #583 dnia: Listopada 24, 2011, 08:53 »
I najnowsze newsy z rana - w czasie dzisiejszej nocy kontakt z sondą udało się nawiązać w dwóch sesjach. Ostatnia była nieudana (ta o 5:49 GMT).

Nie wiem czy odbiór sygnału z radiolatarni wciąż czy może jednak doszło do przesyłu czegoś więcej. Zebrane wyniki przesłane zostały przez ESA do Lawoczkina.

Zatem - coś się dzieje i ta pojedyncza sesja łączności z przedwczoraj nie była przypadkiem! :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #584 dnia: Listopada 24, 2011, 08:56 »
Nie wiem czy odbiór sygnału z radiolatarni wciąż czy może jednak doszło do przesyłu czegoś więcej. Zebrane wyniki przesłane zostały przez ESA do Lawoczkina.

Ha, wg tego co czytam to była już telemetria.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #584 dnia: Listopada 24, 2011, 08:56 »