Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 266917 razy)

Offline jmvh

• Weteran
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #675 dnia: Grudnia 23, 2011, 16:42 »
Jeszcze co do zdjęć z 29 listopada (chyba nie było, z http://www.spacesafetymagazine.com/2011/12/23/improved-view-phobos-grunt/):

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #676 dnia: Grudnia 23, 2011, 18:19 »
Scorus - z preview wynika ze artykul zostal napisany w 2009 co by mialo duzo wiecej sensu zwazywszy na zawarty w nim patos, pustoslowosc i optymizm. Jesli dopiero teraz sie ukazal to cos tu nie ma sensu.

Przy czym pod kątem Phobos-Grunt ja czytam ten syf od pewnego czasu i od jakiś 2 lat wypisują tam nieprawdopodobne bzdury o autonomicznym oprogramowaniu, automatycznej nawigacji i w ogóle jakie to jest zaawansowane, super nowoczesne i ukierunkowane na konkretne cele naukowe. Szkoda, że to wszystko jest najzwyklejszym kłamstwem. Zainteresowani zapewne wiedzieli o tym od zawsze.

Inna sprawa, że koleś piszący do tego pisma np. opis instrumentu MicrOMEGA praktycznie sam nie wiedział o czym pisze.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2011, 18:23 wysłana przez Scorus »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #677 dnia: Grudnia 27, 2011, 00:09 »
Jeszcze co do zdjęć z 29 listopada (chyba nie było, z http://www.spacesafetymagazine.com/2011/12/23/improved-view-phobos-grunt/):

http://www.spacesafetymagazine.com/wp-content/uploads/2011/12/Phobos_Grunt_20111129_reprocessing_set1a1.jpg

http://www.spacesafetymagazine.com/wp-content/uploads/2011/12/Phobos_Grunt_20111129_05-30-48sec22.gif

Dobre, ale - moim zdaniem - z tych wszystkich (czyli tych i poprzednich!) zdjęć - nic nie wynika. Ja na tych zdjęciach w ogóle nie widzę tej sondy tak, jak by ją chcieli widzieć ci wszyscy wklejający ją obok foto z teleskopu (nie mam tu na myśli nikogo z naszego forum).
W ogóle nie widać (sorry, to moje zdanie, ale mam dobrze wyrobioną wyobraźnię przestrzenną) rozłożonych paneli i sondy w tym ustawieniu.
Na 99% te panele nie są rozłożone, a raczej - są co najwyżej w połowie rozłożone. Tak to widzę. Widać też jakieś nieregularności w kształcie sondy, czego raczej oświetleniu nie można przypisać.

Oczywiście mogę się mylić, ale w tym przypadku mam przeczucie, że się nie mylę. Za ok. miesiąc to już nie będzie miało znaczenia. ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2012, 04:39 wysłana przez Scorus »
The Dark Side of the Moon

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #678 dnia: Grudnia 27, 2011, 00:19 »
Dobre, ale - moim zdaniem - z tych wszystkich (czyli tych i poprzednich!) zdjęć - nic nie wynika. Ja na tych zdjęciach w ogóle nie widzę tej sondy tak, jak by ją chcieli widzieć ci wszyscy wklejający ją obok foto z teleskopu (nie mam tu na myśli nikogo z naszego forum).
W ogóle nie widać (sorry, to moje zdanie, ale mam dobrze wyrobioną wyobraźnię przestrzenną) rozłożonych paneli i sondy w tym ustawieniu.
Na 99% te panele nie są rozłożone, a raczej - są co najwyżej w połowie rozłożone. Tak to widzę. Widać też jakieś nieregularności w kształcie sondy, czego raczej oświetleniu nie można przypisać.

Oczywiście mogę się mylić, ale w tym przypadku mam przeczucie, że się nie mylę. Za ok. miesiąc to już nie będzie miało znaczenia. ;)

Widzę to tak samo! Tymczasem orbita wynosi około 191,6 x 253,7 km (w załączniku wykres z rana), deorbitacja przewidywana jest na 2012-01-13 22:28:00 GMT  ± 264 H (264 H = 4,4 dni).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #678 dnia: Grudnia 27, 2011, 00:19 »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #679 dnia: Grudnia 27, 2011, 00:44 »
Najaktualniejsze dane odnośnie Fobos-Grunta (aktualizowane na bieżąco, z heavens-above):

« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2011, 00:52 wysłana przez Radek68 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #680 dnia: Grudnia 27, 2011, 00:55 »
Najaktualniejsze dane odnośnie Fobos-Grunta (aktualizowane na bieżąco):

Na tyle na ile wydawane są TLE od jedynego właściwego źródła i dzięki temu nie różnią się znacznie od moich wykresów (drugi link poniżej), które z aktualizuje ostatnio chyba efektywnie co parę dni (nie pali się przecież póki co!). Warto tu właśnie zauważyć możliwość podobnego "odcięcia" od danych jak przy satelicie ROSAT, wtedy wszystkie prognozy/wykresy/etc. będą tak świeże jak śnieg który mam za oknem!

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #681 dnia: Grudnia 27, 2011, 01:01 »
I co racja to racja. Dałem to tylko dlatego, że samo aktualizuje się w wątku. :)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #682 dnia: Grudnia 27, 2011, 16:55 »

Jak dla mnie to na pierwszym zdjęciu dosyć wyraźnie widać krawędzie paneli. Same niebieskie panele są czarne, ale ich krawędzie są bardziej odblaskowe i są już białe. Nieregularności wynikają z tego, że "sonda" jest pokryta złotą folią która odbija światło nierówno, jak folia do smażenia. Wystarczy jakiś większy odblask i na interpolowanym zdjęciu złożonym z niewielkiej ilości pikseli powstaje jasna plama. A że wystające nieco zbiorniki paliwa rzucają cienie, na brzegach MDU widać jakby czarne luki.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2011, 17:00 wysłana przez Scorus »

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #683 dnia: Grudnia 28, 2011, 07:54 »
Jak dla mnie to na pierwszym zdjęciu dosyć wyraźnie widać krawędzie paneli. Same niebieskie panele są czarne, ale ich krawędzie są bardziej odblaskowe i są już białe.
A wiec jaka jest twoja opinia (jesli masz) - sa rozlozone lub nie?

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #684 dnia: Grudnia 28, 2011, 22:23 »
Myślę, że są rozłożone. W załączeniu 3 najbardziej sugestywne zdjęcia. Widać na nich raczej wyraźnie, że panele wystają na boki.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #685 dnia: Grudnia 28, 2011, 23:28 »
Również wydaje mi się, że są rozłożone.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #686 dnia: Grudnia 28, 2011, 23:51 »
Mnie też się tak wydaje, ale sądząc po zachowaniu orbity i późnym odebraniu jakiś transmisji (mniejsza jakich - i tak potrzeba do tego energii). :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #687 dnia: Grudnia 29, 2011, 10:14 »
Ładna ta kolorowa fotka Fobos Grunta na LEO  8)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #688 dnia: Stycznia 01, 2012, 04:43 »
Świerze zdjęcia, z 28 grudnia.

To straszydło będzie można oglądać jeszcze tylko kilkanaście nocy. Czy oprócz zdjęć autorstwa Vandebergha są jeszcze jakieś inne?

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #689 dnia: Stycznia 01, 2012, 12:26 »
Dodajmy że od połowy grudnia sonda systematycznie zwiększa średnią prędkość opadania,obecnie jest to 1.85km/dobe.Przewidywana data deorbitacji to 16 stycznia +/- 3 dni.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #689 dnia: Stycznia 01, 2012, 12:26 »