Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2016)  (Przeczytany 203318 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2016)
« Odpowiedź #210 dnia: Maja 26, 2016, 23:59 »
A da się? To znaczy włożyć może i można, choć trochę zgrubnął, ale przecież trzeba go jakoś umocować, by nie wypadł podczas manewrów. Nie interesowałem się, jak na Ziemi mocowano BEAM-a w bagażniku, ale przypuszczam że wymagało to operacji, które trudno będzie przeprowadzić ramieniem robotycznym, ewentualnie podczas EVA w grubych rękawicach, bo chyba nie mają urządzeń specjalnie zaprojektowanych do takiej konkretnej operacji.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #211 dnia: Maja 27, 2016, 00:29 »
A da się? To znaczy włożyć może i można, choć trochę zgrubnął, ale przecież trzeba go jakoś umocować, by nie wypadł podczas manewrów. Nie interesowałem się, jak na Ziemi mocowano BEAM-a w bagażniku, ale przypuszczam że wymagało to operacji, które trudno będzie przeprowadzić ramieniem robotycznym, ewentualnie podczas EVA w grubych rękawicach, bo chyba nie mają urządzeń specjalnie zaprojektowanych do takiej konkretnej operacji.

Wyładowali go z bagażnika za pomocą CanadArm2, to zapewne moduł musi też dać się wsadzić z powrotem. Zwłaszcza, że jego "misja" miała i tak potrwać skończony czas przy ISS (ok. 2 lat), więc jakimś Dragonem kiedyś wróci.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #212 dnia: Maja 27, 2016, 00:36 »

Wyładowali go z bagażnika za pomocą CanadArm2[/url], to zapewne moduł musi też dać się wsadzić z powrotem. Zwłaszcza, że jego "misja" miała i tak potrwać skończony czas przy ISS (ok. 2 lat), więc jakimś Dragonem kiedyś wróci.

No ciekawe, jak go złożą i zapakują? Od początku była mowa o odrzuceniu po zakończeniu testów i spłonięciu w atmosferze: Following the two-year test and validation period, BEAM will be robotically jettisoned from the space station, leaving orbit to burn during its descent through Earth’s atmosphere—much like many cargo spacecraft do. Źródło.
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2016, 00:38 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #213 dnia: Maja 27, 2016, 01:13 »

Wyładowali go z bagażnika za pomocą CanadArm2[/url], to zapewne moduł musi też dać się wsadzić z powrotem. Zwłaszcza, że jego "misja" miała i tak potrwać skończony czas przy ISS (ok. 2 lat), więc jakimś Dragonem kiedyś wróci.

No ciekawe, jak go złożą i zapakują? Od początku była mowa o odrzuceniu po zakończeniu testów i spłonięciu w atmosferze: Following the two-year test and validation period, BEAM will be robotically jettisoned from the space station, leaving orbit to burn during its descent through Earth’s atmosphere—much like many cargo spacecraft do. Źródło.

Zakładałem, że jego stopień rozłożenia pozwoliłby jeszcze na wykorzystanie Dragona. Fakt, że to może jednak nie być technicznie możliwe. O odrzuceniu nie wiedziałem, myślałem, że da się go podłączyć do bagażnika. Ciekawe :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #213 dnia: Maja 27, 2016, 01:13 »

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #214 dnia: Maja 27, 2016, 07:53 »
Tak łącząc wszelkie mysli z poprzednich postow można wywnioskować, że:

- BEAM na pewno był projekowany z mysla o mozliwosci odrzucenia go przez SSRMS po okresie testow, ma przeciez zainstalowany punkt zaczepny chwytaka (FRGF), na pewno nie ma mowy o pakowaniu go spowrotem do Dragona,

- jezeli operacja nadmuchania modulu spali na panewce - zostanie na pewno rowniez odrzucony, a Bigelow bedzie musial w ktorymstam kolejnym Dragonie podesłać "ciepły" egzemplarz, który - tym razem - nie poleży sobie w magazynie pół roku czy dłużej. Oczywiscie tym samym mocno się oddalą plany jakiegokolwiek wykorzystania w pelni funkcjonalnego modułu Bigelowa przy ISS

- pytanie czy NASA zdecyduje sie na EVA i zbadanie zwlaszcza frontu tego modułu, który zagadkowo nie wysunął się nawet o centrymetry. Jako zwykły obserwator odnoszę jednak wrażenie, ze ten front nadal jest zabezpieczony, tj. nie zwolniły się owe pasy czy klamry.

« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2016, 08:06 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #215 dnia: Maja 27, 2016, 09:16 »
Tak łącząc wszelkie mysli z poprzednich postow można wywnioskować, że:

- BEAM na pewno był projekowany z mysla o mozliwosci odrzucenia go przez SSRMS po okresie testow, ma przeciez zainstalowany punkt zaczepny chwytaka (FRGF), na pewno nie ma mowy o pakowaniu go spowrotem do Dragona,

- jezeli operacja nadmuchania modulu spali na panewce - zostanie na pewno rowniez odrzucony, a Bigelow bedzie musial w ktorymstam kolejnym Dragonie podesłać "ciepły" egzemplarz, który - tym razem - nie poleży sobie w magazynie pół roku czy dłużej. Oczywiscie tym samym mocno się oddalą plany jakiegokolwiek wykorzystania w pelni funkcjonalnego modułu Bigelowa przy ISS

- pytanie czy NASA zdecyduje sie na EVA i zbadanie zwlaszcza frontu tego modułu, który zagadkowo nie wysunął się nawet o centrymetry. Jako zwykły obserwator odnoszę jednak wrażenie, ze ten front nadal jest zabezpieczony, tj. nie zwolniły się owe pasy czy klamry.

Takie myśli mi się nasunęły w związku z niepowodzeniem rozkładania BEAMa na ISS. Skoro na ISS są takie problemy, to co będzie jak na lądowniku np. marsjańskim nadmuchiwany moduł się nie rozszerzy po miesiącach czy latach złożenia na statku?  :( Pomimo dotychczasowego niepowodzenia, historia z BEAMem na ISS m ten plus, że uczy nas na przyszłość, ze takie problemy zawsze mogą wystąpić i należy wcześniej pomyśleć jak takim zdarzeniom zapobiegać... 

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #216 dnia: Maja 27, 2016, 09:30 »
Takie myśli mi się nasunęły w związku z niepowodzeniem rozkładania BEAMa na ISS. Skoro na ISS są takie problemy, to co będzie jak na lądowniku np. marsjańskim nadmuchiwany moduł się nie rozszerzy po miesiącach czy latach złożenia na statku?  :( Pomimo dotychczasowego niepowodzenia, historia z BEAMem na ISS m ten plus, że uczy nas na przyszłość, ze takie problemy zawsze mogą wystąpić i należy wcześniej pomyśleć jak takim zdarzeniom zapobiegać...

Jak najbardziej, własnie o to chodzi, aby przetestować to ustrojstwo na wszelkie sposoby, z jednej strony może to i dobrze, że trzeba już teraz, na orbicie rozwiązywać tego typu, jakby nie było, podstawowy problem (z rozłożeniem/nadmuchaniem tego typu modułu).
Potem - jak słusznie piszesz - tego typu niespodzianki mogą się przecież przytrafić w daleko mniej - ujmijmy to - komfortowych warunkach, czy to na Marsie czy na Księżycu.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #217 dnia: Maja 27, 2016, 11:32 »
Od początku była mowa o odrzuceniu po zakończeniu testów i spłonięciu w atmosferze: Following the two-year test and validation period, BEAM will be robotically jettisoned from the space station, leaving orbit to burn during its descent through Earth’s atmosphere—much like many cargo spacecraft do. Źródło.

Czyli tylko odsuną go na kilka metrów od stacji i pozostawią? A nie miał mieć jakiegoś silniczka manewrowego, który pomógłby mu zejść na niższa orbitę? Jeśli tak, to czy będzie możliwe uruchomienie go w obecnym stanie BEAM-a?

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #218 dnia: Maja 27, 2016, 12:39 »
BEAM chyba dość szybko by zaczął obniżać swoją orbitę, więc jeśli się go uwolni możliwie maksymalnie poniżej Stacji, to bardzo szybko jego orbita będzie niższa od ISS.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #219 dnia: Maja 27, 2016, 13:15 »
BEAM chyba dość szybko by zaczął obniżać swoją orbitę, więc jeśli się go uwolni możliwie maksymalnie poniżej Stacji, to bardzo szybko jego orbita będzie niższa od ISS.

Pozostaje jeszcze pytanie - gdzie wówczas BEAM spadnie?  :P

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #220 dnia: Maja 27, 2016, 14:05 »
Wydaje mi się, że z uwagi na swoją konstrukcję ma raczej małe szanse aby dotrzeć do powierzchni.

Online mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #221 dnia: Maja 27, 2016, 18:44 »
O 20 ma być konferencja na naszej co dalej z BEAM'kiem ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #222 dnia: Maja 27, 2016, 19:19 »
Wydaje mi się, że obecny scenariusz może być następujący:

a) drugie podejście z pompowaniem

b) jeśli a) nic nie da to:
- obejrzenie z bliska wszystkich ścian modułu (poprzez Canadarm2);
- EVA mające stwierdzić problem na zewnątrz z jednoczesnymi próbami w ramach trzeciego podejścia z napełnianiem powietrzem.

c) jeśli to tzn. b) nic nie pomoże to odstrzał BEAM'a za jakiś tam niedługi czas i spisanie modułu na straty

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #223 dnia: Maja 27, 2016, 19:27 »
Ćwierknięcie Bergina:

Chris B - NSF ‏@NASASpaceflight 7 min.7 minut temu
NASA Update on BEAM coming up. However, CAPCOM just stated that the BEAM depress has been approved. Expansion plan to be revealed.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #224 dnia: Maja 27, 2016, 19:58 »
Za chwilę telekonferencja na http://www.nasa.gov/newsaudio

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #224 dnia: Maja 27, 2016, 19:58 »