Autor Wątek: EO Innovation Platform Testbed Poland  (Przeczytany 16632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: EO Innovation Platform Testbed Poland
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 15, 2016, 12:13 »
Posty przeniesione! Mam swoją opinię na ten temat, gdyż nie ukrywam - też aplikowaliśmy do tego przetargu, ale u konkurencji. :) W wolnym czasie dam swoje komentarze. :)

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 15, 2016, 13:13 »
A ja z ciekawości zapytam z innej beczki:
Są plany budowy w Polsce naziemnych stacji łącznościowych między tym repozytorium, a satelitami dostarczającymi do niego dane?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 15, 2016, 14:13 »
Ostatnią kwestią jest to, kto z partnerów konsorcjum jest w stanie dostarczyć algorytmów do przetwarzania obrazów satelitarnych (znowu kwestia doświadczenia).

Myślę, że algorytmy, które konsorcjum będzie miało dostarczyć, to nie będą algorytmy o charakterze badawczym, jak np. do analizy migracji mrówek ;), ale użytkowe, np.: kontrola jakości, zmiana projekcji, przeskalowanie, wycinanie, statystyki dla zdefiniowanych domen, itp.

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 15, 2016, 14:41 »
Z jednej strony czesto cytowana jest wypowiedz podsekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju Jadwigi Emilewicz: ,,to pierwszy konkurs ESA w którym polska firma wygrała konkurując z innymi europejskimi konsorcjami", z drugiej - z prezentacji dostepnej na nauka.gov.pl jasno wynika, ze projekt byl z góry przeznaczony dla Polskich graczy (wiekszosc prac w polskich firmach + polski prime contractor).

https://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2015_05/8c6d01241d57b6abe4e7477ccbd19552.pdf

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 15, 2016, 14:41 »

Offline CoB

• Pełny
    • Ardis
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 15, 2016, 14:46 »
Ostatnią kwestią jest to, kto z partnerów konsorcjum jest w stanie dostarczyć algorytmów do przetwarzania obrazów satelitarnych (znowu kwestia doświadczenia).

Myślę, że algorytmy, które konsorcjum będzie miało dostarczyć, to nie będą algorytmy o charakterze badawczym, jak np. do analizy migracji mrówek ;), ale użytkowe, np.: kontrola jakości, zmiana projekcji, przeskalowanie, wycinanie, statystyki dla zdefiniowanych domen, itp.

Ja też się spodziewam algorytmów do przetwarzania a nie do analizy zdjęć, ale i tak nie jest to łatwe do zaimplementowania a żadna z firm w konsorcjum nie ma doświadczenia w tego typu back-endowych systemach. Dofinansowanie wynosi 2 miliony euro a trzeba zrobić naprawdę dużo przy brakach kadrowych, co jest powiązane z brakami w doświadczeniu samych przedsiębiorstw w tego typu projektach. Niestety jestem mocno sceptyczny, dopóki nie zobaczę, to nie uwierzę, że ta platforma będzie sensownym rozwiązaniem przy wielu innych dostępnych źródłach danych i świetnym oprogramowaniu do przetwarzania i analizy.

Choć żeby nie było tylko malkontenctwa z mojej strony to cieszę się, że realizują to rodzime przedsiębiorstwa a nie zachodnie korporacje :) To jest dobre ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2016, 14:51 wysłana przez CoB »

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 15, 2016, 14:48 »
Z jednej strony czesto cytowana jest wypowiedz podsekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju Jadwigi Emilewicz: ,,to pierwszy konkurs ESA w którym polska firma wygrała konkurując z innymi europejskimi konsorcjami", z drugiej - z prezentacji dostepnej na nauka.gov.pl jasno wynika, ze projekt byl z góry przeznaczony dla Polskich graczy (wiekszosc prac w polskich firmach + polski prime contractor).

https://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2015_05/8c6d01241d57b6abe4e7477ccbd19552.pdf

No cóż... to takie gadanie dla publiki. Mnie z kolei dziwi, że w TV o tym a mru mru.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 15, 2016, 14:55 »
Tak, konkurs był prawie w całości (90%) dla polskich podmiotów i nie ukrywam - mówienie o tym, że się polskiej firmie udało wygrać konkurencję z zagranicznymi - jest dużą wpadką. :)

Było już kilka (mniejszych!) konkursów, w których polskie firmy wygrywały z zagranicznymi. Wiecie-kto-coś-takiego-już-zrobił. :)

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 16, 2016, 12:54 »
Hehe... P. Minister pewnie 30 minut wcześniej dowiedziała się czego dotyczy konferencja, więc posługiwała się możliwie okrągłymi zdaniami. Z jej przemowy wyszło, że ten przetarg będzie realizowała firma polska, ale za kasę jakiejś ESA, więc pewnie to zagraniczne niemieckie pieniądze. Nie wspomniała, że to zwrot polskiej składki...

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 16, 2016, 13:00 »
R1 chyba lekko przesadziłeś... To niemożliwe żeby te całe konsorcjum wprosiło się od tak do budynku rządowego.

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 16, 2016, 13:22 »
A co do innowacyjności projektu, to jest to repozytorium, które wystawia również konkretne serwisy przygotowywane przez użytkownika. Firma GIS-owa zamiast zasysać dane do siebie, będzie mogła odpowiednio spreparowany serwis przesłać bezpośrednio do systemu EO Cloud. I to rolą tych firm będzie przygotowywanie odpowiednich serwisów i sprzedaż ich wyników działania. Creotech i CloudFerro zapewniają dostęp do danych i infrastruktury, która może obsłużyć pokaźną część serwisów. Co do uzasadnienia komercyjnego, jak ktoś tutaj słusznie zauważył na danych najłatwiej zrobić biznes, jakość zdjęć jest znacznie lepsza niż to co można za darmo łatwo ściągnąć, zaś udostępnienie mocy obliczeniowej, a nie po prostu możliwości zassania zdjęć jest istotną przewagą rynkową. Co do strategii Creotech to zgodnie z tym co mówią jego przedstawiciele, Creotech chce być nie tylko integratorem satelitów (do czego jeszcze chyba długa droga i wiele inwestycji, które trzeba zrealizować, za wypracowane bądź pozyskane pieniądze), ale również integratorem środowiska firm kosmicznych w Polsce.

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 16, 2016, 13:26 »
R1 chyba lekko przesadziłeś... To niemożliwe żeby te całe konsorcjum wprosiło się od tak do budynku rządowego.

Oczywiście, że nie. Tylko czego się spodziewasz po członkach rządu. Że oni dostają informację w czym będą uczestniczyć kilka dni wcześniej. Dostają ją tuż przed wejściem, a doradca bądź rzecznik na korytarzu opowiada im o co chodzi i co powinni powiedzieć... :). Zakładam, że p. Minister ma takich spotkań kilka w ciągu dnia.

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 16, 2016, 13:48 »
Tylko czego się spodziewasz po członkach rządu.

Zapowiada się ciekawy, ale chyba nie na ten wątek... A co do rządu, który będzie prawdziwą dobrą zmianą oczekuję, że na stanowiska będą szli ludzie, którzy mają do tematu dużo serca i nie będą marnować całych 100 na "naukę urzędu". Oczekuję też, że będzie potrafiło nagłaśniać wydarzenia, które budują poczucie dumy narodowej.

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 16, 2016, 14:08 »
Ale oni mogą mieć do tego serce i mieć mało czasu ;) Mój kolega, były wiceprezes Opola, ważna osoba w PiS, został prokurentem w PGNiG. Już w czasie Prezydentury w czasie mojego 10 minutowego spotkania z nim miał wizytę 6 innych osób, 3 telefony, a za chwilę wychodził, bo miał spotkanie z jednym z wiceministrów. Oni serio mają ostry zapieprz i ja się nie dziwię, że nawet jak temat uważają za super to popełniają drobne pomyłki i tyle. Nie ma co ich (akurat) za to atakować ;)

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 16, 2016, 14:16 »
Mi chodzi akurat o osoby najważniejsze... kiedy to np. osoba szykująca się do MONu zostaje ministrem kultury.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 16, 2016, 16:54 »
Mi chodzi akurat o osoby najważniejsze... kiedy to np. osoba szykująca się do MONu zostaje ministrem kultury.

To chyba jest poza tematyką tego wątku? :) Zostawmy tego typu dyskusje na inne miejsca. Ten wątek niech dotyczy tego konkretnego projektu.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 16, 2016, 16:54 »