Autor Wątek: Obserwacje ISS  (Przeczytany 140289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Esderer

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Obserwacje ISS
« Odpowiedź #315 dnia: Kwietnia 12, 2013, 22:30 »
Witam,

Dziś był mój pierwszy raz z ISS w 2013 r. Były wcześniejsze próby ale zachmurzenie nieba nie pozwalało na obserwację. Jakiś czas temu zarejestrowałem się w usłudze NASA: http://spotthestation.nasa.gov/ więc powiadomienie przychodzi na adres e mail. W kluczowym momencie otwieram Orbitron i wszystko jest jasne. Trzeba tylko pamiętać o aktualizacji TLE. Na chwilę obecną obserwacji dokonuję okiem nieuzbrojonym.

Pozdrawiam, Esderer

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #316 dnia: Kwietnia 15, 2013, 22:15 »
Co prawda obserwowanie ISS po raz n-ty, gdzie powiedzmy n > 10 nie jest niczym niesamowitym, a w moim przypadku to "n" jest przecież duużo większe, to jednak z jakichś niewiadomych przyczyn daje jakąś przyjemność. I dziś tejże sobie nie odmówiłem i widziałem ją po raz n+1. Przeleciała sobie (-3 mag) w towarzystwie pięknego sierpa Księżyca, pobliskiego Jowisza (z bardzo dobrze widocznymi księżycami), Aldebarana i Oriona z Betelgezą. :)
The Dark Side of the Moon

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #317 dnia: Kwietnia 15, 2013, 22:23 »
A czy coś jeszcze obok ISS widziałeś? :)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #318 dnia: Kwietnia 16, 2013, 01:22 »
Nie, obok ISS nic. Kilka (kilkanaście? nie pamiętam) minut później, gdy patrzyłem na Saturna nad wschodnim (południowo - wschodnim) horyzontem, zauważyłem lecące "coś", ale znacznie ciemniejsze. A co to było, nie mam pojęcia, pewnie nie Anik G-1. ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2013, 01:25 wysłana przez Radek68 »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #318 dnia: Kwietnia 16, 2013, 01:22 »

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #319 dnia: Kwietnia 16, 2013, 08:51 »
To może będzie szansa zobaczyć tego M-19M ? Najbliższe dni to miód pogoda i przeloty widoczne.
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #320 dnia: Kwietnia 16, 2013, 09:12 »
Witam,

Co prawda obserwowanie ISS po raz n-ty, gdzie powiedzmy n > 10 nie jest niczym niesamowitym, a w moim przypadku to "n" jest przecież duużo większe, to jednak z jakichś niewiadomych przyczyn daje jakąś przyjemność. I dziś tejże sobie nie odmówiłem i widziałem ją po raz n+1. Przeleciała sobie (-3 mag) w towarzystwie pięknego sierpa Księżyca, pobliskiego Jowisza (z bardzo dobrze widocznymi księżycami), Aldebarana i Oriona z Betelgezą. :)

wczoraj podczas wieczornego pokazu nieba w PTMA (w CAMKu, Warszawa) widzieliśmy przelot ISS koło Księżyca. "Koło" - to za mało powiedziane...  ;D  Wydawało się, że przeleci na tle Księżyca, w końcu był to "przelot brzegowy". Minęła tarczę Księżyca o najwyżej kilka minut łuku.  Szkoda, że za późno to zauważyłem i nie zdążyłem zrobić zdjęcia. A dziś rano dowiedziałem się, nasz kolego z PTMA, który prowadził tramwaj (jest motorniczym) widział przelot ISS niemal dokładnie przez środek Księżyca !!  :o
  Więcej o tym - stronie PTMA, na FaceBooku:
https://www.facebook.com/groups/161965153922255/

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #321 dnia: Kwietnia 16, 2013, 18:11 »
Witam,

wczoraj podczas wieczornego pokazu nieba w PTMA (w CAMKu, Warszawa) widzieliśmy przelot ISS koło Księżyca. "Koło" - to za mało powiedziane...  ;D  Wydawało się, że przeleci na tle Księżyca, w końcu był to "przelot brzegowy". Minęła tarczę Księżyca o najwyżej kilka minut łuku.  Szkoda, że za późno to zauważyłem i nie zdążyłem zrobić zdjęcia. A dziś rano dowiedziałem się, nasz kolego z PTMA, który prowadził tramwaj (jest motorniczym) widział przelot ISS niemal dokładnie przez środek Księżyca !!  :o
  Więcej o tym - stronie PTMA, na FaceBooku:
https://www.facebook.com/groups/161965153922255/

No to musiało to nieźle wyglądać! U mnie było to jednak dużo dalej od Księżyca.
Niestety relacji przeczytać nie mogę:

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #322 dnia: Maja 19, 2013, 11:15 »
Przypomnienie, wiadomość dla rannych ptaszków. Od 23 maja (środa rano!) będą widoczne w Polsce przeloty ISS. Nie jest to może nowość na naszym niebie, ale po długim zimowym i wczesnowiosennym okresie bez widoczności stacji warto rzucić okiem na ruchomą gwiazdkę na niebie. A i księżyc powinien być. W pierwszym tygodniu czerwca będziemy mieli ISS wieczorkiem.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #323 dnia: Maja 19, 2013, 19:32 »
Dzięki za informację KP! Zapolujemy :)

Offline jaro738

• Pełny
  • You're GO for TLI
« Odpowiedź #324 dnia: Maja 20, 2013, 09:30 »
toć ledwie parę tygodnii temu były wieczorne przeloty, więc to nie taka długą znowu posucha.

Offline KP

• Senior
  • Ale to wszystko ciekawe
« Odpowiedź #325 dnia: Maja 20, 2013, 19:56 »
toć ledwie parę tygodnii temu były wieczorne przeloty, więc to nie taka długą znowu posucha.

Niestety od listopada u mnie były tylko przeloty chmur.  :(

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #326 dnia: Maja 24, 2013, 14:09 »
Panowie, chciałbym wreszcie zobaczyć cokolwiek dokującego lub odczepiającego się od ISS na żywo z wyprzedzeniem tzn. z zaplanowaniem sobie czasu na obserwację. Czy w związku Sojuzem TMA-09M i ATV-4 będę miał w końcu szansę coś zobaczyć? W czerwcu ISS będzie już często widoczna w nocy.
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #327 dnia: Maja 24, 2013, 19:17 »
Panowie, chciałbym wreszcie zobaczyć cokolwiek dokującego lub odczepiającego się od ISS na żywo z wyprzedzeniem tzn. z zaplanowaniem sobie czasu na obserwację. Czy w związku Sojuzem TMA-09M i ATV-4 będę miał w końcu szansę coś zobaczyć? W czerwcu ISS będzie już często widoczna w nocy.

To rzeczywiście dobre pytanie!

Start Sojuza TMA-09M nastąpi o 22:31 CEST, wiec około 04:30 CEST następnego dnia będzie cumowanie. 29 maja chyba będzie przelot ISS na Europą coś koło (albo tuż po) 04:30 - 04:40 CEST. Może wtedy? :)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #328 dnia: Maja 24, 2013, 19:24 »

To rzeczywiście dobre pytanie!

Start Sojuza TMA-09M nastąpi o 22:31 CEST, wiec około 04:30 CEST następnego dnia będzie cumowanie. 29 maja chyba będzie przelot ISS na Europą coś koło (albo tuż po) 04:30 - 04:40 CEST. Może wtedy? :)

Dokowanie będzie już o 04:16 nad Pacyfikiem. Ale przecież samego momentu połączenia i tak nie będzie widać, choćby było nad nami, wymiary Sojuza i prędkość jego zbliżania na to raczej nie pozwoli. Ale rzeczywiście zbliżenie na dwóch poprzednich okrążeniach powinno być ciekawym widokiem, warunki oświetleniowe będą jak najbardziej sprzyjające. Pewnie oznacza to, że będzie całkowite zachmurzenie...
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #329 dnia: Maja 24, 2013, 20:56 »
Tak tak, chodzi mi oczywiście o samo zbliżenie, a nie moment dokowania :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #329 dnia: Maja 24, 2013, 20:56 »