Autor Wątek: Obserwacje ISS  (Przeczytany 140307 razy)

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
Odp: Obserwacje ISS
« Odpowiedź #270 dnia: Sierpnia 20, 2011, 10:24 »
Ja pisałem koledze o 22:29 że widziałem dziwny obiekt poruszający się centralnie z południa na północ. Co to było to ja nie wiem :)

A w czym dziwność się przejawiała? Lot z południa na północ = orbita polarna. Dość łatwo zaobserwować satelity na tych orbitach latem. Jak widziałeś coś jasnego, to mógł to być Envisat.

Satelita to nie była. Sprawdzałem.

Offline Adam

• Pełny
  • Noc to najpiękniejsza pora dnia :)
« Odpowiedź #271 dnia: Sierpnia 20, 2011, 15:02 »
Wracając do tych dwóch obiektów to gdy leciały na pewno nie rozbłysły. Godziny przelotu nie jestem pewien mogło to być jakoś około 22.30 na pewno przed drugim przelotem ISS.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #272 dnia: Sierpnia 20, 2011, 18:13 »

Przepraszam, ale pozwolę powątpiewać w to zdanie - dość często czytaliśmy na wielu forach takie opinie, a później się okazywało, że dana osoba nieprawidłowo sprawdzała dostępne strony.
Czy możesz podać (na PW, jeśli nie chcesz pokazywać informacji) dane na temat swego miejsca obserwacyjnego, godziny i jasności przelotu?

Offline michałotwock

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #273 dnia: Sierpnia 20, 2011, 22:59 »
witam, ja w ciągu ostatniego miesiąca widziałem kilka razy ISS, dzisiaj 2 razy , obserwuje z okolic Wawy, po pierwszych obserwacjach nie wiedziałem co to i przestudiowałem sporo stron neta, aż trafiłem do Was, przy okazji dziękuję za fachowe porady i wiedzę. Przy okazji mam pytanie, czy mozecie polecić jakiś teleskopo dla dziecka, tak do kwoty 200zł, wiem ze to mało ale od czegoś trzeba zacząć;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #273 dnia: Sierpnia 20, 2011, 22:59 »

Offline Andrew

• Senior
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #274 dnia: Sierpnia 20, 2011, 23:19 »

Przepraszam, ale pozwolę powątpiewać w to zdanie - dość często czytaliśmy na wielu forach takie opinie, a później się okazywało, że dana osoba nieprawidłowo sprawdzała dostępne strony.
Czy możesz podać (na PW, jeśli nie chcesz pokazywać informacji) dane na temat swego miejsca obserwacyjnego, godziny i jasności przelotu?

49°54′52″N 18°56′44″E  22:27 lub 22:28 19 Sierpnia - Obserwacja lornetką

O 22:33 przelatywał ERS 2

Stawiam na zwykły kosmiczny śmieć odbijający światło. Nie wiem czemu takie zamieszanie robisz :) Myślałem że widziałem to samo co Radek68 dlatego wspomniałem o swojej obserwacji.

michałotwock do 200zł to lepszym rozwiązaniem będzie kupno lornetki 10x50 Bak4
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2011, 23:41 wysłana przez Andrew »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #275 dnia: Sierpnia 21, 2011, 00:06 »
Stawiam na zwykły kosmiczny śmieć odbijający światło. Nie wiem czemu takie zamieszanie robisz :) Myślałem że widziałem to samo co Radek68 dlatego wspomniałem o swojej obserwacji.

Sorki za zamieszanie - po prostu najczęściej jak ktoś od razu twierdzi, że coś czymś nie było w przypadku przelotów, to wzbudza to moje wątpliwości.

W załączniku lista obiektów, jakie mogłeś zauważyć w tym przedziale czasowym. Wszystkie na orbitach polarnych. Jasność podawana przez heavens - above najczęściej jest niższa niż w rzeczywistości - szczególnie w optymalnych warunkach takich jak odbicie światła przez panele słoneczne. Masz tam trzy kosmiczne śmieci (górne stopnie rakiet) i jeden satelita.

Tylko jeden przelot zaobserwowałeś? Powinny być cztery...

Offline Andrew

• Senior
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #276 dnia: Sierpnia 21, 2011, 00:14 »
Gdzie na heavens - above znajdują się dane dotyczące śmieci ?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #277 dnia: Sierpnia 21, 2011, 00:32 »
Gdzie na heavens - above znajdują się dane dotyczące śmieci ?

W opisie obiektu. Jeśli to nie satelita a jakieś np "rocket body" to można wywnioskować, że to śmieciu.
Prócz tego jest jeszcze calsky.com, gdzie jest więcej danych na temat śmieci.

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #278 dnia: Sierpnia 21, 2011, 21:40 »
Z wczoraj, z 22:12... ciężko było na równikowym moncie gonić ISS przy ognikowej 910 mm, ale coś tam się załapało :)

Pierwszy raz po niezliczonych próbach złapały się zarysy paneli słonecznych, ale w zamian moje ubranie musiało wytrzeć to co psy zostawiły wcześniej na trawie, gdy wywijałem się jak wąż by mieć stację w polu widzenia dłużej niż ułamek sekundy :P

Offline Andrew

• Senior
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #279 dnia: Sierpnia 21, 2011, 21:46 »
Ja dziś zamontowałem przerobioną kamerkę do teleskopu może mi się uda ją upolować : )

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #280 dnia: Sierpnia 21, 2011, 22:13 »
Pierwszy raz po niezliczonych próbach złapały się zarysy paneli słonecznych, ale w zamian moje ubranie musiało wytrzeć to co psy zostawiły wcześniej na trawie, gdy wywijałem się jak wąż by mieć stację w polu widzenia dłużej niż ułamek sekundy :P
Brawa za poświęcenie :P. Zdjęcia naprawdę fajne.

Offline esastro

• Pełny
  • LOXem i ropą!, JesTem niesŁyszĄcy ;)
« Odpowiedź #281 dnia: Sierpnia 21, 2011, 23:46 »
Sokole Oko
Skąd widziałeś, masz fotografia kosmiczna ? a ja nie wiem. za tak ISS to naprawda : )
http://twitter.com/esastro - blog twitter ?!
http://www.astronautyka.org - Polish Forums Astronautical (PFAstronaut) ?!

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #282 dnia: Sierpnia 22, 2011, 11:21 »
Nieźle. Zobaczysz, jeszcze sobie rękę wyrobisz, zwiększysz ogniskową do ~3000 mm i będziesz łapać szpiegowskie na SSO. ;)

Osobiście dysponuje tylko lornetką 12x60, ale muszę powiedzieć, iż nawet tam ISS przestaje być okrągłym punkcikiem. Dalej nie widać żadnych zarysów, ale to już mała plamka o niekolistym kształcie.

Online pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #283 dnia: Sierpnia 22, 2011, 16:25 »
przymierzam się dziś do ISS z 10x50, mam takie leżaki jakby do opalania, ale nie wiem czy trawa nie byłaby lepsza (no z kocem bo rosa) bo przecież trzeba będzie zmienić pozycję, ale wątpię że coś zobaczę skoro Ty z 12x ledwo co... btw. dajesz radę np. księżyc z ręki obserwować? ja jak się skupię to jest w miarę, ale wydaje mi się że 12x to już by mi się odechciało
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #284 dnia: Sierpnia 22, 2011, 16:51 »
Zależy co rozumiemy pod "dajesz radę". Z ręki, bez żadnego przygotowania trzęsie, można się skupić i trochę ustabilizować, ale dalej trzęsie, bez jakiegoś podparcia w moim wypadku trudno o stabilność. Za ISS dało się jednak z ręki nadążyć, choć momentami nieźle latała w polu widzenia. No i księżyc w 12x60 jest często za jasny jak na moje oczy, tutaj aby coś więcej sobie popatrzeć trzeba jakiś stabilizator.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #284 dnia: Sierpnia 22, 2011, 16:51 »