Autor Wątek: Zaćmienie Słońca 2017 USA  (Przeczytany 24629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Zaćmienie Słońca 2017 USA
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 08, 2017, 20:57 »
Olasku, czy będziesz robić zdjęcia?
Jesli pytasz o samo Slonce to obawiam sie ze nie , nie mam odpowiednego sprzetu, natomiast moze zrobie krotki filmik jak sie zmienia koloryt otoczenia (to podobno jest niesamowite) na kilka minut przed i w trakcie samego zacmienia.
To jest mapka ktora sie kieruje aby byc w dobrym miejscu, jak mowia meteorolodzy - ze wszystkich miejsc w USA gdzie to zacmienie przejdzie Oregon daje najwieksza szanse dobrej pogody, na szczescie to tylko okolo 10 godzin jazdy autem z mojego domu ;)

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2017, 20:59 wysłana przez olasek »

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 09, 2017, 08:38 »

Olasku, czy będziesz robić zdjęcia?
Jesli pytasz o samo Slonce to obawiam sie ze nie , nie mam odpowiednego sprzetu, natomiast moze zrobie krotki filmik jak sie zmienia koloryt otoczenia (to podobno jest niesamowite) na kilka minut przed i w trakcie samego zacmienia.
To jest mapka ktora sie kieruje aby byc w dobrym miejscu, jak mowia meteorolodzy - ze wszystkich miejsc w USA gdzie to zacmienie przejdzie Oregon daje najwieksza szanse dobrej pogody, na szczescie to tylko okolo 10 godzin jazdy autem z mojego domu ;)

Ja w związku z brakiem wyposażenia typowo astro, spróbuję zrobić fotki lustrzanką przez lornetkę. Tak zrobiłam przy częściowym zaćmieniu i na kilkanaście zdjęć ze dwa, trzy wyszły całkiem niezłe :)

Liczę na pogodę koło Saint Louis, już obserwuję mapki, choć to bez sensu, co chwilę się zmieniają z pełnego zachmurzenia na pełne słońce. W razie co będę gonić :)

Tymczasem dzisiaj wylot, za kilka godzin... trzymajcie kciuki!  Jak coś się uda to wyślę :)
Nikon Action 10x50 CF :D

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 09, 2017, 09:47 »
Petite, czy masz jakiś filtr słoneczny ze sobą? Lustrzanka + długi obiektyw + filtr powinny w większości wystarczyć! :)

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 10, 2017, 02:55 »
Obwiam sie ze zdjec tego zacmienia beda tysiace i to znaczne lepsze niz ja bym potrafil zrobic nawet jakbym mial sprzet, ja po prostu chce to przezyc na wlasnej skorze, wyrwac sie z domu, przewietrzyc, zawadzic o fabryke Boeinga w nie tak dalekim Seattle, itp

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 10, 2017, 02:55 »

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 10, 2017, 14:22 »
Petite, czy masz jakiś filtr słoneczny ze sobą? Lustrzanka + długi obiektyw + filtr powinny w większości wystarczyć! :)

Hejka Kanarku :)

Tak, tak filtr baadera założyłam sobie do takich tekturowych wycinków i przymocuje je taśmą do lornetki. Taka domowa robota, ale juz sprawdzona :)  Niestety nie mam długiego obiektywu, zaledwie kitowy... ale to nic. Fotki jakie będą takie będą. Tak jak Olasek pisze - grunt to samo przeżycie :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 10, 2017, 15:04 »
Hmm... mam mały pomysł - prześlę do Ciebie PW. :)

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 13, 2017, 16:24 »
Wiola (petite), porzuć pomysł z lornetką. To na 100% nie zagra, nawet na statywie. Jaką masz najdłuższą i najkrótszą ogniskową w obiektywie? Jeśli Twój aparat ma choćby krótkie tele rzędu 135mm, coś tam będzie widać-zrobisz zdjecie na dłuższym czasie i będzie mała czarna tarczka Księżyca otoczona piękną koroną słoneczną.
 Nawet jeśli masz tylko kitowego zooma 17-55mm lub coś koło tego, to warto zrobić takie zdjęcie. W aparacie z matrycą APS-c to już krótkie tele jest -kąt widzenia jak z >80mm  na pełnej klatce.
 Niestety, w tym roku Słonce w czasie zaćmienia będzie b. wysoko nad horyzontem. "U mnie" (zach. Wyoming) ok. 60st., a na wschodzie będzie to samo lub tylko gorzej. Nie da się po prostu robić normalnym krótkoogniskowym obiektywem zdjęć typu Księżyc w koronie słonecznej + krajobraz. Do tego trzeba bardzo szerokokątnego obiektywu i kadrowac w pionie. Kitowy obiektyw z ekwiwalentem 28mm dla pełnej klatki to o wiele za wąsko. Ja odkurzam w tym celu dziadowski nasadkowy konwerter wide 0.7x, który poszedł do lamusa ze względu na sporą komę, która psuła mi fotki zorzy ze Szwecji. Teraz znów się przyda.
 Jest jeszcze jedna opcja na fajną fotkę: w bliskim sąsiedztwie Słońca/Ksieżyca będą się znajdować Mars, Regulus (najbliżej), Merkury, Wenus. Jowisz będzie już daleko, nisko nad horyzontem. Myślę, że bez problemu możecie złapać te 3 planety (Ma, W, Me). Gwiazda Regulus utonie w koronie słonecznej. Niech moc (znaczy pogoda) będzie z Wami! ( I ze mną...)
Pozdrawiam
-J.
P.S. Olasku, o lie nie będzie za dużo dymu z poząrów lasów (a Oregon mocno zadymiony ostatnio) czy po prostu warstwy chmur, to koronę słoneczną widać po prostu gołym okiem i jest to widok jedyny w swoim rodzaju... Oczywiście na zdjęciach można ekspozycją wybierac jaki rozmiar tej korony się zarejestruje. Ta wizualna nie jest zbyt rozległa, z resztą zależy od pogody/powietrza, j. w.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 13, 2017, 20:36 »
Jarku, a czy Ty masz ze sobą sprzęt do robienia fotek w trakcie zaćmienia?

Offline petite

• Weteran
  • Wiem, że nic nie wiem
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 14, 2017, 15:04 »
Wiola (petite), porzuć pomysł z lornetką. To na 100% nie zagra, nawet na statywie. Jaką masz najdłuższą i najkrótszą ogniskową w obiektywie? Jeśli Twój aparat ma choćby krótkie tele rzędu 135mm, coś tam będzie widać-zrobisz zdjecie na dłuższym czasie i będzie mała czarna tarczka Księżyca otoczona piękną koroną słoneczną.
 Nawet jeśli masz tylko kitowego zooma 17-55mm lub coś koło tego, to warto zrobić takie zdjęcie. W aparacie z matrycą APS-c to już krótkie tele jest -kąt widzenia jak z >80mm  na pełnej klatce.
 Niestety, w tym roku Słonce w czasie zaćmienia będzie b. wysoko nad horyzontem. "U mnie" (zach. Wyoming) ok. 60st., a na wschodzie będzie to samo lub tylko gorzej. Nie da się po prostu robić normalnym krótkoogniskowym obiektywem zdjęć typu Księżyc w koronie słonecznej + krajobraz. Do tego trzeba bardzo szerokokątnego obiektywu i kadrowac w pionie. Kitowy obiektyw z ekwiwalentem 28mm dla pełnej klatki to o wiele za wąsko. Ja odkurzam w tym celu dziadowski nasadkowy konwerter wide 0.7x, który poszedł do lamusa ze względu na sporą komę, która psuła mi fotki zorzy ze Szwecji. Teraz znów się przyda.
 Jest jeszcze jedna opcja na fajną fotkę: w bliskim sąsiedztwie Słońca/Ksieżyca będą się znajdować Mars, Regulus (najbliżej), Merkury, Wenus. Jowisz będzie już daleko, nisko nad horyzontem. Myślę, że bez problemu możecie złapać te 3 planety (Ma, W, Me). Gwiazda Regulus utonie w koronie słonecznej. Niech moc (znaczy pogoda) będzie z Wami! ( I ze mną...)
Pozdrawiam
-J.
P.S. Olasku, o lie nie będzie za dużo dymu z poząrów lasów (a Oregon mocno zadymiony ostatnio) czy po prostu warstwy chmur, to koronę słoneczną widać po prostu gołym okiem i jest to widok jedyny w swoim rodzaju... Oczywiście na zdjęciach można ekspozycją wybierac jaki rozmiar tej korony się zarejestruje. Ta wizualna nie jest zbyt rozległa, z resztą zależy od pogody/powietrza, j. w.

Hej Jarku :)
Mam 18-55mm, nastawiam się na robienie jak największej ilości fotek różnymi sposobami. Kiedy ostatnie zaćmienie  było na islandii (97%, 100% było na wyspach owczych wtedy) to spróbowałam z ciekawości zrobić zdjęcie przez lornetkę. Fakt większość się nie udała, ale ze dwa ujęcia wyszły naprawdę fajnie. Teraz spróbuję jeszcze raz, ale nie będę się za długo skupiać nad tym, no bo w końcu 2 minuty mam tylko na zrobienie udanych fotek.

I fajowsko, że napisałeś o sąsiadujących planetach, nie zastanowiłam się jakoś nad tym, że przecież będzie ciemno! :))

U mnie na razie pogoda wygląda obiecującą na ten dzień (tfu tfu tfu), Powodzenia! :D

Online TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 16, 2017, 22:12 »
Dla tych, którzy mają szczęście obserwować to zaćmienie - model przewidujący wygląd korony w dniu zaćmenia:

źródło

Będziecie mogli sprawdzić osobiście, czy autorzy modelu korony mieli rację :).

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 16, 2017, 23:08 »
to jest bardzo sprytne: wpisujesz nazwe miejscowosci i dostajesz animacje jak to zacmienie bedzie wygladac:

http://amp.timeinc.net/time/4882923/total-solar-eclipse-map-places-view/?source=dam 

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 20, 2017, 09:04 »
Całkowite zaćmienie Słońca - w poniedziałek w Ameryce Pn.
18.08.2017

W poniedziałek 21 sierpnia w Stanach Zjednoczonych będzie można oglądać całkowite zaćmienie Słońca. Wybiera się na nie wiele wypraw z Polski; pozostali mieszkańcy naszego kraju będą mogli śledzić to zjawisko poprzez internet.

Zaćmienie jest szczególnie wyczekiwane w Stanach Zjednoczonych - kraju, przez którego całą długość przebiega pas całkowitego zaćmienia. Z tego powodu niektórzy mówią nawet o "Great American Eclipse".

Pas fazy całkowitej zaćmienia w poniedziałek (21 sierpnia) zacznie być widoczny o godzinie 16:49 UT (18:49 naszego czasu) na północnym Pacyfiku. Później przejdzie przez terytorium Stanów Zjednoczonych, przez stany Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Kansas, Iowa, Missouri, Kentucky, Tennessee, Georgia, Karolina Północna, Karolina Południowa, a następnie zakończy się na Atlantyku o godzinie 20:03 UT (22:03 w Polsce). Centralna faza zaćmienia nastąpi niedaleko miasta Hopkinsville w stanie Tennessee.

Szerokość pasa zaćmienia całkowitego wyniesie 115 km, a faza całkowita potrwa maksymalnie 2 minuty i 40 sekund.

Zaćmienie nie będzie widoczne z obszaru naszego kraju. Można je będzie obejrzeć dzięki licznym, internetowm transmisjom na żywo.

Można skorzystać m.in. ze strony internetowej NASA, która pod adresem https://www.nasa.gov/eclipselive  będzie pokazywać aż dziesięć transmisji, w tym m.in. z pokładu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), kosmicznych obserwatoriów, a nawet z balonów stratosferycznych. NASA spodziewa się widowni od 100 milionów do nawet pół miliarda osób z całego świata. Na wszelki wypadek będzie działać też zapasowa strona http://eclipse.stream.live.

Zaćmienie transmitować będą również inne amerykańskie instytucje, uniwersytety, organizacje czy osoby prywatne. Aby do tych przekazów dostrzeć, najlepiej jest skorzystać z wyszukiwarki internetowej, wpisując np. frazy „solar eclipse 2017 live”. Wiele transmisji i zdjęć z zaćmienia pojawi sie też na Facebooku, Instagramie, Twitterze, YouTube i w innych mediach społecznościowych.

Strona Eclipse Megamovie (https://eclipsemega.movie/) planuje skompilować nadesłane przez użytkowników filmy i zdjęcia w jedno nagranie, pokazujące cały przebieg zjawiska. Swoje materiały udostępni do tego celu ponad 1000 fotografów i miłośników astronomii oraz wielu innych internautów.

Na obserwację zaćmienia do USA wybiera się wiele osób - miłośników astronomii czy "łowców zaćmień", zarówno w grupach zorganizowanych, jak i indywidualnie. Niektóre z tych grup również planują transmisje i relacje z zaćmienia - np. Młodzieżowe Obserwatorium Astronomiczne (http://moa.edu.pl), Wielka Wyprawa PTMA (https://www.facebook.com/wyprawy.ptma), kaliska wyprawa Malapert Solar Eclipse Expedition (http://www.malapert.pl), kanał YouTube o nazwie „Z głową w gwiazdach” (https://www.youtube.com/channel/UCJGmak23fsMxdthjE5i1UlA) i inne.

Zaćmienie będzie 22. zjawiskiem w ramach cyklu Saros 145.

Jeśli chodzi o teren Polski, to ostatni raz można tu było obserwować całkowite zaćmienie Słońca ponad 60 lat temu, 30 czerwca 1954 r. (Suwałki, Sejny). W tysiącletniej historii naszego kraju - biorąc pod uwagę obecne terytorium Polski, takich całkowitych zaćmień było siedemnaście.

Najbliższa okazja do obserwacji całkowitego zaćmienia Słońca z terenu Polski nastąpi dopiero za 118 lat (7 października 2135 r.), zaś najbliższe obrączkowe zaćmienie Słońca widoczne będzie z naszego kraju 13 lipca 2075 r. Nikt z obecnie żyjących raczej nie ma szans na obserwacje zaćmienia w 2135 r., ale na szczęście w rejonach świata bliższych nam, niż Ameryka, całkowite zaćmienia nastąpią "już" 12 sierpnia 2026 r. (można je będzie obserwować z terenu Hiszpanii) i 2 sierpnia 2027 r (Egipt).

Nieco wcześniej, 10 czerwca 2021 roku, z Polski widoczne będzie częściowe zaćmienie Słońca. Rok wcześniej, 21 czerwca 2020 roku, skrawek zaćmienia częściowego (poniżej 1 proc. zasłonięcia tarczy słonecznej) dosięgnie fragmentów Bieszczadów.

Zaćmienie Słońca następuje w sytuacji, gdy Księżyc jest w nowiu i znajdzie się na linii Ziemia-Słońce, przesłaniając tarczę słoneczną. W zależności od dokładnego położenia Ziemi na orbicie wokół Słońca i Księżyca na orbicie wokół Ziemi, zaćmienie może mieć różną długość i formę. Wyróżnia się zaćmienie całkowite, obrączkowe, częściowe i hybrydowe. To pierwsze następuje wówczas, gdy tarcza Księżyca całkowicie przesłania tarczę słoneczną. Zaćmienie obrączkowe jest w sytuacji, gdy stożek cienia księżycowego wypada nieco ponad Ziemią. Wtedy tarcza Księżyca nie jest w stanie w całości przesłonić tarczy Słońca i widzimy wokół Księżyca jasną obrączkę. Zaćmienie hybrydowe (obrączkowo-całkowite) jest najrzadsze – ze względu na kulistość Ziemi czasem występuje sytuacja, że w centralnych rejonach pasa zaćmienia jest ono całkowite, a na skraju pasa obrączkowe. Zaćmienia częściowe to takie, w których tarcza Księżyca zakrywa jedynie część tarczy słonecznej.

Według obliczeń astronomów kiedyś dla mieszkańców naszej planety całkowite zaćmienia Słońca się skończą. Księżyc nieustannie oddala się od Ziemi (o około 3,8 cm rocznie) i za jakiś czas będzie miał zbyt małe rozmiary kątowe, aby w całości przesłonić tarczę Słońca. Na szczęście nastąpi to dopiero za około 560 milionów lat.

PAP - Nauka w Polsce
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,415376,calkowite-zacmienie-slonca---w-poniedzialek-w-ameryce-pn.html

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 20, 2017, 17:45 »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 20, 2017, 22:46 »
Mój ojciec widział całkowite zaćmienie Słońca w Polsce, było to 30 czerwca 1954 r. w okolicach Sejn. Opowiadał mi, że jechał jakimś wojskowym pociągiem, zatrzymali się "w polu", wszyscy wyszli na jakąś łąkę i obserwowali to niezwykłe zjawisko.
Ja niestety na razie nie mam szans na zobaczenie tego na żywo, wyjazd do Stanów w tej chwili nie wchodzi w rachubę, a co będzie za 10 lat, gdy taka okazja nadarzy się w Europie, na samym południu Hiszpanii, to nie wiadomo. Czy będę jeszcze żył, czy będę mógł tam pojechać, czy będzie pogoda, itd.
Tak więc kto może, niech obserwuje, z tego co tata opowiadał, to naprawdę niesamowite zjawisko.
The Dark Side of the Moon

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 21, 2017, 16:55 »
Mój ojciec widział całkowite zaćmienie Słońca w Polsce, było to 30 czerwca 1954 r. w okolicach Sejn. Opowiadał mi, że jechał jakimś wojskowym pociągiem, zatrzymali się "w polu", wszyscy wyszli na jakąś łąkę i obserwowali to niezwykłe zjawisko.
Ja niestety na razie nie mam szans na zobaczenie tego na żywo, wyjazd do Stanów w tej chwili nie wchodzi w rachubę, a co będzie za 10 lat, gdy taka okazja nadarzy się w Europie, na samym południu Hiszpanii, to nie wiadomo. Czy będę jeszcze żył, czy będę mógł tam pojechać, czy będzie pogoda, itd.
Tak więc kto może, niech obserwuje, z tego co tata opowiadał, to naprawdę niesamowite zjawisko.

Za 10 lat też będzie trzeba tam jechać wojskowym opancerzonym pociągiem  ;D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 21, 2017, 16:55 »