Autor Wątek: Galileo Masters 2017  (Przeczytany 6307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Galileo Masters 2017
« dnia: Marca 04, 2017, 17:08 »
Tworzę wątek, niech sobie leży. :)
Wkrótce pojawią się wiadomości na temat tegorocznej polskiej edycji konkursu Galileo Masters!

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
Odp: Galileo Masters 2017
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 30, 2017, 19:24 »
Rusza kolejna edycja Galileo Masters
29.03.2017

Pomysły na innowacyjne wykorzystanie nawigacji satelitarnej można zgłaszać w tegorocznej edycji European Satellite Navigation Competition, czyli Galileo Masters. Pula nagród w konkursie wynosi aż 1 mln euro. Zgłoszenia można przesyłać od 1 kwietnia do końca czerwca.

European Space Navigation Competition (ESNC) - potocznie Galileo Masters - to konkurs, którego celem jest wyszukanie najciekawszych pomysłów oraz projektów wykorzystujących nawigację satelitarną. Jego regionalne edycje odbywają się w większości europejskich krajów.

Do zawodów może się zgłosić każdy, kto ma pomysł, jak wykorzystać nawigację satelitarną w dowolnej dziedzinie nauki, gospodarki czy też życia codziennego. Może to być innowacyjna usługa, produkt albo pomysł na badania naukowe. Projekty mogą być zgłaszane, nawet jeśli są dopiero w fazie koncepcyjnej, jednak im bardziej zaawansowane, tym większa szansa na dostrzeżenie ich potencjału.

W konkursie mogą wziąć udział pojedynczy innowatorzy, całe zespoły, jak również organizacje, firmy czy instytucje naukowe.

Zgłoszenia można przesyłać wyłącznie przez oficjalną stronę konkursu (http://www.galileo-masters.eu/) i tylko w języku angielskim. Zgłoszenia przyjmowane są od 1 kwietnia do 30 czerwca. Uczestnik, używając tego samego loginu do logowania na stronie konkursu, może zgłosić więcej niż jeden pomysł. To samo rozwiązanie można zgłaszać tylko do jednego regionu konkursu.

Konkurs Galileo Masters jest organizowany od 2004 roku. Na całym świecie przeprowadzanych jest około 25 regionalnych edycji konkursu. W każdej z nich wybierany jest zwycięzca regionalny. Zakończenie edycji kończy się Gala Finałową, która odbywa się na przełomie listopada/grudnia. Zwycięzca końcowy zawodów – Galileo Master - zostanie wyłoniony spośród wszystkich regionów i zwycięzców nagród specjalnych przez międzynarodowy panel ekspertów. Nagroda główna w konkursie wynosi 20 tys. euro, a suma wszystkich nagród przekracza 1 milion euro.

Oprócz nagród finansowych, uczestnicy konkursu co roku walczą o nagrody specjalne i inkubację swoich pomysłów w europejskiej sieci inkubatorów sektora kosmicznego. Na finalistów polskiej edycji czekają również staże w firmach sektora kosmicznego, szkolenia, usługi IT, powierzchnie biurowe oraz pomoc mentorów, która może okazać się niezbędna w przekuciu pomysłu w rzeczywisty produkt lub usługę. Na najlepszych czeka możliwość udziału w programie akceleracyjnym Space3ac.

W ubiegłorocznej polskiej edycji konkursu Galileo Masters zwyciężył projekt Aerobits, zapewniający bezpieczną odległość między dronami a samolotami. Skala problemu zwiększa się tak szybko, że potrzeba wprowadzenia nowych systemów bezpieczeństwa dla dronów. Technologia Aerobits może zabezpieczyć lotnictwo przed kolizjami z dronami.

Organizatorem i koordynatorem Polskiej Edycji Galileo Masters jest Blue Dot Solutions sp. z o.o., współorganizatorem Black Pearls VC.

PAP - Nauka w Polsce
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,413635,rusza-kolejna-edycja-galileo-masters.html

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 18, 2017, 09:58 »
Galileo Masters 2017: zgłoś pomysł do konkursu
BY IGA ZACHER ON 15 KWIETNIA 2017

(...) Uczestnicy konkursu Galileo Masters mogą równocześnie aplikować do 3-miesięcznego programu akceleracyjnego Space3ac, który wspiera projekty wykorzystujące techniki satelitarne. Akcelerator Space3ac to niezwykła okazja dla ludzi, którzy potrafią znajomość technologii przekuć w praktyczne rozwiązania.(...)

http://kosmonauta.net/2017/04/galileo-masters-2017-zglos-swoj-pomysl/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 14, 2017, 11:10 »
Całkiem fajnie idzie tegoroczny konkurs Galileo Masters, a są jeszcze dwa tygodnie do końca konkursu! Zachęcam do udziału!

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 14, 2017, 11:10 »

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 20, 2017, 12:54 »
Finisz konkursu ESNC 2017
BY REDAKCJA ON 20 CZERWCA 2017

(...) Europejski Konkurs Nawigacji Satelitarnej (ESNC) w tym roku po raz pierwszy jest wyposażony w akcelerator E-GNSS. Nowy program jest wyjątkową okazją dla przedsiębiorców i firm do akceleracji biznesu na szerszą skalę i szybszego wprowadzania na rynek swoich produktów i usług. Akcelerator E-GNSS działać będzie przez trzy lata i będzie stanowił bezpośrednie wsparcie dla laureatów ESNC 2017, 2018 i 2019. Tym samym na uczestników konkursu czekać będą dodatkowe nagrody, usługi inkubacji warte 500 000 EUR. (...)

http://kosmonauta.net/2017/06/finisz-konkursu-esnc-2017/

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 01, 2017, 00:19 »
ESNC 2017 przedłużony do 10 lipca!
BY REDAKCJA ON 30 CZERWCA 2017

http://kosmonauta.net/2017/06/esnc-2017-przedluzony-do-10-lipca/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 01, 2017, 10:20 »
Zachęcam do udziału! Lista nagród na ten rok to:

• Nagrody finansowe: 6000 PLN dla zwycięzcy, 2000 PLN dla drugiego miejsca i 1000 PLN dla trzeciego miejsca,
  • Uproszczona ścieżka aplikacji do akceleratora Space3ac, z możliwością otrzymania do 200 tysięcy PLN na dalszy rozwój prac,
  • Możliwość ubiegania się o inwestycję dla swojego projektu. Wartość inwestycji do ok. 2 milionów PLN,
  • Uproszczona ścieżka aplikacji do akceleratora Space3ac, z możliwością otrzymania do 200 tysięcy PLN na dalszy rozwój prac,
  • Sześć miesięcy przestrzeni biurowej dla dwóch osób
  • Możliwość odbycia staży i praktyk w firmach związanych z obróbką danych satelitarnych,
  • Doradztwo biznesowe, techniczne, naukowe i geo-polityczne, o wartości do 20 tysięcy PLN.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 07, 2017, 08:13 »
Został tylko piątek, sobota i niedziela oraz 9 godzin poniedziałku na wysyłkę wniosków. Zachęcam do udziału!

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 13, 2017, 07:20 »
Zakończono nabór wniosków do ESNC 2017
BY MICHAŁ MOROZ ON 11 LIPCA 2017

http://kosmonauta.net/2017/07/zakonczono-nabor-wnioskow-do-esnc-2017/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 15, 2017, 11:04 »
Czas na oceny wniosków. Mam nadzieję, że przyszły ciekawe zgłoszenia do polskiej edycji. :)

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Września 15, 2017, 07:23 »
ESNC 2017 – spotkanie polskich ekspertów
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 15 WRZEŚNIA 2017

Zespół polskich ekspertów wybrał zwycięzcę polskiej edycji konkursu ESNC. Oficjalne ogłoszenie zwycięzcy nastąpi na początku listopada w Tallinnie. (...)

http://kosmonauta.net/2017/09/esnc-2017-spotkanie-polskich-ekspertow/

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Września 28, 2017, 10:17 »
ESNC 2017 – spotkanie ekspertów w Pradze
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 28 WRZEŚNIA 2017

(...) W dniach 26 i 27 września w Pradze spotkali się przedstawiciele każdej regionalnej edycji tegorocznego konkursu ESNC. Celem tego spotkania było przedstawienie zwycięzców każdej regionalnej edycji tego konkursu. Po tych prezentacjach poszczególnych zwycięzców (w tym i z Polski) nastąpiła dyskusja ekspertów. Następnie, w głosowaniu został wybrany zwycięzca tegorocznego konkursu ESNC. Podobnie jak w przypadku Polski, zwycięski zespół zostanie przedstawiony na listopadowym Satellite Masters Conference w Tallinnie. (...)

http://kosmonauta.net/2017/09/esnc-2017-spotkanie-ekspertow-w-pradze/

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 08, 2017, 16:42 »
Żukbot zwycięzcą polskiej edycji ESNC 2017!
BY MICHAŁ MOROZ ON 7 LISTOPADA 2017

(...) W 2017 roku zwycięzcą polskiej edycji został łazik Żukbot, budowany przez studentów działających w Studenckim Kole Automatyków SKALP na Politechnice Gdańskiej (PG). Żukbot to autonomiczny robot rolniczy, zdolny do wykonywania szeregu pomiaru i prac. Prace nad tym łazikiem są już bardzo zaawansowane: Żukbot uczestniczył m.in. w konkursie Field Robot Event, w którym zajął wysokie miejsce. (...)

http://kosmonauta.net/2017/11/zukbot-zwyciezca-polskiej-edycji-esnc-2017/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 08, 2017, 17:40 »
Jestem aktualnie w Estonii. Zwycięzca Żukbot jest hardkorowy. Ale jest jeszcze dwóch innych zwycięzców z Polski! Naprawdę dobry rok! :)

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 19, 2017, 19:02 »
ESNC i Copernicus Masters 2017 – polskie wyniki
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 19 LISTOPADA 2017

(...) Konkurs Copernicus Masters ma kilka nagród tematycznych. Jedną z nich jest Sustainable Living Challenge, skoncentrowana na wykorzystaniu danych obserwacji Ziemi dla zrównoważonego rozwoju, bezpiecznego i mniej intensywnego rolnictwa, ograniczania wpływu człowieka na środowisko oraz identyfikacji różnych zagrożeń, takich jak skażenia chemiczne. (...)

http://kosmonauta.net/2017/11/esnc-i-copernicus-masters-2017-polskie-wyniki/

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 19, 2017, 19:02 »