Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2018)  (Przeczytany 177793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2018)
« Odpowiedź #315 dnia: Października 11, 2018, 14:34 »
Pojawił się jeszcze jeden scenariusz, zakładający, że do połowy listopada awaria zostanie wyjaśniona. Wówczas start następnego Sojuza zostanie przyspieszony właśnie do tego terminu, na orbitę udadzą się dzisiejszy dublerzy, czyli Kononienko i David Saint-Jacques. To wszystko to oczywiście tylko przymiarki. Jedno, co dobre - nikt nie myśli o wprowadzaniu ISS w "stan bezzałogowy".
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #316 dnia: Października 11, 2018, 14:38 »
Czyli byłaby to misja "MS-10a"? A ile kapsuł Sojuz jest obecnie na etapie końca produkcji?

Bo jeśli się okaże, że tylko jedna będzie gotowa do startu do końca roku, to wówczas może lepiej wysłać pełną załogę MS-11 (3 osoby, a nie dwie)?

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #317 dnia: Października 11, 2018, 14:48 »
Mamy jeszcze jeden problem, choć nie tej skali. HTV ma w swoim bagażniku baterie, które miano wymienić na ISS. HTV nie może być połączony z ISS wiele dłużej, niż jeszcze miesiąc, zatem kto je wymieni? Gerst oczywiście jest gotów, ale kto drugi? Serena jest przeszkolona do EVA, ale kto będzie wymachiwać CanadArmem-2? Prokopjew? Wątpliwe... MCC-H? Też mało prawdopodobne, choć od miesięcy robią różne rzeczy, podczas gdy załoga śpi. Jedno jest pewne - zrobiło się ciepło...
Waldemar Zwierzchlejski

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #318 dnia: Października 11, 2018, 14:55 »
Czyli podsumowując:
- jak na razie nie wiadomo kiedy i kto poleci na ISS.
- nikt nie chce brać pod uwagę opuszczenia ISS i z pewnością będą analizowane różne alternatywy.
- Sojuz MS-09 maksymalnie na ISS może przebywać do początku stycznia 2019 (210 dni) --> raczej bardziej końca grudnia 2018.

Na ISS są też problemy:
- z pewnością jest dużo eksperymentów, nad którymi trzeba sprawować kontrolę. Możliwe,że trzeba będzie je powyłączać.
- miały być spacery kosmiczne, m.in. związane z wyciągnięciem/instalacją baterii, które są schowane do HTV
- miała być zewnętrzna inspekcja Sojuza MS-09
- misje Demo Dragona i CST-100 chyba wymagają obecności ludzi na pokładzie ISS, trudno więc przypuszczać, że one same z siebie podlecą do "pustej" ISS

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #318 dnia: Października 11, 2018, 14:55 »

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #319 dnia: Października 11, 2018, 17:38 »
Za chwilę konferencja prasowa, poświęcona przyszłości ISS po dzisiejszym fiasku startu Sojuza. Początek o 18 naszego czasu.

NASA Live

Today, Noon EDT: Space Station Status Briefing After Crew Launch Abort, NASA TV
NASA TV will broadcast an International Space Station status update news conference from Johnson Space Center.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #320 dnia: Października 11, 2018, 18:19 »
No to słuchamy. Komentarze:
- NASA sprawdza co się stało, we własnym zakresie
- oczywiście teraz sprawdzają, co się stało podczas startu, nie wiedzą ile potrwa sprawdzanie/wpływ na loty
- kwestia powrotu MS-09 w grudniu - to teraz sprawdzają i zobaczą jakie są opcje
- nie chcą oczywiście doprowadzić do opuszczenia ISS
- Sojuz MS-09 może pozostać na ISS jedynie do 4 stycznia 2019 (choć coś usłyszałem o końcu stycznia jeszcze, ale to chyba "techniczna" granica)
- maks pułap ok 50 km, od startu do lądowania były ok 34 minuty
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2018, 18:23 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #321 dnia: Października 11, 2018, 18:29 »

34 minuty? Niemożliwe, na pewno znacznie krócej.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #322 dnia: Października 11, 2018, 18:31 »

34 minuty? Niemożliwe, na pewno znacznie krócej.

Nawet poprawka - od anomalii do lądowania. Tak facet na NASA TV właśnie powiedział, biorąc pod uwagę czas osiadania na spadochronach. Też mnie zaskoczyło, że to aż tyle.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #323 dnia: Października 12, 2018, 09:15 »
- misje Demo Dragona i CST-100 chyba wymagają obecności ludzi na pokładzie ISS, trudno więc przypuszczać, że one same z siebie podlecą do "pustej" ISS

Dlaczego? Czy te statki nie potrafią zacumować bez udziału załogi ISS?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #324 dnia: Października 12, 2018, 09:17 »
To kilka razy było wspominane na wczorajszej telekonferencji. Nie wiem, ale zakładam, że chodzi o teksty poszczególnych etapów podejścia, decyzji go/no-go, jakiś ręcznych weryfikacji itp itp. Trochę mi to przypomina cumowania ATV - też przy ATV-1 było dużo do testowania. Możliwe, że po prostu tutaj jest tak samo.

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #325 dnia: Października 12, 2018, 13:17 »
The Space Station Transits Our Sun
Oct. 10, 2018

Image Credit: NASA/Joel Kowsky

This composite image, made from nine frames, shows the International Space Station, with a crew of three onboard, in silhouette as it transits the Sun at roughly five miles per second, Sunday, Oct. 7, 2018. Onboard are Commander Alexander Gerst of the European Space Agency, Serena Auñón-Chancellor of NASA, and Sergey Prokopyev of Roscosmos. (...)

https://www.nasa.gov/image-feature/the-space-station-transits-our-sun

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #326 dnia: Października 12, 2018, 22:08 »
Już oficjalnie inspekcja dziury jest przełożona

Spacewalk to inspect hole in Soyuz spacecraft’s hull cancelled over aborted rocket launch
Science & Space October 12, 14:28 UTC+3

© Sergei Savostyanov/TASS

CHKALOVSKY AERODROME /Moscow Region/, October 12. /TASS/. A spacewalk to inspect a hole in the manned Soyuz MS-09 spacecraft’s hull scheduled for mid-November has been cancelled due to the abortive launch of the Soyuz-FG carrier rocket, Roscosmos Executive Director for Manned Programs Sergei Krikalyov said on Friday.

"The spacewalk was planned for mid-November. Alexei Ovchinin and Sergei Prokopyev were expected to make the spacewalk together. There will be no spacewalk on November 15. We will see, if we manage to make the shift intervals long enough, we will try to make this spacewalk with one of the next crews. The flight program will now be on hold and revised," Krikalyov said. (...)

http://tass.com/science/1025708

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #327 dnia: Października 14, 2018, 23:22 »
Rezerwy na ISS mogą wystarczyć na ponad pół roku.

Запасов на борту МКС достаточно для работы экспедиций до следующего лета
14:21 14.10.2018

МОСКВА, 14 окт — РИА Новости. Запасов продовольствия, топлива, кислорода и воды на борту Международной космической станции достаточно для работы экспедиций до лета следующего года, сказал первый заместитель генерального конструктора РКК "Энергия", руководитель полета российского сегмента МКС, космонавт, Владимир Соловьев.

"На МКС достаточное количество резервов, которые обеспечивают среду обитания. Эти резервы оцениваются нами в полгода — до лета будущего года и даже больше. Резервы это: запасы топлива, кислорода, воды, продуктов", — сказал он, выступая в МГУ на форуме "Наука 0+".

https://ria.ru/science/20181014/1530624212.html

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #328 dnia: Października 15, 2018, 14:06 »
Perełka ze strony forum NSF - lista czynności "krytycznych", które muszą być wykonane przez człowieka. W przypadku opuszczenia ISS to właśnie awaria któregoś z tych systemów alb ich złe funkcjonowanie może szybko wpłynąć negatywnie a Stacje.

To chyba też te systemy właśnie wymagają awaryjnych spacerów naprawczych, które już zresztą nie raz oglądaliśmy.

What’s the list of “Big 14” International Space Station EVA Tasks?
   (Excerpt from Increment Definition and Requirements Document)
   ISS critical maintenance tasks as follows.  This list is not in order of priority.  The criteria for tasks being added to this list are that the failure of the function provided by the ORU causes a situation placing the ISS in a configuration that is zero tolerant, or effectively zero fault tolerant, to survival.
1.   Maintain ISS Primary Electrical Power System (EPS) Survivability
a.   External (EXT) Multiplexer/Demultiplexer (MDM) Remove and Replace (R&R)
b.   Battery Charge/Discharge Unit (BCDU) Backout
c.   Main Bus Switching Unit (MBSU) R&R
d.   Sequential Shunt Unit (SSU) R&R
e.   Direct Current Switching Unit (DCSU) R&R
f.   R&R of DC to DC Converter Units (DDCUs) 1A, 1B, 2A, 2B, 3A, 3B, 4A, 4B, S01A, S02B
g.   Solar Array Wing (SAW) Manual Positioning
h.   Pump Flow Control Subassembly (PFCS) R&R
i.   Photovoltaic Controller Unit (PVCU) MDM R&R
j.   R&R of External Remote Power Control Modules (RPCMs) S01A_C, S02B_C, S01A_A, S11A_D, S02B_A, and P12B_D
2.   Maintain ISS Thermal Control System (TCS) Survivability
a.   Interface Heat Exchanger (IFHX) R&R
b.   External Thermal Control System (ETCS) Pump Module (PM) R&R
c.   Flex Hose Rotary Coupler (FHRC) R&R
d.   Ammonia (NH3) Leak Isolation and Recovery
The DDCUs listed provide power to the ORUs on this list.  The RPCMs listed provide power to the EXT MDMs and ETCS PMs). The loss of these Secondary Power System (SPS) ORUs would be equivalent to the loss of function of the downstream ORUs themselves.  Thus these SPS ORUs are critical to ISS survivability.  All other ORUs on this list either receive power from ORUs already on this list (e.g. PVCU MDM receives power from DCSU) or does not require power (e.g. FHRC or NH3 Leak Isolation and Recovery).
For additional information on these systems, visit:
http://www.nasa.gov/pdf/167129main_Systems.pdf

https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=16584.msg624830#msg624830

Offline kzet69

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #329 dnia: Października 15, 2018, 21:03 »
Czy ja dobrze zrozumiałem wypowiedź Gersta że on nie zamierza wracać Sojuz MS-09 i zostaje na ISS do czasu dostarczenia nowej załogi, sam, bez statku ratunkowego?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #329 dnia: Października 15, 2018, 21:03 »