Autor Wątek: Sojuz MS-10  (Przeczytany 78030 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ah

• Weteran
Odp: Sojuz MS-10
« Odpowiedź #165 dnia: Października 17, 2018, 20:25 »
Wracając do mechanizmów rozcalania stopni w rakiecie Sojuz (i całej rodzinie R-7), to dla ciekawych szczegółów takie linki:
http://kik-sssr.ru/IP_4_Turatam_old_Razdel_2.htm
http://kik-sssr.ru/IP_4_Turatam_old_Razdel_1.htm
Można się bliżej przyjrzeć mocowaniom, zobaczyć flashe z montażem, odrzucanie bocznych bloków i wraki po nich.
Ciekawy jest szczególnie ten:
« Ostatnia zmiana: Października 17, 2018, 21:18 wysłana przez ah »

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #166 dnia: Października 17, 2018, 22:10 »
Aleksiej Owczynin stwierdził dzisiaj w wywiadzie dla RT, że cały lot od startu do lądowania trwał nieco ponad 19 minut!

Jak podał Anik na forum NK statek osiągnął prawie 93 km, lot trwał 19 minut 41 sekund, lądowanie odbyło się 32 km na południowy-wschód od Dżezkazganu.
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #167 dnia: Października 17, 2018, 22:26 »
Taka myśl przyszła mi do głowy, dlaczego oni nie montują kamer na tych rakietach Soyuz w wersji załogowej. Mieliby wtedy wszystko sfilmowane i po problemie. Niby XXI wiek a jednak duch Gagarina tam cały czas rządzi :-)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #168 dnia: Października 17, 2018, 22:32 »
Taka myśl przyszła mi do głowy, dlaczego oni nie montują kamer na tych rakietach Soyuz w wersji załogowej. Mieliby wtedy wszystko sfilmowane i po problemie. Niby XXI wiek a jednak duch Gagarina tam cały czas rządzi :-)

To proste - bo nie mają kasy. Przy budżecie Roskosmosu liczy się każda kopiejka. A tu kamery, zasilanie, transmisja, anteny, a jeszcze coś nie wyjdzie i wszyscy zobaczą -  a tak szła jeszcze przez kilka minut ładna animacja z komunikatami, jak to wspaniale rakieta leci zgodnie z planem.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Października 17, 2018, 22:32 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #169 dnia: Października 17, 2018, 23:34 »
Aleksiej Owczynin stwierdził dzisiaj w wywiadzie dla RT, że cały lot od startu do lądowania trwał nieco ponad 19 minut!

Jak podał Anik na forum NK statek osiągnął prawie 93 km, lot trwał 19 minut 41 sekund, lądowanie odbyło się 32 km na południowy-wschód od Dżezkazganu.
Blisko granicy kosmosu!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #170 dnia: Października 18, 2018, 13:31 »
Takie głupie pytanie: czy Nick Hague może otrzymać zaszczytne (i nieoficjalne) miano "mezonauty", jako pierwszej takiej osoby od czasów lotów X-15? (Robert Rushworth, John McKay, Bill Dana, Pete Knight,     Mike Adams i Joseph Engle --> ci chyba wykonali takie loty i jednocześnie jak Joe Walker nie wykonali lotów ponad 100 km).

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #171 dnia: Października 18, 2018, 15:20 »
Końcówka bustera rakiety Sojuz i zawór upustowy zbiornika ciekłego tlenu.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #172 dnia: Października 18, 2018, 19:21 »
Takie głupie pytanie: czy Nick Hague może otrzymać zaszczytne (i nieoficjalne) miano "mezonauty", jako pierwszej takiej osoby od czasów lotów X-15? (Robert Rushworth, John McKay, Bill Dana, Pete Knight,     Mike Adams i Joseph Engle --> ci chyba wykonali takie loty i jednocześnie jak Joe Walker nie wykonali lotów ponad 100 km).

Temat opisany pod linkiem: https://planet4589.org/space/jsr/back/news.755.txt
lub
https://www.planet4589.org/space/jsr/jsr.html
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #173 dnia: Października 18, 2018, 20:13 »
Dzięki za linki! Wydaje mi się, że Astropl ma w tej kwestii najbardziej "konserwatywne" poglądy, tj. w klasyfikacji jako astronauta. Ale może rzeczywiście warto używać określenia mezonauty, względnie lotnika (bardzo) wysokościowego? :)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #174 dnia: Października 18, 2018, 20:44 »
Dzięki za linki! Wydaje mi się, że Astropl ma w tej kwestii najbardziej "konserwatywne" poglądy, tj. w klasyfikacji jako astronauta. Ale może rzeczywiście warto używać określenia mezonauty, względnie lotnika (bardzo) wysokościowego? :)

Dlaczego najbardziej konserwatywne? Przecież (moim zdaniem):

"[...] pojęcie załogowych lotów kosmicznych powinno zostać ograniczone do tych przypadków, w których doszło do satelizacji obiektu na orbicie trwałej (takiej, na której możliwe jest wykonanie przynajmniej jednego okrążenia Ziemi bez wykorzystania silników bądź płaszczyzn aerodynamicznych), a sam obiekt przystosowany jest do powrotu na Ziemię z prędkością początkową równą pierwszej prędkości kosmicznej (~7,9 km/s). Jeżeli z jakichś przyczyn (test statku kosmicznego bądź awaria nosiciela) nie doszło do satelizacji obiektu, uważamy że wówczas należy mówić o balistycznym locie kosmicznym. W pozostałych przypadkach (X-15, SSO itp.) nie należy raczej używać pojęcia "lot kosmiczny".

To jest tak bardzo konserwatywne? Jak zaczniemy ograniczać warunki brzegowe, to dojdzie do tego, że podskakując, będziemy nazywać siebie astronautami (tak, wiem, że sprowadzam to ad absurdum) :)
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #175 dnia: Października 18, 2018, 20:50 »
Ano właśnie - nigdy nie było dyskusji na tym forum pod tym względem. Czy warto taką rozpocząć?

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #176 dnia: Października 18, 2018, 21:50 »
Fotka z rosyjskiego medium sieciowego co zostało z Modułu Orbitalnego Sojuza:

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #177 dnia: Października 18, 2018, 22:17 »
Ciekawe w jakiej odległości od kapsuły powrotnej znaleziono ten moduł.

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #178 dnia: Października 19, 2018, 16:48 »

Dlaczego najbardziej konserwatywne? Przecież (moim zdaniem):

"[...] pojęcie załogowych lotów kosmicznych powinno zostać ograniczone do tych przypadków, w których doszło do satelizacji obiektu na orbicie trwałej (takiej, na której możliwe jest wykonanie przynajmniej jednego okrążenia Ziemi bez wykorzystania silników bądź płaszczyzn aerodynamicznych), a sam obiekt przystosowany jest do powrotu na Ziemię z prędkością początkową równą pierwszej prędkości kosmicznej (~7,9 km/s). Jeżeli z jakichś przyczyn (test statku kosmicznego bądź awaria nosiciela) nie doszło do satelizacji obiektu, uważamy że wówczas należy mówić o balistycznym locie kosmicznym. W pozostałych przypadkach (X-15, SSO itp.) nie należy raczej używać pojęcia "lot kosmiczny".

To jest tak bardzo konserwatywne? Jak zaczniemy ograniczać warunki brzegowe, to dojdzie do tego, że podskakując, będziemy nazywać siebie astronautami (tak, wiem, że sprowadzam to ad absurdum) :)
Czyli wg takiego podejścia Alan Shepard i Virgil Grissom powinni trafić na listę astronautów dopiero po starcie do późniejszych lotów ?
 http://lk.astronautilus.pl/astros/k00.htm

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #179 dnia: Października 19, 2018, 17:15 »
Niedany start Sojuza MS-10 – szczegóły
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 19 PAŹDZIERNIKA 2018

https://kosmonauta.net/2018/10/niedany-start-sojuza-ms-10-szczegoly/

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Października 19, 2018, 17:15 »