Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 805524 razy)

Borys

• Gość
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #180 dnia: Lutego 04, 2011, 15:14 »
Wahadłowiec: transport 56 ludzi oraz 160 ton cargo w przeciągu 4 lat (2013-2017) za sumę 6 mld $.

Do ISS? To by wychodziło po 20 ton w locie. Za dużo.

Kapsuła Dragon: wymagane około 1 mld $ do przekształcenia jej w statek załogowy (mieliśmy tę informację ostatnio w jakimś artykule) + transport 56 ludzi + 160 ton cargo (biorąc pod uwagę cennik COTS, wychodzi 3.65 mld $) = 5.85 mld $.

Czyli jak widać - koszt bardzo porównywalny! Pamiętajcie też, że lepszy wróbelek w garści niż smoczek na dachu ;)

Niezupełnie. Obietnica obniżenia kosztów programu poniżej wydatków z czasów, gdy odbywało się 0 lotów rocznie (po katastrofie Columbii) jest wróblem na bardzo wysokim dachu. Poza tym brak odpowiedzi na to, co dalej (po 2017 r)? Każdy następny rok w w tej wyliczance zmienia wynik na niekorzyść szatla.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #181 dnia: Lutego 04, 2011, 19:33 »
sory ale ISS to lipa pod tym względem - warunki i reakcje organizmu ludzkiego na długotrwały lot kosmiczny przetestował juz Mir, zamknięte obiegi powitrza czy wody???  a kolejka (ostatnio niemal dosłownie) HTVów, Progressów ATVów i niedługo Cygnusów i Dragonów to potwierdza - obieg mamy pięknie domknięty ale na trasie Ziemia-ISS-Ziemia :)

Czy Mir przetestował z zadowalającymi rezultatami strategie i technologie do długotrwałych lotów w warunkach nieważkości? Gdyby tak było, to dziś dochodziło by do bardziej zaawansowanych testów.

Poza tym chyba zamknięte obiegi nie da się przetestować "od razu", wpierw potrzebne są przynajmniej częściowe demonstratory, takie jak Urine Process Assembly (UPA) - które całkiem niedawno szwankowało...

Moje zdanie o tej stacji jest takie: niech lata nawet do 2028 - jedynym uzsasadnieniem jest koszt poniesiony na jej zbudowanie, no może jak dołączą jakiś moduł Bieglowa to jeszcze zmienię zdanie, zobaczymy.

Również uważam, że wcześniejsza deorbitacja ISS byłaby dużą wpadką pod względem poniesionych kosztów.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #182 dnia: Lutego 04, 2011, 21:36 »
Nie będę się może wdawał w polemikę, tylko zapodam szybkie wyliczenia, które wykonał jeden z użytkowników NSF:

Wahadłowiec: transport 56 ludzi oraz 160 ton cargo w przeciągu 4 lat (2013-2017) za sumę 6 mld $

Kapsuła Dragon: wymagane około 1 mld $ do przekształcenia jej w statek załogowy (mieliśmy tę informację ostatnio w jakimś artykule) + transport 56 ludzi + 160 ton cargo (biorąc pod uwagę cennik COTS, wychodzi 3.65 mld $) = 5.85 mld $.
Małe pytanko. Czy wyliczenia dotyczące szatla uwzględniają przygotowania drugiego do misji LON? :P
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #183 dnia: Lutego 04, 2011, 22:30 »
Nie będę się może wdawał w polemikę, tylko zapodam szybkie wyliczenia, które wykonał jeden z użytkowników NSF:

Wahadłowiec: transport 56 ludzi oraz 160 ton cargo w przeciągu 4 lat (2013-2017) za sumę 6 mld $

Małe pytanko. Czy wyliczenia dotyczące szatla uwzględniają przygotowania drugiego do misji LON? :P

To pytanie do USA ;) Ale zakładam, że w 750 mln $ za pojedynczy lot mamy też koszta przygotowania drugiego wahadłowca (w OPF).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #183 dnia: Lutego 04, 2011, 22:30 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #184 dnia: Lutego 04, 2011, 23:04 »
Ponieważ loty by odbywały się jedynie na ISS i pewnie byłyby to misje z MPLM na pokładzie, to można założyć, że astronauci mieli by sporo zapasów do przetrwania kilku miesięcy. Zakładam, że przygotowanie kolejnego promu w czasie plus minus trzech miesięcy może być wykonalne.

Wtedy zwyczajnie następna misja by była LONem z czteroosobową załogą.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #185 dnia: Lutego 04, 2011, 23:34 »
To wydaje się prawdopodobne. Jednak sprawa ciekawa, popytam ;)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #186 dnia: Lutego 09, 2011, 20:54 »
Streszczenie opublikowanego jakiś czas temu raportu HEFT, fragment niżej ;)

"Pod koniec stycznia udostępniono 23-stronicowy raport grupy HEFT (Human Exploration Framework Team), który wypisuje szereg rekomendacji dotyczących następnych kroków koniecznych w realizacji nowego amerykańskiego programu załogowego.

Już rok upłynął do ogłoszenia nowej strategii NASA Flexible Path. Pisaliśmy o tym tutaj. Grupa HEFT wymienia szereg technologii, które należy rozwinąć w ramach sukcesywnego rozwoju programu kosmicznego w nowej dekadzie. Połowa raportu poświęcona jest tematyce zarządzania projektami. Po raz kolejny podkreślane jest, jak bardzo ważna jest praca w ramach dostępnego budżetu. Zaproponowane pomysły to:

Nowy skafander kosmiczny
Loty do nowych miejsc, takich jak księżyce Marsa czy asteroidy będą wymagać nowych skafandrów kosmicznych. Obecne skafandry nie są przystosowane do poruszania się na jakiejkolwiek powierzchni. Równocześnie należy rozwiązać problem pyłów i zabrudzeń, które łatwo mogą uszkodzić elementy mechaniczne. Nowa wersja skafandra miałaby zostać przetestowana na pokładzie ISS w 2015 roku.

Suitport
Jest to ciśnieniowa komora przejściowa, umożliwiająca wejście przez plecy do skafandrów kosmicznych. Jednocześnie w ten sposób skafandry są utrzymane poza środowiskiem życiowym załogi, znacznie zmniejszając ilość przynoszonych zanieczyszczeń oraz przyśpieszając cały proces przygotowawczy do spacerów kosmicznych. Takie rozwiązanie eliminuje też potrzebę oddychania czystym tlenem przed spacerami. Plan zakłada przetestowanie różnych rozwiązań konstrukcyjnych podczas najbliższych dwóch lat. Pełna naziemna symulacja w komorze ciśnieniowej mogłaby się odbyć około 2013 roku, zaś trzy lata później system zostałby przetestowany na pokładzie ISS.

Plecak rakietowy / pod
Raport wskazał też potrzebę posiadania nowszych wersji plecaków rakietowych lub nawet małych, jednoosobowych pojazdów typu "pod", służących do manewrowania w pobliżu satelitów lub asteroid. W latach 80-tych NASA używała skafandrów MMU (Mobile Maneuvering Unit), zaś współczesne skafandry posiadają system ratunkowy SAFER. Jest to dodatkowe zabezpieczenie dla astronautów w przypadku oddryfowania podczas spaceru kosmicznego.

Urządzenia do ćwiczeń
Funkcjonujące na pokładzie ISS urządzenia zapobiegające szkodliwym efektom nieważkości są zbyt wielkie i ciężkie dla misji poza niską orbitę okołoziemską. Istnieje potrzeba zaprojektowania rozwiązań lekkich, małych i wielofunkcyjnych.

Kamery inspekcyjne
Nanosatelity o masie w przedziale 4-6 kg mogą być wypuszczane z ISS przez śluzę powietrzną w japońskim module Kibo. Takie latające kamery polepszyłyby możliwości obserwacji stanu stacji oraz przekazałyby nowy unikatowy punkt widzenia podczas różnych operacji kosmicznych.

Sprowadzanie małych ładunków z ISS
Mała kapsuła umożliwiłaby szybkie dostarczenie na Ziemie ładunków, takich jak próbek wymagających pilnej analizy lub wyników badań medycznych załogi. Kapsuła byłaby również wypuszczana przez śluzę w module Kibo."

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #187 dnia: Lutego 10, 2011, 20:32 »
Hmm Z wyżej wymienionych propozycji proponowanych przez HEFT, mało jest postępowych zadań. Z najważniejszych wymieniłbym systemy podtrzymywania życia, habitaty-wydmuszki  ;), opracowanie nowego skafandra ( a ten z Constellation gdzie się podział?, wiem, ze jego testy naziemne już się odbyły), plecak rakietowy (do misji do NEO). Reszta to moim zdaniem naciąganie kasy...
Szkoda, ze nie wymieniono tu testu silnika Vasimr albo jakiegoś silnika nukowego, który rzeczywiście znacznie poszerzyłby nasze horyzonty..................

A propos lądowania wielkich ładunków na Marsie (aerobraking) myślę, ze sprawa ważna, ale bardziej na razie skupiłbym się na doskonaleniu napędów, żeby jak najbezpieczniej i szybko dolecieć do Marsa a potem myślałbym nad kapsułami, do tego celu. Ale z drugiej strony nie ma tego złego, zwłaszcza, ze pod koniec tej lub na początku przyszłej mozemy oczekiwać misji MSR, wówczas taka ,,kapsułka" mogłaby się przydać ;-)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #188 dnia: Lutego 11, 2011, 10:11 »
habitaty-wydmuszki  ;)

Ja dlatego liczę, że NASA dogada się z Bigelow odnośnie przyłączenia jego dmuchanego modułu do Stacji ISS. Jest w tym logika..

W nocy z 14 na 15 lutego będzie miała także miejsce konferencja na której Czarek Bolden przedstawi budżet agencji na rok 2012. Konferencja nadawana będzie oczywiście na NasaTv. Godzina rozpoczęcia - 2:00 CET 15 lutego (u nas wtorek w nocy).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #189 dnia: Lutego 11, 2011, 11:58 »
W nocy z 14 na 15 lutego będzie miała także miejsce konferencja na której Czarek Bolden przedstawi budżet agencji na rok 2012. Konferencja nadawana będzie oczywiście na NasaTv. Godzina rozpoczęcia - 2:00 CET 15 lutego (u nas wtorek w nocy).

A nie o 20:00 CET?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #190 dnia: Lutego 11, 2011, 12:05 »

A nie o 20:00 CET?

Hah, tak! Zakręciłem się na mailu.. :P

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #191 dnia: Lutego 12, 2011, 01:35 »
Pierwszy "prawdziwy" moduł załogowy statku Orion, który ma przechodzić różnorodne testy środowiskowe jest przygotowywany do transportu do Denver gdzie po zamontowaniu osłony termicznej mają go testować.

"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #192 dnia: Lutego 12, 2011, 07:26 »
Strasznie jednak toto małe, astronautyka wsteczna sie nam rozwija , jak dla mnie to żal patrzeć.

Pozdro
R

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #193 dnia: Lutego 12, 2011, 10:11 »
Strasznie jednak toto małe, astronautyka wsteczna sie nam rozwija , jak dla mnie to żal patrzeć.

To tylko kapsuła, nie ma modułu orbitalnego :)

Ja się już w końcu pogubiłem, na jakiej wartości kubatury kapsuły w końcu stanęło podczas procesu odchudzania tego "Apollo na sterydach"?

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #194 dnia: Lutego 12, 2011, 12:43 »
Zdaje się, że średnica kapsuły wynosi 5m. Apollo CM miał jakieś 3.9m. Szkoda, że w przypadku Oriona sterydy dotyczą tylko modułu załogowego, a nie także serwisowego. Delta V dla Apollo to 2800m/s, dla Oriona 1600m/s. Choć może nie trzeba więcej? 

Co do tych sterydów to zrobiłem sobie takie porównanie. Nie jestem do końca pewny tych wartości np: A-17. Ciekawi mnie też jaką masę miałby CSM Oriona gdyby miał takie delta V co Apollo?

Apollo: CM=12,807 lbs SM=54,064 lbs CSM=66,871 lbs (30,332kg)

Apollo-11: CSM=28,803kg
Apollo-17: CSM=30,369 kg
Skylab 2: CSM=19,979 kg
Skylab 3: CSM=20,121 kg
Skylab 4: CSM=20,847 kg

Orion(ISS): CM=21,400 lbs SM=19,418 lbs CSM=40,818 lbs (18,514kg)
Orion(Lunar*): CM=19,650 lbs SM=27,198 lbs CSM=46,848 lbs (21,249kg)

*wersja pod loty w programie Constellation. Zakładam, że to ta sama co we flexible path poza BEO

Ja mam wrażenie, że postęp pracy przy CM Oriona idzie dosyć wolno.  Ciekawe co z modułem serwisowym. Poza ładnymi grafikami nie przypominam sobie aby gdzieś była wzmianka o budowie jakiejś wersji testowej.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #194 dnia: Lutego 12, 2011, 12:43 »