Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 811642 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #1920 dnia: Listopada 12, 2016, 21:39 »
50% to naprawdę dużo. Sugeruje to też, że każda kapsuła Orion jest naprawdę droga - są to wartości "nie do przełknięcia" przez NASA. Na dodatek - wciąż tutaj mowa tylko o kapsule, bo moduł serwisowy jest europejski. Hmm...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #1921 dnia: Listopada 12, 2016, 21:48 »
Jeśli ktoś jest w stanie obniżyć cenę o 50%, to pierwsza myśl jaka się nasuwa, że kalkulacja była porządnie zawyżona.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1922 dnia: Listopada 12, 2016, 22:32 »
Jeśli ktoś jest w stanie obniżyć cenę o 50%, to pierwsza myśl jaka się nasuwa, że kalkulacja była porządnie zawyżona.

Ja to zrozumiałem jako życzenie NASA, by znaleźć sposób by obniżyć o 50%, ale wcale nie wiadomo, czy to będzie możliwe.
Osobiście uważam, że zawyżona kalkulacja to tylko część sytuacji - część kosztów może być związana z formą produkcji, potrzeba utrzymania kadry niezależnie od ilości lotów i infrastruktury itp itp. Troszkę czasy wahadłowców tutaj się przypominają.

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #1923 dnia: Listopada 13, 2016, 09:11 »
Znów nasuwa się stare powiedzenie, że w zamówieniach trzeba tak kalkulować koszty, by za określoną kwotę zrobić coś 2 razy, z czego jeden dla siebie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1923 dnia: Listopada 13, 2016, 09:11 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #1924 dnia: Listopada 13, 2016, 10:07 »

Ja to zrozumiałem jako życzenie NASA, by znaleźć sposób by obniżyć o 50%, ale wcale nie wiadomo, czy to będzie możliwe.
Osobiście uważam, że zawyżona kalkulacja to tylko część sytuacji - część kosztów może być związana z formą produkcji, potrzeba utrzymania kadry niezależnie od ilości lotów i infrastruktury itp itp. Troszkę czasy wahadłowców tutaj się przypominają.

O 50% procentach mówił przedstawiciel LM, jako ich odpowiedź na RFI. Ale jest dla mnie oczywiste, że odpowiedź ta była szczegółowo uzgadniana z NASA (oczywiście poza przypadkiem, jeśli NASA już jest zdecydowana przerwać współpracę z LM i tylko chce to zrobić zgodnie z procedurami).

Rozumiem też, że kalkulując tego typu prace, które daleko wybiegają poza standardowe, konieczne jest uwzględnienie wszelkich przewidywalnych i nawet nieprzewidywalnych ryzyk. Uwzględnienie jak i skalkulowanie. Stąd cena przy takich pracach musi znacznie przewyższyć tzw. ceny rynkowe, i normalną procedurą jest późniejsze renegocjowanie kontraktów, gdy już więcej wiadomo. Chociaż w tym wypadku nie chodzi o renegocjowanie, gdyż kontraktów jeszcze nie ma na późniejsze kapsuły, ale o ich wycenę.

Zauważmy, że Orion to bardzo specyficzny produkt, którego LM nie ma najmniejszych szans sprzedać nikomu poza NASA (w przeciwieństwie np. do Atlasów, które spokojnie idą na rynku komercyjnym), by można było w ten sposób obniżyć koszty.

Dlatego propozycja zejścia z kosztami nawet poniżej 50% w tym przypadku nie wydaje mi się niczym nadzwyczajnym, napisałem tylko, że robi to baaardzo złe wrażenie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1925 dnia: Listopada 13, 2016, 15:18 »
Ciekawy komentarz JSz, z którym trudno się nie zgodzić. Zastawiam się tutaj, czy LM sam zaproponuje opcję redukcji kosztów przy tym RFI i czy będzie to konkurencyjne względem oferty SpaceX czy Boeinga - tych dwóch z pewnością coś zaproponuje.

Takie pytanie z mojej strony: MPCV Orion zawsze mi się wydawał "mocniejszą" kapsułą względem Dragona 2 i CST-100, gdyż te są projektowane na LEO. Oznacza to przede wszystkim osłonę termiczną oraz moduł serwisowy. I teraz sprawa jest o tyle wesoła, że prace nad nową osłoną termiczną dla Dragona 2 pewnie nie zajęłyby dużo czasu. Natomiast moduł serwisowy to niezły numer w tym przypadku, gdyż pochodzi z Europy. Ale czy tak będzie "zawsze"?

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #1926 dnia: Grudnia 02, 2016, 11:08 »
Wiem, że - w nietypowy dla mnie, przyznaję, sposób - wybiegam zdecydowanie zapytaniem zbyt daleko w przyszłosć, ale w perspektywie mocno prawdopodobnego zakończenia współpracy z LM - jak przedstawiają się plany z cyklu EM-1, EM-2, EM-3 itd. Przecież kasacja Oriona oznacza dla NASA chyba automatem kasację i tak już wątpliwego SLS i automatem kasację jakichkolwiek tlących się jeszcze planów BEO. Tak jak Kanarek wspomniał, przecież D-2 czy Starliner są dedykowane na LEO....
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1927 dnia: Grudnia 02, 2016, 11:21 »
Station na Twoje pytanie odpowiedzi udzieli nowa administracja USA.

velo

• Gość
« Odpowiedź #1928 dnia: Grudnia 10, 2016, 13:42 »

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #1929 dnia: Grudnia 10, 2016, 14:32 »
Komponenty pierwszego SLS zaczynają przybierać znajome kształty :)

https://www.nasa.gov/exploration/systems/sls/major-assembly-complete-on-system-that-will-pack-a-powerful-push-for-orion.html

Daj pan spokój, to przecież zżynka z Delty4 a nie jakieś nowe coś ;)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #1930 dnia: Grudnia 10, 2016, 15:14 »
Daj pan spokój, to przecież zżynka z Delty4 a nie jakieś nowe coś ;)

Gdzie tam! To zrzynka z V2 (ale nie "zżynka"). Wiemy przecież, kto projektował Hameryce rakiety...

velo

• Gość
« Odpowiedź #1931 dnia: Grudnia 10, 2016, 18:01 »
Mnie tam przede wszystkim interesuje, że to już składany hardware a nie etap na poziomie "powerpoint rocket"! :)

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1932 dnia: Grudnia 10, 2016, 20:25 »
Mnie tam przede wszystkim interesuje, że to już składany hardware a nie etap na poziomie "powerpoint rocket"! :)
To niestety nie oznacza , że coś z tego będzie:p

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1933 dnia: Grudnia 10, 2016, 20:33 »
Wini, ale jest już niezerowa szansa, że jednak będzie! :)

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1934 dnia: Grudnia 10, 2016, 20:43 »
Kanarku, Ares też raz poleciał i wiemy jak się to skończyło. Nie chcę wyjść na malkontenta i naprawdę chciałbym żeby coś się ruszyło w lotach BEO (już mi wszystko jedno gdzie) ale ta rakieta nie dość, że nie wnosi nic nowego to będzie jeszcze po prostu za droga w użytkowaniu. Ta droga prowadzi donikąd. To czego teraz potrzebujemy to taniego systemu wynoszenia ładunków na orbitę, naprawdę taniego a nie tylko trochę:)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1934 dnia: Grudnia 10, 2016, 20:43 »