Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 811465 razy)

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #2070 dnia: Maja 24, 2017, 13:49 »
Filmik z testów SLS:

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #2071 dnia: Maja 28, 2017, 08:19 »
Inżynier Boeinga: pierwszy lot rakiety SLS szykowanej do misji na Marsa planowany pod koniec 2018 lub w 2019 r.
24.05.2017

Pierwszy lot największej rakiety nośnej na świecie - SLS, która w przyszłości ma wynieść statek kosmiczny Orion w załogową misję na Marsa, ma się odbyć pod koniec 2018 lub w 2019 roku. Nad nową rakietą Agencja NASA pracuje wraz z firmą Boeing, a załogowa misja marsjańska planowana jest na lata 30.

O pracy nad budową systemu SLS (Space Launch System) - ciężkiej rakiety nośnej, która rozmiarami i mocą przewyższa Saturna V, używanego w ramach programu Apollo do lotów na Księżyc, opowiadał PAP Juan (Tony) Castilleja Jr., inżynier ds. systemów z Boeing Space Exploration. Naukowiec gościł w Łodzi, gdzie wygłosił wykład na temat przyszłości załogowych lotów kosmicznych dla młodych słuchaczy Łódzkiego Uniwersytetu Dziecięcego na Politechnice Łódzkiej.

Ekspert przypomniał, że Boeing współpracuje z NASA przez ostatnie 60 lat nad pojazdami kosmicznymi, które pozwalają człowiekowi na eksplorację przestrzeni kosmicznej. „Aktualnie Boeing pracuje nad Starlinerem – statkiem kosmicznym, który zapewni tani i bezpieczny dostęp do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Stacja jest na orbicie od szesnastu lat i w tym czasie podwojona została liczba eksperymentów naukowych prowadzonych na jej pokładzie” - przypomniał.

CST-100 Starliner, który Boeing skonstruował do misji załogowych na orbicie okołoziemskiej, docelowo ma zabierać w kosmos jednorazowo do siedmiu osób. Na orbitę wynosić ma ich rakieta Atlas V, a zgodnie z zapowiedziami koncernu pierwsze loty testowe mają odbyć się prawdopodobnie w przyszłym roku.

Boeing wraz z NASA pracuje także nad ciężką rakietą nośną SLS, dzięki której będzie można zrealizować misję załogową na Marsa, która – zdaniem amerykańskiego eksperta – jest jednym z największych wyzwań dla ludzkości.

W jego ocenie jednym z najpoważniejszych problemów do rozwiązania przed podróżą na Marsa jest zwiększenie stopnia recyklingu wody czy powietrza. „Używamy technologii paneli słonecznych do recyklingu wody i powietrza uzyskując obecnie ich odzysk na poziomie 60-70 proc. Ale musimy podnieść ten wskaźnik do 99-100 proc. aby móc zrealizować tę wyprawę. Wymaga to udziału wielu inżynierów z całego świata, aby rozpocząć misję po 2030 r.” - dodał naukowiec.

Podkreślił, że przy budowie największej rakiety na świecie nie ma miejsca na niedociągnięcia, by zapewnić bezpieczeństwo astronautów i personelu technicznego. „Cały czas doskonalimy nasz projekt pod kątem bezpieczeństwa załogi. Pokonaliśmy problemy związane z technologią łączenia części. Ciągle robimy postępy na drodze przygotowującej do naszego pierwszego lotu pod koniec 2018 lub w 2019 roku, którym rozpoczniemy badania mocy startowej rakiety przed misją marsjańską” - zapowiedział.

Według niego, aby ta światowa misja doszła do skutku potrzeba 6 elementów, wśród których, obok budowanej w Stanach Zjednoczonych rakiety SLS, jest także statek kosmiczny Orion, nad którym także trwają intensywne prace.

„Te dwa elementy są niemal gotowe i szykujemy się do lotu testowego i sprawdzenia systemów rakiety i statku. Pozostałe cztery elementy są w trakcie projektowania i zostaną uruchomione w latach 20. obecnego wieku. Załogową misję marsjańską planujemy na lata 30.” - zapowiedział Juan Castilleja Jr.

SLS ma być pojazdem wszechstronnym, zdolnym do różnego rodzaju misji. Ma wynosić na orbitę zarówno pojazdy bezzałogowe, jak i załogowe, ale przede wszystkim ma posłużyć do przenoszenia nowej, znacznie większej od dotychczasowych kapsuły załogowej Orion.

W planowanych dwóch wersjach udźwig rakiety będzie wynosił 70 i 130 ton na niską orbitę okołoziemską. W potężniejszej wersji jej silniki wytwarzać mają siłę ciągu większą niż 17400 silników lokomotyw spalinowych i ma ona dysponować mocą wystarczającą do umieszczenia na orbicie 22 dorosłych słoni.

Według wstępnych planów, SLS wraz z kapsułą Orion, ale bez załogi, ma najpierw wystartować w lot wokół Księżyca. Później ma wynieść w jego okolice elementy nowej stacji kosmicznej - Deep Space Gateway - a w latach 30. załogową misję na Marsa.

Misję na Czerwoną Planetę, ale już w latach 20. planuje także prywatna firma SpaceX, miliardera Elona Muska, która projektuje i buduje rakiety Falcon i statki kosmiczne Dragon. Za pomocą tych ostatnich, na zlecenie NASA, dostarczane jest zaopatrzenie na Międzynarodową Stację Kosmiczną.

W marcu prezydent USA Donald Trump podpisał nowy budżet NASA na rok finansowy 2017, który ma wynieść 19,5 mld dolarów. Jednym z celów agencji ma być eksploracja Marsa do 2033 roku. (PAP)

http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,414301,inzynier-boeinga-pierwszy-lot-rakiety-sls-szykowanej-do-misji-na-marsa-planowany-pod-koniec-2018.html

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #2072 dnia: Czerwca 05, 2017, 08:28 »
Spawanie tarciowe przyczyną opóźnień programu SLS
BY ADAM KRZYSZTOF PIECH ON 5 CZERWCA 2017

(...) Problemy nowej technologii

Niestety, w trakcie łączenia elementów o większej grubości natrafiono na niespodziewane problemy techniczne, objawiające się niewielkimi, lecz znaczącymi niedoskonałościami w obrębie spawów w miejscach łączenia dużych elementów zbiornika. Przyczyna ich powstawania pozostawała nieznana, co zmusiło inżynierów do przerwania prac i ponownego przeanalizowania wszystkich procesów tej nowatorskiej techniki spawalniczej. Drugim poważnym mankamentem, który również wpłynął na decyzję o przerwaniu prac było odkrycie, że trzpień wykorzystywany bezpośrednio do łączenia elementów i stanowiący część głowicy, posiada mikropęknięcia zwiększające ryzyko jego trwałego uszkodzenia lub zerwania. Dodatkowym problemem, wynikającym z osłabienia trzpienia jest fakt, iż nagłe przerwanie spawania w sposób niekontrolowany powoduje, iż ten element głowicy znajdujący się w kontakcie z materiałem przywiera do niego i musi zostać usunięty przez obróbkę mechaniczną. O ile proces spawania dopuszcza tego rodzaju usterki, operacja wymiany trzpienia oraz ponowne przygotowanie materiału do obróbki zabiera cenny czas oraz rodzi dodatkowe problemy, których zespół inżynierów wolał uniknąć.

Z tego względu zdecydowano się na wprowadzenie niewielkich modyfikacji w obrębie trzpienia, umożliwiających nieco silniejsze oddziaływanie mechaniczne na materiał poddawany spawaniu. Po przeprowadzeniu serii testów okazało się, że rozwiązuje to problem mikropęknięć. Po dalszych badaniach udało się również rozwiązać problem powstawania niejednorodności i błędów w spawach, które okazały się powstawać niezależnie od uszkodzeń trzpienia.

Niestety, po wznowieniu spawania z wykorzystaniem pełnowymiarowych elementów i zmodyfikowanej głowicy, zespół odpowiedzialny za montaż zauważył pojawianie się losowych niejednorodności w spawach, charakteryzujących się obniżoną wytrzymałością. Co więcej, defekty tego typu pojawiały się w sposób całkowicie nieprzewidywalny, a ich specyfika czyni je bardzo trudnymi do identyfikacji bez użycia technik analiz destrukcyjnych (w toku których dochodzi do zniszczenia badanych próbek). (...)

http://kosmonauta.net/2017/06/spawanie-tarciowe-przyczyna-opoznien-programu-sls/

Online Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #2073 dnia: Czerwca 15, 2017, 09:49 »
NASA kończy projekt ARM
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 14 CZERWCA 2017

(...) W ostatnich tygodniach NASA wysłała do poszczególnych zespołów projektowych tzw. „notice of defunding” dla ARM. Oznacza to, że w przyszłym roku fiskalnym (od 1 października 2017) projekt ARM nie będzie już kontynuowany. Aktualne prace mają się skupić na prawidłowym zamknięciu projektu, tzn. zakończeniu dokumentacji, opisie zdobyczy technologicznych, sporządzeniu listy osiągnięć oraz rekomendacji na przyszłość. Część wyników prac może się przydać w innych projektach i misjach. (...)

http://kosmonauta.net/2017/06/nasa-konczy-projekt-arm/
http://spacenews.com/nasa-closing-out-asteroid-redirect-mission/
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2017, 19:25 wysłana przez Orionid »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2073 dnia: Czerwca 15, 2017, 09:49 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2074 dnia: Czerwca 15, 2017, 09:52 »
Tak jest. I to by było na tyle z tą ambitną (zbyt ambitną?) misją NASA.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #2075 dnia: Czerwca 15, 2017, 16:51 »
A co z silnikiem jonowym dla tej misji?  Też idzie do lamusa?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #2076 dnia: Czerwca 15, 2017, 17:48 »
A co z silnikiem jonowym dla tej misji?  Też idzie do lamusa?
         ... komponenty do poszczegolnych misji nigdy nie gina;-) Pewnie silnik bedzie rozwijany w ramach innego projektu
przez tych samych ludzi. Zreszta o co Ci chodzi? Byla kasa na ARM, silnik byl rozwijany, sma misje nie nie musiala
dojsc do skutku;-) Zostal duzy silnik w jakims tam stopniu rozwoju, bedzie jak znalazl jak w koncu znajdzie sie kasa
na lota na Marsa;-) A ze nic nie polecialo, cooz, na tym polega "flexible path";-) Pewnie bedzei dalej rozwijany w ramach jakie
gos "ciagnika" do stacji BEO;-) Z powazaniem
                                                                                                                              Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2017, 17:50 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2077 dnia: Czerwca 15, 2017, 18:09 »
Ciekawe, czy będzie jakiś ogólnodostępny raport z misji ARM.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #2078 dnia: Czerwca 15, 2017, 19:32 »
Ciekawe, czy będzie jakiś ogólnodostępny raport z misji ARM.
           ... btw, ktos kojarzy firmy, ktore wspolpracowaly np. przy silniku jonowym? Bo np. panele sloneczne widac, ze maja sie swietnie.
Firma ATK bedze testowala je podczas lotu na marsa w 2018 w misji InSign a czesciej przy kazdej misji Cygnusa jak pomacha skrzydelkami paneli slonecznych;-) Z powazaniem
                                                                                                                                  Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2079 dnia: Czerwca 15, 2017, 20:53 »
Uwaga! O 21:00 CEST jest test silnika rakietowego dla ucieczki kapsuły Orion.

Jedyny link jaki widzę obecnie to: https://www.facebook.com/NASAOrion/?hc_ref=NEWSFEED

-----
Edit - i po teście. Niestety stream mi tak zacinał, że nic nie zobaczyłem, ale z pierwszych wrażeń wynika, że test był udany.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2017, 21:03 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #2080 dnia: Czerwca 15, 2017, 21:18 »
Wygląda na to, że udany. Ćwierknięcia Orbitala:

Orbital ATK‏Konto zweryfikowane @OrbitalATK 14 min.14 minut temu
Test fire is complete! @NASA_Orion

Orbital ATK‏Konto zweryfikowane @OrbitalATK 3 min.3 minuty temu
Orbital ATK CEO Dave Thompson & COO Blake Larson congratulate Program Director Steve Sara on today's test fire of Orion launch abort motor

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2081 dnia: Czerwca 15, 2017, 21:32 »
Świetnie! Dzięki za te zdjęcie z testu. :)

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2082 dnia: Czerwca 15, 2017, 22:11 »
NASA kończy projekt ARM
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 14 CZERWCA 2017

(...) W ostatnich tygodniach NASA wysłała do poszczególnych zespołów projektowych tzw. „notice of defunding” dla ARM. Oznacza to, że w przyszłym roku fiskalnym (od 1 października 2017) projekt ARM nie będzie już kontynuowany. Aktualne prace mają się skupić na prawidłowym zamknięciu projektu, tzn. zakończeniu dokumentacji, opisie zdobyczy technologicznych, sporządzeniu listy osiągnięć oraz rekomendacji na przyszłość. Część wyników prac może się przydać w innych projektach i misjach. (...)

http://kosmonauta.net/2017/06/nasa-konczy-projekt-arm/
http://spacenews.com/nasa-closing-out-asteroid-redirect-mission/

Szkoda mi trochę tej misji. Akurat to była jedna z nielicznych rzeczy, które podobały mi się w FlexiblePath:)

Dla NASA ostatnio chyba coraz więcej rzeczy jest zbyt ambitnych:P Tak wiem, jestem złośliwy:)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #2083 dnia: Czerwca 15, 2017, 22:30 »
Dla NASA ostatnio chyba coraz więcej rzeczy jest zbyt ambitnych:P Tak wiem, jestem złośliwy:)

Ale to chyba nie NASA podjęła tę decyzję?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2084 dnia: Czerwca 15, 2017, 23:51 »
Pewnie tylko na samym końcu uruchomiła całą procedurę. Wcześniej jednak NASA mocno walczyła o tę misję.

Zamiast ARM mamy prawdopodobnie "mini-stację" w okolicy Księżyca. To moim zdaniem brzmi logiczniej.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2084 dnia: Czerwca 15, 2017, 23:51 »