Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 811526 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #2055 dnia: Maja 12, 2017, 23:03 »
Tak - o 21 CEST dziś NASA na oficjalnie ogłosiła, że EM-1 będzie bezzałogowa. Udało się im przekonać polityków.
Moim zdaniem dobre rozwiązanie.

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #2056 dnia: Maja 13, 2017, 07:44 »
Misja EM-1 jednak bezzałogowa!
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 13 MAJA 2017

(...)Aktualnie nie wiadomo, czy dotychczasowy plan bezzałogowej misji EM-1 ulegnie zmianie. Jak na razie EM-1 ma trwać około 3 tygodni, z około 6 dniami na jednej z dalszych orbit wokół Księżyca. Wraz z kapsułą MPCV Orion ku Srebrnemu Globowi wybierze się kilka zminiaturyzowanych satelitów typu CubeSat. (...)

http://kosmonauta.net/2017/05/misja-em-1-jednak-bezzalogowa/

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #2057 dnia: Maja 13, 2017, 09:33 »
Tak - o 21 CEST dziś NASA na oficjalnie ogłosiła, że EM-1 będzie bezzałogowa. Udało się im przekonać polityków.
Moim zdaniem dobre rozwiązanie.
Moim zdaniem to też dobra decyzja. Szkoda ryzykować życie astronautów. Poza tym podczas bezzałogowego testu dowiemy się sporo o samej rakiecie.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #2058 dnia: Maja 13, 2017, 09:35 »
Prawidłowa decyzja, nie można od razu w niezbadanej balii wypuszczać się na ocean. Tu w grę wchodzi przede wszystkim bezpieczeństwo załogantów. Przetestują całość co do szczegółu i wtedy będzie można dać ewentualne zielone światło na podróż załogową.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2058 dnia: Maja 13, 2017, 09:35 »

Offline eRKa

• Pełny
  • Windą do nieba :)
« Odpowiedź #2059 dnia: Maja 13, 2017, 12:04 »
Gdyby misja EM-1 okazała się nieudana (twu twu) nie musi to oznaczać zamknięcia programu.
W przypadku ewentualnej misji załogowej zakończonej katastrofą wszystko by zaorali.
Nie wiem dlaczego NASA pisze ze głównym powodem są pieniądze. Raczej priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2060 dnia: Maja 13, 2017, 12:16 »
Wydaje mi się, że specjalnie używa kwestii finansowych, by przypomnieć, że nie da się nic zrobić przy proponowanym płaskim budżecie.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #2061 dnia: Maja 13, 2017, 13:12 »
Oczywiście, że sprawy bezpieczeństwa, ale pieniądze też grają tu ogromną rolę, a jest to argument bardzo wymierny. NASA podała wczoraj szacunek, że koszt załogowej EM-1 wyniósłby pomiędzy 0,6 - 0,9 mld USD.

To bardzo dużo. NASA nie może przerzucać sobie kosztów pomiędzy programami - musi pieniądze wydawać dokładnie na te cele, na które zostały zapreliminowane przez Kongres. Czyli więcej funduszy na EM-1 oznacza mniej funduszy na EM-2. A więc prawdopodobnie kilka lat dodatkowego opóźnienia EM-2, nie uwzględniając już ewentualnych innych, technicznych przyczyn.

Offline eRKa

• Pełny
  • Windą do nieba :)
« Odpowiedź #2062 dnia: Maja 13, 2017, 14:28 »
NASA nie może przerzucać sobie kosztów pomiędzy programami

NASA nie ale Kongres tak. Płaski budżet nie musi oznaczać mniej środków dla SLS i Oriona na którym im zależy.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #2063 dnia: Maja 13, 2017, 22:41 »
NASA nie może przerzucać sobie kosztów pomiędzy programami

NASA nie ale Kongres tak. Płaski budżet nie musi oznaczać mniej środków dla SLS i Oriona na którym im zależy.

To prawda. Ale w praktyce nie zależy to w najmniejszym stopniu od NASA. A można spodziewać się, że dotychczasowa życzliwość Kongresu do SLS/Oriona wyczerpie się. W obu izbach większość mają republikanie.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2064 dnia: Maja 16, 2017, 08:53 »
Plotka głosi że stopień który miał lecieć w EM-1 zostanie zastąpiony tym z EM-2 z powodu tych problemów ze spawaniem zbiornika.

velo

• Gość
« Odpowiedź #2065 dnia: Maja 16, 2017, 15:36 »
Plotka jest z serwisu nasawatch i Keitha Cowninga.

Czekam na jakąś dłuższą analizę od NSF. Informacji sprzecznych o SLS i misjach EM zaczyna się pojawiać tak dużo, że zaczynam się zastanawiać czy to jakiś element większej walki politycznej - popatrzcie, administrator NASA nadal formalnie nie jest wybrany.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #2066 dnia: Maja 16, 2017, 15:51 »
No właśnie, czy informacja o załogowej EM-1, która pojawiła się kilka dni przez konferencją NASA nie była politycznym "fake newsem", który zaczął potem żyć własnym życiem?

Swoją drogą (pomimo, że jak wszyscy tutaj nie mogę się doczekać powrotu ludzi w rejon Księżyca i loty dalej ;) ) dobrze, że debiut zestawu SLS/Orion odbędzie się bez udziału załogi.
GG 8698011

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #2067 dnia: Maja 17, 2017, 09:26 »
GG 8698011

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2068 dnia: Maja 17, 2017, 10:54 »
Bardzo dobry link!

velo

• Gość
« Odpowiedź #2069 dnia: Maja 18, 2017, 10:40 »
Na nasawatch są dalsze ciekawe rzeczy odnośnie przyszłego kierunku NASA.

O ile różne plotki (zmiany egzemplarzy SLS, rozważanie zakupu kolejnego Delta IV dla lotu z Orionem) uważam raczej za obecny polityczny i informacyjny szum, to ciekawy jest ten Twit:

I asked Jim Bridenstine when Trump is going to get around to making him NASA administrator. He hasn't heard from them in a month. ¯\_(ツ)_/¯

Wrzuciła to Haley Byrd z Independent Jounral Review.

Interesujące jest również to:

Jonathan Dimock - główny łącznik Białego Domu w NASA jest obecnie oskarżany o byciem jednym ze źródeł przecieków przez obecną administracje Trumpa. Dlatego też zastanawiam się ile cyrku około-SLS mogło być z tym związane.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2069 dnia: Maja 18, 2017, 10:40 »