Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 811461 razy)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #2145 dnia: Września 02, 2017, 15:17 »
Zatem to już oficjalne:

Sept. 2, 2017
RELEASE 17-071
NASA Statement on Nomination for Agency Administrator

The following is a statement from acting NASA Administrator Robert Lightfoot on Friday’s announcement of the intended nomination by President Donald Trump of U.S. Rep. Jim Bridenstine to serve as the 13th NASA administrator:

“I am pleased to have Rep. Bridenstine nominated to lead our team. Of course, the nomination must go through the Senate confirmation process, but I look forward to ensuring a smooth transition and sharing the great work the NASA team is doing.

“I look forward to working with a new leadership team, and the administration, on NASA’s ongoing mission of exploration and discovery. Our history is amazing, and our future is even brighter, as we continue to build on this nation’s incredible global leadership in human exploration, science, aeronautics and technology.”

Bridenstine, a pilot in the U.S. Navy Reserve and former executive director of the Tulsa Air and Space Museum and Planetarium, was elected to the U.S. Congress in 2012 to represent Oklahoma’s First Congressional District. He currently serves on the House Armed Services Committee and the Science, Space and Technology Committee.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2146 dnia: Września 02, 2017, 16:17 »
Ciekawe, czyli SLS i Orion z pewnością na tak. Możliwe cięcia budżetu NASA? Księżyc zamiast Marsa?

Offline Saturn V

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2147 dnia: Września 02, 2017, 20:32 »
Nasa kończy spawanie zbiornika ciekłego tlenu (ten jest mniejszy od zbiornika wodoru).

Offline Saturn V

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2148 dnia: Września 03, 2017, 00:07 »
Księżyc zamiast Marsa?

Był ostatnio materiał, że nowi ludzie są w administracji i za cel obrali lądowanie na Księżycu nie na Marsie.
Aha. Również zbliżają się ku końcowi prace budowlane na stanowisku startowym 39B na przylądku Canaveral (wcześniej obsługiwało wahadłowce), oraz jednocześnie dostosowywali Crawler-transporter do przewozu SLS.
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2017, 00:34 wysłana przez Saturn V »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2148 dnia: Września 03, 2017, 00:07 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #2149 dnia: Września 03, 2017, 03:33 »
Gatteway do odstawki? Nienawidzę ciągłych roszad w programie NASA? Był Constellation z Księżycem zmienili na Flexible Path z Marsem. Teraz znowu powrót na Księżyc. Kiedy wreszcie się namyślą i wybiorą jeden cel?  Mam nadzieję że to będzie Mars. Choć z drugiej strony wolę Księżyc niż te ciągłe roszady i nowe renderki  :P

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #2150 dnia: Września 03, 2017, 11:14 »
Gatteway do odstawki?

Domyślam się, że masz na myśli Deep Space Gateway? Ta stacja ma być na orbicie księżycowej, nie marsjańskiej.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #2151 dnia: Września 03, 2017, 12:34 »
Tak chodziło mi o tą stację. Przecież ona jest powiązana z marsjańskimi planami NASA, choć ma się znaleźć w pobliżu Księżyca.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #2152 dnia: Września 03, 2017, 14:00 »
Tak chodziło mi o tą stację. Przecież ona jest powiązana z marsjańskimi planami NASA, choć ma się znaleźć w pobliżu Księżyca.
            ... stacja jest tak mocno powiazana z planami innych panstw, ze nawet wycofanie sie amerykanow niewiele by tu zminilo;-)
A jest "zwiazana" z marsem tylko w celach ... marketingowych, nikt nie chce bazy w/na ... niczym;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                     Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2017, 14:11 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #2153 dnia: Września 03, 2017, 14:08 »
            ... stacja jest tak mocno powiazana z planami innych panstw, ze nawet wycofani sie amerykanow niewiele by tu zminilo;-)

Poza tym drobiazgiem, że nie byłoby czym wynieść jej elementów.

Gdybyś nie zrozumiał, to napiszę po twojemu:

Pza tmy drbiazgim, ze nie byloby zym wynisc jej elementow.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2154 dnia: Września 03, 2017, 14:09 »
Dzięki Astropl za wytłumaczenie postu Adama. Niestety, jak zwykle trudno zgadnąć, co piszący miał na myśli, zarówno w pierwszej jak i drugiej iteracji. :P

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #2155 dnia: Września 03, 2017, 14:28 »
            ... stacja jest tak mocno powiazana z planami innych panstw, ze nawet wycofani sie amerykanow niewiele by tu zminilo;-)

Poza tym drobiazgiem, że nie byłoby czym wynieść jej elementów.

Gdybyś nie zrozumiał, to napiszę po twojemu:

Pza tmy drbiazgim, ze nie byloby zym wynisc jej elementow.
             ... zgadza sie w aktualnym ksztalcie wymagane jest SLS dla kazdego modulu.
Z powazaniem
                         Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #2156 dnia: Września 03, 2017, 14:41 »

DSG ma być stricte wokółksiężycową stacją. Dopiero po jej zbudowaniu mają być dołączane do niej moduły przyszłej DST (Deep Space Transport), która na końcu zostanie odłączona i przetransportowana w kierunku Marsa.

Zatem DSG jako taka nie ma nic wspólnego z Marsem i nic nie będzie stało na przeszkodzie, by do budowy DST nie doszło w ogóle - jej funkcjonalność nie zmieni się.

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #2157 dnia: Września 04, 2017, 22:51 »
Trwa usuwanie szkód po Harveyu. Woda wdarła się do niektórych historycznych miejsc i tych związanych z obecną aktywnością astronautów, jak np. Sonny Carter Training Facility.
HERA XIV została przerwana.

Logo created by NASA's "Hurricane Harvey Ops Team," who rode out the storm inside Mission Control. (@tungsten_flight)

"JSC experienced significant flooding during the heaviest rains, but the main campus buildings did not flood," wrote Ellen Ochoa, Johnson Space Center director and a former astronaut, in a Sept. 1 letter to the JSC community. "A few buildings experienced some roof leaks, resulting in water in some offices." (...)

"The Sonny Carter Training Facility was hit especially hard with rising water," reported Ochoa, referring to the off-site neutral buoyancy laboratory (NBL), where astronauts train underwater for spacewalks. The first floor was extensively damaged, according to NASA. (...)

In total, about 125 people remained on duty as Hurricane Harvey passed over the space center. A planned 45-day Human Exploration Research Analog (HERA) mission was cut short and its four-person volunteer crew and its support team were evacuated. The space mission simulation had been scheduled to end on Sept. 18. (...)

NASA Johnson Space Center's Saturn V rocket, as seen on display after Hurricane Harvey on Sunday, Sept. 3, 2017. (collectSPACE)

http://www.collectspace.com//news/news-090417a-hurricane-harvey-nasa-saturn-v-jsc.html

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2158 dnia: Września 04, 2017, 23:12 »
Jednak wygląda na to, że udało się uniknąć poważniejszych szkód.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2159 dnia: Września 08, 2017, 21:53 »
A teraz KSC na Florydzie przygotowuje się na uderzenie huraganu:
https://www.nasaspaceflight.com/2017/09/ksc-cape-major-hurricane-irma/

Przejście będzie pomiędzy niedzielą a poniedziałkiem.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2159 dnia: Września 08, 2017, 21:53 »