Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 805656 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #135 dnia: Stycznia 26, 2011, 08:18 »
Wczoraj miało miejsce State of the Union wygłoszone przez prezydenta USA. W zasadzie nie było nic o NASA - jedynie przypomnienie o "dawnych czasach". Odnośnie nauki i techniki było więcej mowy o "zielonych" technologiach, monitorowaniu stanu Ziemi, alternatywnych źródłach energii i sprawach związanych z medycyną.

http://www.nationaljournal.com/whitehouse/exclusive-obama-to-declare-the-rules-have-changed--20110125

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #136 dnia: Stycznia 26, 2011, 16:30 »
Tutaj trochę po Polsku o orędziu Prezydenta:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/rekordowe-przemowienie-obamy,1,4155071,wiadomosc.html

Hmm Coś mi się wydaje, ze idą ciężkie czasy dla NASA, bo szykują nam się cięcia. W takiej sytuacji lepiej byłoby gdyby kluczowe dla Flexible Path statki i rakiety budowała jednak komercja.... Wówczas w przypadku sukcesu recesja mogłaby wyjść ostatecznie dla astro na plus. A tak NASA będzie się wlokła z finansowaniem Oriona i HLV, a nowy Prezio za kilka lat znowu zmieni plany NASA  :-\

A propos zielonych technologii, to się ciesze, ze prezio o tym wspomniał, bo to innowacyjne gałęzie gospodarki i sporo ludzi przy pomocy państwa może na tym zarobić. Również dotyczy to Polski. O efektach dla zmniejszania gazów cieplarnianych w atmosferze już nie wspominam  :)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #137 dnia: Stycznia 30, 2011, 10:44 »
Wczoraj miało miejsce State of the Union wygłoszone przez prezydenta USA. W zasadzie nie było nic o NASA - jedynie przypomnienie o "dawnych czasach". Odnośnie nauki i techniki było więcej mowy o "zielonych" technologiach, monitorowaniu stanu Ziemi, alternatywnych źródłach energii i sprawach związanych z medycyną.

http://www.nationaljournal.com/whitehouse/exclusive-obama-to-declare-the-rules-have-changed--20110125

Całość przypominała trochę opłakiwanie zmarłego nad trumną. Przy tak drastycznych cięciach nie ma już szans na jakakolwiek sensowną alternatywę.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 30, 2011, 12:59 »
a nowy Prezio za kilka lat znowu zmieni plany NASA  :-\

Hmm.. a tak właściwie to czemu zakładasz (zakładacie), że te plany znowu ulegną zmianie? Za tę parę lat NASA będzie wciąż mniej więcej tak beznadziejnie finansowana jak w chwili obecnej. Prawdopodobnie nic się nie zmieni, bo to co oglądamy teraz to sam 'dołek' finansowania amerykańskiej agencji kosmicznej przy obecnych potrzebach pompowania kasy w astronautykę.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 30, 2011, 12:59 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #139 dnia: Stycznia 30, 2011, 13:10 »
Do tego dochodzi podstawowy problem z niemożnością dokładnego przewidzenia wydatków. Przykładowo:
http://futureplanets.blogspot.com/2011/01/nasa-planetary-program-budget-issues.html
82 mln usd więcej na MSL. Wcześniej o znacznie większej kwocie mówiono dla JWST .

Te wszystkie projekty są znacznie droższe niż to wcześniej zakładano. A ponieważ prace są na wysokim stopniu zaawansowania to jest raczej mało prawdopodobne by zostały skasowane. Jednak dodatkowe fundusze muszą się znaleźć - najczęściej z obcięcia przyszłych programów. I tak przyszły program zostanie albo opóźniony, albo zredukowany albo anulowany...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #140 dnia: Lutego 01, 2011, 15:38 »
Hmm.. a tak właściwie to czemu zakładasz (zakładacie), że te plany znowu ulegną zmianie? Za tę parę lat NASA będzie wciąż mniej więcej tak beznadziejnie finansowana jak w chwili obecnej. Prawdopodobnie nic się nie zmieni, bo to co oglądamy teraz to sam 'dołek' finansowania amerykańskiej agencji kosmicznej przy obecnych potrzebach pompowania kasy w astronautykę.
[/quote]

Ano domyślam się, że Obama chyba już nie wygra wyborów, bo taki bigos jaki powstał po Buszu i jaki teraz panuje spowoduje zapewne spadek poparcia dla obecnego prezydenta. Jeśli nowe wybory wygra republikanin, to nie będzie zapewne chciał kontynuować polityki swego poprzednika tylko stworzy swoją nową wizję, zwłaszcza jeśli sytuacja finansowa USA by się w tym czasie poprawiła....

Ale pożyjemy zobaczymy .....

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #141 dnia: Lutego 01, 2011, 17:03 »
Ciężkie czasy idą...przynajmniej tak to sugeruje wpis na tym blogu:
http://www.spacepolitics.com/2011/01/31/could-congress-shortchange-commercial-crew-funding/
niepokoi zwłaszcza zdanie:
“They’re not getting $6 billion over six years for commercial crew,”
choć oczywiście tak być nie musi....zobaczymy jak to wszystko się potoczy.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #142 dnia: Lutego 01, 2011, 18:38 »
Tak na marginesie, to równo rok temu Charles Bolden ogłosił propozycję wprowadzenia Flexible Path...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #143 dnia: Lutego 01, 2011, 19:23 »
Można tylko westchnąć ,,A miało być tak pięknie...."  :-\

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #144 dnia: Lutego 01, 2011, 19:26 »
Muszę przyznać, że mi bardzo się podobała pierwsza wersja - ta maksymalnie komercyjna. Późniejsze "kompromisy", które wstawiają elementy Constellation - już znacznie mniej.

Dlatego wciąż mam nadzieję, że programy komercyjne pokażą, że są w stanie zrealizować zakładane cele przy ograniczonych budżetach. :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #145 dnia: Lutego 01, 2011, 19:54 »
Myślę, ze komercja lepiej sobie da radę z ograniczonymi środkami niż NASA, o czym wcześniej pisałem. Tyle, zeby te sumy były jednak sensownie niskie a nie bliskie zeru  >:(

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #146 dnia: Lutego 01, 2011, 19:57 »
Wygląda na to że niedługo astronauci będą mieli szansę wykonać lot do NEO - o tej okazji pisałem w mniej miłym aspekcie tutaj:
http://www.astronautyka.org/index.php/topic,115.msg12088.html#new
Można luknąć też na wikipedię:
http://pl.wikipedia.org/wiki/99942_Apophis
Kurde to tylko niecałe 300-400 tysięcy kilometrów. Ciekawe czy wtedy będzie gotowy sprzęt na taką wyprawę?

X15

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Lutego 01, 2011, 21:26 »
Będą mieli szansę, o ile zachowa się przy życiu jakakolwiek agencja, bo na prywatne przedsięwzięcia w tym kierunku raczej bym nie liczył ... za mały zysk względem kosztów i ryzyka. Szkoda, że NASA skończy swój żywot w ten sposób, bo wszystko do tego zmierza, że umrze ona śmiercią naturalna, a jakby nie było posiada dużą kadrę z doświadczeniem w branży kosmicznej, szkoda by było zmarnować taki potencjał. W połowie lat siedemdziesiątych po Apollo sytuacja była równie nie ciekawa, tylko, że wtedy w planie był Prom Kosmiczny, a teraz, niby coś jest, a tak naprawdę nic nie ma z bliżej nie określonym terminem ??!! Oby przydatność takiej agencji nie została odkryta za późno i nie okazało się, że na gwałt potrzebni są ludzie, których teraz zapewne dotkną zwolnienia, bo nie ukrywajmy obcięcie budżetu do tego doprowadzi.
Jest pewien wydźwięk ironii w tym wszystkim ... do warunków kapitalistycznych, lepiej przystosowała się rosyjska agencja kosmiczna, wywodząca się ściśle z komunizmu, niż NASA wychowana od dziecka w tym systemie. W każdym razie NASA zawsze źle znosiła komercjalizację i nastawienie na zysk ... najlepszym tego dowodem był Challanger, który w 1986 r miał być zwiastunem nadchodzących zmian, loty kosmiczne co dwa tygodnie, wynoszenie w ten sposób większej ilości prywatnych satelitów, niestety kosztem bezpieczeństwa. Ostatnio oglądałem dokument o wypadku Columbii i ogólnie o programie STS - padło tam ciekawe stwierdzenie, że Prom Kosmiczny już w samym założeniu musiał doprowadzić do katastrofy, nie ważne czy w pierwszym locie, czy w n-tym, prom nigdy nie był w stanie sprostać warunkom, które przed nim postawiono, warunkom, sprzecznym samym w sobie, a kolejne cięcia doprowadziły do zbudowania go w takiej postaci jakiej go znamy - pięknego, najbardziej skomplikowanego urządzenia jakie zbudował człowiek, ale bez zastosowania praktycznego, z tak wielką i skomplikowaną infrastrukturą potrzebną do jego obsługi, że było wręcz pewne, że nie uda się sprostać podstawowym wymogom przed nim postawionym - częstego i bezpiecznego latania na LEO. Przyczyna takiego stanu rzeczy jest prosta ... traktowanie NASA jako agencji, która ma być nastawiona na zysk, a eksploracja kosmosu niestety zyskowna jeszcze długo nie będzie ...

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #148 dnia: Lutego 01, 2011, 22:32 »
W połowie lat siedemdziesiątych po Apollo sytuacja była równie nie ciekawa, tylko, że wtedy w planie był Prom Kosmiczny, a teraz, niby coś jest, a tak naprawdę nic nie ma z bliżej nie określonym terminem ??!!

Jest Stacja ISS. Zdaję sobie sprawę, że ta odpowiedź jest niewystarczająca, ale jednak też mi się wydaje, że wraz z czasem, kiedy pojawiać się będą (a widzimy początki tego procesu już teraz) pierwsze prywatne statki, zdolne do lotów na niską orbitę wokółziemską, oraz dodatkowo konstrukcje orbitalne lansowane np. przez Bigelowa, NASA będzie mogła zająć się krzewieniem bardziej daleko idących idei wśród ludzi. Mam nadzieję, że tak się właśnie stanie, a jeśli nie.. to pewnie wyręczą ją w tym inne wzrastające agencje kosmiczne.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Lutego 01, 2011, 22:48 »
Ano domyślam się, że Obama chyba już nie wygra wyborów, bo taki bigos jaki powstał po Buszu i jaki teraz panuje spowoduje zapewne spadek poparcia dla obecnego prezydenta. Jeśli nowe wybory wygra republikanin, to nie będzie zapewne chciał kontynuować polityki swego poprzednika tylko stworzy swoją nową wizję, zwłaszcza jeśli sytuacja finansowa USA by się w tym czasie poprawiła....

Za spadek popularności Obamy odpowiada sam Obama, a konkretnie naobiecywanie rzeczy niemożliwych podczas kampanii wyborczej. Wiele wskazuje na to, że jego prezydentura skończy się na jednej kadencji. Niestety, ze szkodą dla amerykańskiej astronautyki, bo tak sensownych reform jak obecne nikt nigdy nie próbował wdrożyć.

Ale pożyjemy zobaczymy .....

Zapewne.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Lutego 01, 2011, 22:48 »