Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 805536 razy)

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #225 dnia: Marca 06, 2011, 01:10 »
Testy kapsuły Orion

"Z zakładów Michoud Assembly Facility amerykańskiej agencji kosmicznej NASA wypuszczony został pierwszy egzemplarz testowy modułu załogowego statku eksploracyjnego Orion, tzw. Ground Test Article (GTA). Kapsuła przechodzić teraz będzie rygorystyczne testy w zakładach Lockheed Martin."

Więcej w pełnym artykule.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #226 dnia: Marca 06, 2011, 01:14 »
A mamy teraz okres działania 'zamkniętego rządu'?

Właśnie nie ma, choć chyba powinno być. Wszystko zakręcone niczym słoik na zimę to to jest.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #227 dnia: Marca 12, 2011, 12:20 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #228 dnia: Marca 12, 2011, 21:38 »
Bolden: NASA Can't Build a Heavy Lift Launcher and it Won't - chwilowo nie mogę zagłębić się w tekst, podrzucam więc tylko linka.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #228 dnia: Marca 12, 2011, 21:38 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #229 dnia: Marca 12, 2011, 21:56 »
Bolden: NASA Can't Build a Heavy Lift Launcher and it Won't - chwilowo nie mogę zagłębić się w tekst, podrzucam więc tylko linka.

Ano krążą plotki, że Bolden się postawił mocno, tupnął nóżką i przeciwstawił 'nie-inżynieryjnym' kompromisom. Tekst na NSF będzie niebawem.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #230 dnia: Marca 24, 2011, 15:56 »
Elementy wyposażenia LC-39B zaczynają powoli znikać. Większość wyposażenia kratownicy RSS została już zdemontowana. Niedawno pojawił się też dźwig, który rozpoczął rozbiórkę FSS.

dla porównania LC-39A
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #231 dnia: Marca 24, 2011, 18:57 »
Tryb CR w USA został przedłużony do 8 kwietnia.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #232 dnia: Marca 25, 2011, 07:25 »
Hmm nikt nie pisze o tej sprawie?:
http://www.kosmonauta.net/index.php/Przyszlosc/NASA/2011-03-24-nasa.html
Dla mnie opcja z Jupiterem C albo wersją rozwojową Falcona to najlepsze wyjścia.
Direct można różnie sobie składać co do potrzeby. Zaś Falcon Heavy może za to wyszedł by taniej niż w NASA ciężka rakieta  ;)

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #233 dnia: Marca 25, 2011, 08:49 »
Hmm nikt nie pisze o tej sprawie?:
http://www.kosmonauta.net/index.php/Przyszlosc/NASA/2011-03-24-nasa.html
Dla mnie opcja z Jupiterem C albo wersją rozwojową Falcona to najlepsze wyjścia.
Direct można różnie sobie składać co do potrzeby. Zaś Falcon Heavy może za to wyszedł by taniej niż w NASA ciężka rakieta  ;)

A o czym tu pisać - wołali że Orion na Aresie I jest za drogi - ciekawe o ile droższy będzie wynoszony HLV-em ot i cała Flexible Path (to destruction) dla mnie decyzja o likwidacji Constellation jest jedynie polityczną zemstą demokratów na Bushu co by nie przeszedł do historii jak Kennedy kiedy w 1961 zainicjował program Apollo.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #234 dnia: Marca 25, 2011, 11:24 »
A o czym tu pisać - wołali że Orion na Aresie I jest za drogi - ciekawe o ile droższy będzie wynoszony HLV-em ot i cała Flexible Path (to destruction) dla mnie decyzja o likwidacji Constellation jest jedynie polityczną zemstą demokratów na Bushu co by nie przeszedł do historii jak Kennedy kiedy w 1961 zainicjował program Apollo.

Co by nie powiedzieć o Constellation to raczej wątpię, żeby historia zapamiętała Busha jako prezydenta porównywalnego z Kennedym.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #235 dnia: Marca 25, 2011, 11:40 »

Co by nie powiedzieć o Constellation to raczej wątpię, żeby historia zapamiętała Busha jako prezydenta porównywalnego z Kennedym.

Panowie, różnica jest spora - Kennedy powiedział "lecmy na księżyc" i dał NASA na to pieniądze. Bush powiedział "lecmy na Marsa", ale pieniędzy nie dał. Pewnie miał nadzieje ze wyjdzie jak z Nixonem i promem kosmicznym.

P.S. Jako podatnik jeste zdecydowanie przeciw wycieczce na Marsa.

Zapraszam na mój blog :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #236 dnia: Marca 25, 2011, 11:52 »

Moim zdaniem NASA jest zwyczajnie zbyt mała, by była elementem zemsty politycznej. Służba zdrowia, wojsko czy energetyka to co innego. NASA jest na krawędzi zainteresowań polityków.

Ponadto pamiętajmy, że od lat 90. XX wieku NASA non stop dostawała mniej i mniej - solidarnie to robili i Demokraci i Republikanie. Za czasów poprzedniego prezydenta sama administracja Busha się sprzeciwiała przeznaczeniu dodatkowych funduszy dla NASA, mimo, że im przywalono LRO (na początku nie był w rozpisce) a NASA musiała wydać sporo na dodatkowe prace przy wahadłowcu.

Zatem moim zdaniem opinia Byka jest błędna.

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #237 dnia: Marca 25, 2011, 12:02 »

Pewnie - teraz juz nie, skończyło się jak z SEI (SPace Exploration Initiative) Busha seniora - pamięta ja ktoś ?

Zresztą muszę przyznać że faktycznie - mógł kasą sypnąć bardziej szczodrze bardziej zaawansowane prace i budżet może utrudniłyby demokratom utrącenie programu.
A co do argumentu Kanarkusa o tym że NASA to margines: skoro tak  całkiem się nie interesują to kto toczył i  z kim te wojny o Constellation i Oriona przez ostatnie dwa lata?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #238 dnia: Marca 25, 2011, 12:20 »
Pewnie - teraz juz nie, skończyło się jak z SEI (SPace Exploration Initiative) Busha seniora - pamięta ja ktoś ?

Pamięta - była z tym związana pierwsza komisja Augustine. I tam niezłe jaja się działy.

A co do argumentu Kanarkusa o tym że NASA to margines: skoro tak  całkiem się nie interesują to kto toczył i  z kim te wojny o Constellation i Oriona przez ostatnie dwa lata?

Z przedstawicielami Florydy, Alabamy i Teksasu głównie.
Pamiętajmy wciąż, że NASA miała otrzymać fundusze po 20 mld usd i więcej na każdy rok finansowy. A tymczasem teraz się spierają czy ma to być 18 mld usd czy 18,7. To są naprawdę niewielkie wartości w porównaniu z innymi projektami,

Ponadto, warto tutaj pamiętać, że w 2009 czy w 2010 roku niektórzy politycy amerykańscy próbowali przeforsować swoje pomysły co do NASA poprzez 'dokładkę' propozycji ustawy do drugiej, znacznie większej i popularniejszej z nadzieją, że ta przejdzie. Widać to także było podczas prezentacji w Kongresie nowych pomysłów dla poszczególnych grup - na NASA było 10 minut z kilku godzin prezentacji pomysłów ratowania stacji radiowych, wsparcia weteranów, pomysłów edukacyjnych, propozycji parków narodowych.  Gdyby było to to bardziej popularne, to niektóre procedury byłyby bardziej indywidualne dla NASA.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #239 dnia: Marca 27, 2011, 03:41 »
Patrze na kolejne nowe zdjęcia z rozbiórki LC-39B na których widać jak wygląda sposób demontażu FSS:

http://www-pao.ksc.nasa.gov/kscpao/images/large/2011-2458.jpg
Na zbliżeniach widać, że się nie bawią z tymi elementami tylko to brutalnie tną...a szkoda bo to historyczny kawałek żelastwa jeszcze z czasów Apollo :-\ Sądziłem, że zdemontują to tak jak w latach 70-tych podczas transferu Apollo->STS choć wtedy pewnie koszt rozbiórki byłby wyższy:
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #239 dnia: Marca 27, 2011, 03:41 »