Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 805455 razy)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #270 dnia: Marca 30, 2011, 21:46 »
Największym zagrożeniem dla NASA są jej najbardziej zagorzali obrońcy wygadujący niesamowite głupoty. Zainteresowanym związkami między GPS'em, kartami kredytowymi i nową rakietą NASA polecam zajrzenie do mojego (przed chwilą zaktualizowanego) postu na blogu: http://florydziak.blogspot.com/2011/03/lecimy-do-nikad.html

Nic nowego i odkrywczego ;) To, że NASA nie ma jasno określonego celu to powie Ci każdy analityk tego sektora.

Odnośnie GPS to zakładam, że chodziło o rosnącą konkurencję ze strony Rosji i Chin, które wcale nie zamierzają podporządkowywać się wymogom amerykańskim, które zostały narzucone choćby Galileo (choć nie wiem czy to się czasem nie zmieniło, w końcu ten system dopiero powstaje w bólach). Ostatecznie możliwy jest scenariusz w którym cywilny GPS zostanie wręcz wyparty z rynku przez dokładniejsze systemy innych państw - tm bardziej, że już pojawiają się chipy wielosystemowe.

Odnośnie kart kredytowych to tutaj akurat nie mam pojęcia  :P

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #271 dnia: Marca 30, 2011, 21:52 »
Ja też nie wiem czemu bez nowej rakiety NASA miałyby karty przestać działać, ale nasz reprezentant (człowiek wielkiej wiedzy) to wie, bo straszył komisję budżetową kongresu dzisiaj.
Zapraszam na mój blog :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #272 dnia: Marca 30, 2011, 21:55 »
Ha! Florydziaku - tekst ciekawy, ale nie jestem pewien, czy do końca dokładny.

Kongres chce od razu rakiety o nośności 130 ton, a NASA chce rozpocząć od 70 ton i skalować do góry. Kongres nie chce się na to zgodzić i to jest kością (rakietą?) niezgody.

Czy jest gdzieś w sieci nagranie dzisiejszych debat w Kongresie? Z chęcią bym odsłuchał...

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #273 dnia: Marca 31, 2011, 00:53 »
Ha! Florydziaku - tekst ciekawy, ale nie jestem pewien, czy do końca dokładny.

Kongres chce od razu rakiety o nośności 130 ton, a NASA chce rozpocząć od 70 ton i skalować do góry. Kongres nie chce się na to zgodzić i to jest kością (rakietą?) niezgody.

Czy jest gdzieś w sieci nagranie dzisiejszych debat w Kongresie? Z chęcią bym odsłuchał...

No nie do końca. W jednym z dokumentów które tam dołączyłem, NASA HEFT Steering Council proponuje rakietę o nośności 100T (70T nie ma sensu wg. tego opracowania). Tyle że to opracowanie stoi w sprzeczności z tym co mówi ostatnio Bolden. No i przede wszystkim obecny budżet NASA nie wystarczy na żadną rakietę - ani 70T ani 100T.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #273 dnia: Marca 31, 2011, 00:53 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #274 dnia: Kwietnia 01, 2011, 00:15 »
Ha rzeczywiście - w tych dokumentach jest inaczej niż ja gdzieś indziej czytałem. Hmm... Jestem gotów przysiąc, że widziałem tekst, w którym Kongres chciał 'od razu' 130 ton na LEO. Bardzo możliwe, że się myliłem. Dzięki Marku! :)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #275 dnia: Kwietnia 01, 2011, 14:50 »
Ha rzeczywiście - w tych dokumentach jest inaczej niż ja gdzieś indziej czytałem. Hmm... Jestem gotów przysiąc, że widziałem tekst, w którym Kongres chciał 'od razu' 130 ton na LEO. Bardzo możliwe, że się myliłem. Dzięki Marku! :)

Kongres sam nie wie, czego chce. Ostatnie doniesienia są takie, że chcą żeby NASA zbudowała im rakietę z resztek promu i Constellation (to bardzo ważne wymaganie, bo zabezpiecza miejsca pracy w okręgach wpływowych kongresmenów) i pojazd kosmiczny zdolny do zarówno latania na ISS jak i w przyszłosci gdzies dalej. I ten pojazd ma mieć początkowy udźwig 70 ton (nie podali czy metrycznych czy udawanych) z możliwoscią rozbudowy do 130 ton.

W NASA są podobno dwa zespoły - jeden to dawni projektanci DIRECT, którzy forsują własnie taki projekt jak kongres opisał (pod ich wpływem podobno). To rozwiązanie jest moim zdaniem bez sensu z uwagi na TCO - silniki od SS są przeraźliwie drogie i marnowanie ich jeden za drugim w oceanie będzie bardzo kosztowne. Drugi zespół proponuje cos na modłę EELV - rakietę napędzaną LOX/RP korzystającą pierwotnie z stojących bezużytecznie zapasów silników F1 od Saturnów a docelowo z nowego silnika LOX/RP który miałby także zastąpić RD-180. Ciekawe że jednym z poważniejszych problemów tego zespołu jest brak infrastruktury na platformach do pompowania RP - tzn. infrastruktura jest (z czasów Saturnów), ale tak zardzewiała że trzeba ją wymienić. I jak się to policzy, to koszt robi się większy.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2011, 14:57 wysłana przez MarekFloryda »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #276 dnia: Kwietnia 01, 2011, 15:24 »
Używanie rakiety o nośności 70 ton w roli taksówki na LEO jest delikatnie mówiąc pozbawione sensu. Ale to w sumie nic nowego.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #277 dnia: Kwietnia 01, 2011, 17:53 »
Powiedziałbym, że w przypadku ochoty dołożenia nowych modułów do ISS czy innych takich takich to już wcale nie. Oczywiście, nie oznaczałoby to używania tej rakiety raz na miesiąc - raczej max raz na rok...

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #278 dnia: Kwietnia 01, 2011, 20:09 »
Powiedziałbym, że w przypadku ochoty dołożenia nowych modułów do ISS czy innych takich takich to już wcale nie. Oczywiście, nie oznaczałoby to używania tej rakiety raz na miesiąc - raczej max raz na rok...

Inną opcją jest wysyłanie nie 7 ale 20-30 astronautów za każdym strzałem, wtedy 70 ton udźwigu by się przydało.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: Kwietnia 02, 2011, 09:39 »

I to właśnie czyni całe przedsięwzięcie bezsensownym. Wywalenie sporych pieniędzy na budowę i później utrzymanie takiego systemu w sytuacji, gdy istniejące rakiety nie mają czego wozić, nie ma racjonalnego uzasadnienia. Jest za to uzasadnienie polityczne - utrzymanie miejsc pracy w kilku ważnych okręgach wyborczych.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #280 dnia: Kwietnia 02, 2011, 09:41 »
Inną opcją jest wysyłanie nie 7 ale 20-30 astronautów za każdym strzałem, wtedy 70 ton udźwigu by się przydało.

Tylko czym ich wozić (rakieta to za mało, potrzebny jest jeszcze pojazd na te 20-30 osób), dokąd i po co?

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #281 dnia: Kwietnia 02, 2011, 11:33 »

Tylko czym ich wozić (rakieta to za mało, potrzebny jest jeszcze pojazd na te 20-30 osób), dokąd i po co?

Z drugiej strony gdyby powstała taka rakieta to możnaby pomyśleć o wysłaniu nią na orbite proponowanych przez Bigelowa modułów stacji orbitalnej BA2100 o wadze ok 100 ton a w takim module to już sporo ludzi by się pomieściło,więc i stworzenie pojazdu wynoszącego na raz 20 osób mogłoby się opłacać.

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #282 dnia: Kwietnia 03, 2011, 19:07 »
kiedyś bylo głośno o tzw kosmicznej windzie czy coś sie dzieje w tym kierunku?? podobno to by niesamowicie obniżyło koszty wynoszenia ładunków na orbite a skoro tak to chyba ktoś się tym zainteresował czy raczej nie??

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #283 dnia: Kwietnia 03, 2011, 19:25 »
Nadal jest głośno, ale to baaaardzo odległa przyszłość. Nawet gdyby miliardy już teraz przeznaczać, to to byłoby pewnie nie wcześniej niż za 50 lat gotowe...

(A w zasadzie temat się nadaje na oddzielny wątek. Jack'u - wydzielić od Twojego postu? :) )

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #284 dnia: Kwietnia 03, 2011, 19:43 »
Na razie jesteśmy na etapie taśmy z nanorurek o dość swobodnej strukturze...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #284 dnia: Kwietnia 03, 2011, 19:43 »