Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 805352 razy)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #375 dnia: Czerwca 10, 2011, 14:49 »
Całkowicie się nie zgadzam z taką opinią.

Offline kurier

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #376 dnia: Czerwca 10, 2011, 22:09 »
Artykuł sprzed miesiąca o stacji na LEO ale nie widziałem aby ktoś pisał o tym, więc wrzucam linka do strony                   http://odkrywcy.pl/kat,111402,title,Stacja-paliw-na-orbicie,wid,13401668,wiadomosc.html    jak by ktoś miał więcej informacji to chętnie poczytam.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #377 dnia: Czerwca 11, 2011, 11:48 »
Artykuł sprzed miesiąca o stacji na LEO ale nie widziałem aby ktoś pisał o tym, więc wrzucam linka do strony                   http://odkrywcy.pl/kat,111402,title,Stacja-paliw-na-orbicie,wid,13401668,wiadomosc.html    jak by ktoś miał więcej informacji to chętnie poczytam.

Temat ostatnio nośny bowiem NASA rzeczywiście (z tego co kojarzę, a niestety wypadłem trochę z obiegu jeśli chodzi o takie informacje) rzuciła trochę kasy na rozwój technologii potrzebnych w wypadku uruchomienia takiej stacji paliwowej. Stacje paliw na niskiej orbicie (czy w punktach L bardziej) są bodajże jednym z elementów Flexible Path. Wg mojej opinii takie potencjalne stacje rzeczywiście mogłyby zmienić obraz dalszych wypraw, jednak aby miało to wszystko sens, to muszą się takie loty w głęboką przestrzeń kosmiczną w ogóle odbywać (a wiemy, że to kwestia najprędzej 2 części tej dekady).

Drugim popularnym ostatnio tematem jest kwestia uzupełniania paliwa satelitom, które wyczerpały już swoje zapasy. W tym celu odbędą się chyba jakieś testy na Stacji ISS, gdzie robot Dextre (na zewnątrz) będzie testował aparaturę służącą do podłączenia się w przewody paliwowe symulatora układu paliwowego satelity. Kwestia dosyć złożona, bowiem trzeba będzie przewiercić się przez powłokę statku, znalezienie przewodów paliwowych i umiejętne podłączenie.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #378 dnia: Czerwca 11, 2011, 12:48 »

Drugim popularnym ostatnio tematem jest kwestia uzupełniania paliwa satelitom, które wyczerpały już swoje zapasy. W tym celu odbędą się chyba jakieś testy na Stacji ISS, gdzie robot Dextre (na zewnątrz) będzie testował aparaturę służącą do podłączenia się w przewody paliwowe symulatora układu paliwowego satelity. Kwestia dosyć złożona, bowiem trzeba będzie przewiercić się przez powłokę statku, znalezienie przewodów paliwowych i umiejętne podłączenie.

A w czasie, gdy Dextre będzie wykonywał te "pionierskie operacje", na drugim końcu stacji Progressy będą przetankowywać paliwo do zbiorników Zarii. Ale to przecież nieznana technologia, dopiero od 1978 roku z powodzeniem stosowana na orbicie. Ot, takie wyważanie otwartych drzwi...
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #378 dnia: Czerwca 11, 2011, 12:48 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #379 dnia: Czerwca 11, 2011, 13:15 »
Spora część satelitów budowana jest na tzw. busach (np. STAR Bus czy Loral 1300), więc zamiast babrać się z cięciem i wierceniem lepiej by było od razu przystosować statek do takiej operacji poprzez tworzenie kolejnego, gdyby oczywiście istniało by na to adekwatne zapotrzebowanie.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #380 dnia: Czerwca 11, 2011, 13:54 »

A w czasie, gdy Dextre będzie wykonywał te "pionierskie operacje", na drugim końcu stacji Progressy będą przetankowywać paliwo do zbiorników Zarii. Ale to przecież nieznana technologia, dopiero od 1978 roku z powodzeniem stosowana na orbicie. Ot, takie wyważanie otwartych drzwi...

Nie, ujmując to obrazowo "robimy stację dla nowego rodzaju samochodów", które nie posiadają dedykowanego wyposażenia pozwalającego tylko zadokować i od razu pompować. Tak jak jmvh pisze rzeczywiście powinni instalować systemy, które pozwoliłyby w przyszłości na takie operacje. Pewnie jednak szkoda na to kasy, bo wiązałoby się to z dodatkowymi kosztami..

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #381 dnia: Czerwca 11, 2011, 14:00 »

Nie, ujmując to obrazowo "robimy stację dla nowego rodzaju samochodów", które nie posiadają dedykowanego wyposażenia pozwalającego tylko zadokować i od razu pompować. Tak jak jmvh pisze rzeczywiście powinni instalować systemy, które pozwoliłyby w przyszłości na takie operacje. Pewnie jednak szkoda na to kasy, bo wiązałoby się to z dodatkowymi kosztami..

Przy okazji mogę się założyć, że operacja przetaczania paliwa z Progressa do zbiorników rosyjskiej części Stacji ISS wymaga sporej ingerencji człowieka (to swoją drogą ciekawe zagadnienie - czy kosmonauci muszą operować jakimiś zaworami. Ostatnio widziałem przy okazji startu ostatniego Sojuza, że kilka minut po dotarciu na orbitę, dwójka osób z załogi wyrównywała chyba ciśnienie - przynajmniej tak to wyglądało).

W wypadku Dextre mówimy o pełnej autonomii bądź kontroli operacji z Ziemi przed zespół kontrolerów. Nawet wiem już jak to się nazywa - RRM (Robotic Refueling Mission). Cały opis testów tutaj (ang).

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #382 dnia: Czerwca 11, 2011, 18:20 »

Przy okazji mogę się założyć, że operacja przetaczania paliwa z Progressa do zbiorników rosyjskiej części Stacji ISS wymaga sporej ingerencji człowieka (to swoją drogą ciekawe zagadnienie - czy kosmonauci muszą operować jakimiś zaworami. Ostatnio widziałem przy okazji startu ostatniego Sojuza, że kilka minut po dotarciu na orbitę, dwójka osób z załogi wyrównywała chyba ciśnienie - przynajmniej tak to wyglądało).

W wypadku Dextre mówimy o pełnej autonomii bądź kontroli operacji z Ziemi przed zespół kontrolerów. Nawet wiem już jak to się nazywa - RRM (Robotic Refueling Mission). Cały opis testów tutaj (ang).

No to o co się założymy? Bo od czasu Saluta-6 te operacje przebiegają automatycznie pod nadzorem kontroli lotu...
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #383 dnia: Czerwca 11, 2011, 18:59 »

No to o co się założymy? Bo od czasu Saluta-6 te operacje przebiegają automatycznie pod nadzorem kontroli lotu...

Jestem oficjalnie zdumiony :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #384 dnia: Czerwca 12, 2011, 21:11 »
Nie wiem czy to najwłaściwsze miejsce, ale niech już będzie. Otóż na stronie Spacecraft Encyclopedia jej autor, Claud Lafleur, pokazał sporządzony przez siebie wykres, który pokazuje wydatki NASA od jej początków ponoszone na programy załogowe. Wszystkie ceny zostały przeliczone na rok 2010.

W ten sposób patrząc nakładów poniesionych na program Apollo późniejsze programy już nie przebiły jeśli idzie o wydatki w poszczególnych latach. Program STS w sumie droższy, jest/był bardzo rozłożony w czasie. Natomiast po zakończeniu programu Apollo, gdy bezpośrednio po nim nakłady znacznie zmalały, w późniejszych latach aż do dziś można zauważyć lekki, ale jednak trend progresywny. Przypominam, że wykres dotyczy wyłącznie programów załogowych.

Źródło: http://claudelafleur.qc.ca/Spacecrafts-index.html.

Offline Ulmar

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #385 dnia: Czerwca 13, 2011, 13:35 »
A czym jest tutaj SPACE EXPLORATION  ?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #386 dnia: Czerwca 13, 2011, 13:38 »
A czym jest tutaj SPACE EXPLORATION  ?

Prawdopodobnie bezzałogowe programy, typu MER, Cassini, NH, MRO itp itp, których jest rzeczywiście znacznie więcej niż to było np 20 lat temu. Moja wtopa!

JSz pisze o programach załogowych - zatem to niechybnie Constellation i przesiadka do Flexible Path.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2011, 13:40 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline Ulmar

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #387 dnia: Czerwca 13, 2011, 14:33 »
Patrząc na zamknięcie programu Constellation przypomniałem sobie, że kiedyś w 1993 roku przesądzono by również losy ISS. Wtedy to jednym głosem w izbie reprezentantów przeforsowano aby nie zamykać programu stacji Freedom. Dzięki tej decyzji dziś na orbicie znajduje się ISS.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #388 dnia: Czerwca 15, 2011, 13:42 »
Pojawiła się ostatnio w tym wątku grafika przedstawiająca finansowanie projektów NASA, warto więc zamieścić również i inną grafikę pokazującą, co NASA z otrzymanymi pieniędzmi robi:

Offline sarna

• Junior
  • **
  • N2O4 i UDMH! ;)
« Odpowiedź #389 dnia: Czerwca 15, 2011, 13:52 »
Porażka trochę.. Większość projektów anulowano. Mogli by się nie porywać z motyką na słońce (czy tam marsa) i zamiast trwonić kasę na niedokończone projekty zrobić ich kilka ale do końca.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #389 dnia: Czerwca 15, 2011, 13:52 »