Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 805348 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #390 dnia: Czerwca 15, 2011, 16:25 »
Pojawiła się ostatnio w tym wątku grafika przedstawiająca finansowanie projektów NASA, warto więc zamieścić również i inną grafikę pokazującą, co NASA z otrzymanymi pieniędzmi robi:

Interesujące. Tylko pytanie: czy dlatego ten diagram tak właśnie wygląda, że to NASA?

Warto by porównać go z innymi agencjami kosmicznymi. Może nie z rosyjską, bo ta z góry wiadomo, że będzie wyglądała znacznie gorzej, inne z kolei są male albo zapóźnione. Albo z firmami prywatnymi, ale nie ma chyba firmy, ktora od kilkudziesięciu lat siedziałaby w tym biznesie. Poza tym biznes to biznes, a przecieranie szlaków to całkiem inna inszość.

Chodzi mi o to, czy w badania kosmiczne nie jest wpisane podążanie ślepymi uliczkami częściej niż w innych dziedzinach, nie porównując już z działalnością stricte komercyjną. A jeśli tak, to czy koniecznie aż w takim stopniu. Ale pewno nigdy nie poznamy na to odpowiedzi.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #391 dnia: Czerwca 15, 2011, 16:38 »
Porażka trochę.. Większość projektów anulowano. Mogli by się nie porywać z motyką na słońce (czy tam marsa) i zamiast trwonić kasę na niedokończone projekty zrobić ich kilka ale do końca.

Eee tam, ten diagram jest tendencyjny. To tak jakbyś miał w planie w tym roku wyprawę dookoła świata i cztery wycieczki do Biedronki i udałoby Ci się zrobić tą wyprawę dookoła świata, ale do Biedronki byś nigdy nie dotarł. Na diagramie też by wyglądało że na 5 misji, miałeś cztery anulowane. Popatrz na to co NASA osiągnęła, a co na tym diagramie jest cichutko pominięte.
Zapraszam na mój blog :)

Borys

• Gość
« Odpowiedź #392 dnia: Czerwca 15, 2011, 19:52 »
Interesujące. Tylko pytanie: czy dlatego ten diagram tak właśnie wygląda, że to NASA?

Być może inne agencje są równie nieudaczne (może nawet bardziej), ale czy to naprawdę ma znaczenie?

Borys

• Gość
« Odpowiedź #393 dnia: Czerwca 15, 2011, 20:00 »
Porażka trochę.. Większość projektów anulowano. Mogli by się nie porywać z motyką na słońce (czy tam marsa) i zamiast trwonić kasę na niedokończone projekty zrobić ich kilka ale do końca.

Eee tam, ten diagram jest tendencyjny. To tak jakbyś miał w planie w tym roku wyprawę dookoła świata i cztery wycieczki do Biedronki i udałoby Ci się zrobić tą wyprawę dookoła świata, ale do Biedronki byś nigdy nie dotarł. Na diagramie też by wyglądało że na 5 misji, miałeś cztery anulowane. Popatrz na to co NASA osiągnęła, a co na tym diagramie jest cichutko pominięte.

Nie jest pominięte - pola niebieskie reprezentują projekty skończone/udane (jest tu np. budowa ISS). Co do proporcji, to proponuję popatrzyć na to w ten sposób: przez ostatnie dwadzieścia lat każdego roku marnowano ponad 1 G$ na brak wizji/niekonsekwencję/bałagan projektowy - i to tylko w programach załogowych i transporcie. O biurokracji czy efektywności samych projektów (które, mimo że udane, mogły być słono przepłacone) w ogóle nie ma tutaj mowy.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #393 dnia: Czerwca 15, 2011, 20:00 »

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #394 dnia: Czerwca 15, 2011, 20:08 »
Nie jest pominięte

Tak, to dlaczego Orion jest uznany za "cancelled"?

Borys

• Gość
« Odpowiedź #395 dnia: Czerwca 15, 2011, 20:42 »
Nie jest pominięte

Z lewej masz komentarz uściślający ("proposed for cancellation").

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #396 dnia: Czerwca 15, 2011, 20:50 »
Nie jest pominięte

Ale to nie jest prawda. Orion został przemianowany na MPCV i nie jest jak na razie "proposed for cancellation". Zresztą takich przykładów jest więcej w tym obrazku. X-37 - zaznaczony na czerwono a po pierwsze właśnie teraz lata nad nami a po drugie nie był w założeniach "załogowy". I tak dalej, i tak dalej.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #397 dnia: Czerwca 15, 2011, 20:50 »

Być może inne agencje są równie nieudaczne (może nawet bardziej), ale czy to naprawdę ma znaczenie?

Chyba ma. Żeby cokolwiek ocenić, musimy mieć jakiś punkt odniesienia. Inaczej się nie da, ocena będzie bezwartościowa.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #398 dnia: Czerwca 15, 2011, 20:56 »
Hmm... ESA również nie była do końca "szczęśliwa" ze swoimi dużymi projektami. Mini-prom Hermes jest chyba najlepiej znanym przykładem... Pewnie jednak tych projektów było mniej - bowiem ESA ma mniej funduszy!

Borys

• Gość
« Odpowiedź #399 dnia: Czerwca 16, 2011, 11:30 »

Ale to nie jest prawda. Orion został przemianowany na MPCV i nie jest jak na razie "proposed for cancellation".

Prawdą jest, że "proposed", a nawet że "cancelled", razem z całym Constellation. MPCV jest nowością i nie został uwzględniony na tym obrazku. Ale zgadzam się, że biorąc pod uwagę MPCV, tutaj powinno być "partially completed".

Zresztą takich przykładów jest więcej w tym obrazku. X-37 - zaznaczony na czerwono a po pierwsze właśnie teraz lata nad nami a po drugie nie był w założeniach "załogowy". I tak dalej, i tak dalej.

NASA zrezygnowała z X-37 w 2004 roku. To, że teraz ten pojazd lata, nie jest jej zasługą, ale wynikiem zaangażowania się DoD w projekt. Po drugie, rysunek przedstawia projekty dotyczące lotów załogowych oraz transportu kosmicznego. X-37 mieści się w drugiej kategorii.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #400 dnia: Czerwca 16, 2011, 11:49 »
Chyba ma. Żeby cokolwiek ocenić, musimy mieć jakiś punkt odniesienia. Inaczej się nie da, ocena będzie bezwartościowa.

Jest istotna różnica w marnowaniu pieniędzy budżetowych przez agencję rządową (nieważne, czy jest to NASA, czy coś innego), a trwonieniem własnych pieniędzy przez np. Boeinga. Zwróć też uwagę na to, dlaczego większość tych projektów została skasowana. To nie były ślepe uliczki czy problemy technologiczne, ale brak przejrzystej wizji i konsekwencji w działaniu. Ba, większość skasowanych projektów wraca po latach w zmienionej formie i realizowanych jest od nowa tylko po to, by znowu zostać skasowanym i powtórzyć cykl za parę lat.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #401 dnia: Czerwca 16, 2011, 12:04 »
To nie były ślepe uliczki czy problemy technologiczne, ale brak przejrzystej wizji i konsekwencji w działaniu.
Hmm tak jak np: X-33: http://www.nasaspaceflight.com/2006/01/x-33venturestar-what-really-happened/
Official reasons for the cancellation was a disagreement over extra funding from both industry partners, NASA and Lockheed Martin. However, the recommendation of the composite tank to keep costs down to prospective commercial interest was the main reason given to workers.
Oraz mocne zdanie!
Not only was the program cancelled, but all the successful new technology was laid to rest along with the death of the X-33.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #402 dnia: Czerwca 16, 2011, 14:29 »
NASA zrezygnowała z X-37 w 2004 roku. To, że teraz ten pojazd lata, nie jest jej zasługą, ale wynikiem zaangażowania się DoD w projekt. Po drugie, rysunek przedstawia projekty dotyczące lotów załogowych oraz transportu kosmicznego. X-37 mieści się w drugiej kategorii.

Tyle że z punktu widzenia podatnika, te pieniądze wcale nie zostały zmarnowane.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #403 dnia: Czerwca 16, 2011, 16:43 »
No i jest decyzja o nowej rakiecie NASA! Więcej szczegółów jak już NSF L2 pozwoli.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #404 dnia: Czerwca 16, 2011, 18:03 »
Tak czy inaczej plotkuje się, że pierwszy lot nowej rakiety nastąpiłby w grudniu 2017, czyli rok później niż to Kongres chciał. Marku - czy to prawda?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #404 dnia: Czerwca 16, 2011, 18:03 »