Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 812161 razy)

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #795 dnia: Lipca 03, 2012, 17:57 »
To chyba tylko jakiś sam szkielet bez wielu podzespołów bo nawet kształtem mało przypomina tę wersję z prezentowanych obrazków Oriona gotowego do lotu.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #796 dnia: Lipca 05, 2012, 16:53 »
To chyba tylko jakiś sam szkielet bez wielu podzespołów bo nawet kształtem mało przypomina tę wersję z prezentowanych obrazków Oriona gotowego do lotu.

Zgadza się, to szkielet modułu hermetycznego statku Orion. W następnej kolejności założone zostaną na niego między innymi panele zewnętrzne, osłona termiczna i moduły awioniki. Potem dołączona zostanie makieta modułu serwisowego oraz w połowie aktywna wieżyczka ratunkowa (zdolna tylko odrzutu od kapsuły w czasie wznoszenia).

Więcej w artykule na Kosmo.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #797 dnia: Lipca 18, 2012, 22:04 »
13 lipca przeprowadzony został kolejny z zaplanowanej serii test silnika J-2X. W testach wykorzystywano dyszę nowej generacji.

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #798 dnia: Lipca 29, 2012, 22:13 »
Chyba tej wiadomości jeszcze tu nie było chociaż ponoć jest już z 13 lipca ? Serwis Kosmonauta.net donosi:

NASA wybrała projekty przyszłego napędu SLS

http://www.kosmonauta.net/index.php/Technologie/Hardware/noweprojektyprzyszlegonapedusls.html

NASA postanowiła przeznaczyć 200 mln dolarów na sfinansowanie projektów firm z sektora prywatnego na rozwój nowego systemu napędowego dla SLS. 13 lipca br. ogłosiła, że wybrała 6 projektów, należących do 4 firm, które podzielą się pulą 200 mln dolarów. Wybrane firmy to:

- Northrop Grumman Corporation Aerospace Systems z projektem "Subscale Composite Tank Set"
   - Aerojet General Corp. z projektem "Full-Scale Combustion STability Demonstration"
   - Dynestics Inc, którego aż 3 projekty zostały zakwalifikowane: (i) "F-1 Engine Risk Reduction Task", (ii) "Main Propulsion
     System Risk Reduction Task", (iii) "Structures Risk Reduction Task"
   - ATK Launch Systems z projektem "Integrated Booster Static Test"

[...]Firma Dynestics razem z firmą Pratt & Whitney Rocketdyne (PWR) już 18 kwietnia ogłosiła, że będą pracować nad rozwojem silnika F-1, który był używany w rakiecie Saturn V. Z kolei firma ATK ma być dostawcą 5-segmentowych silników SRB oraz RS-25D, pochodzących z programu wahadłowców, do pierwszych dwóch misji testowych SLS.

Po ogloszeniu 6 nowych projektów, które dostaną dofinansowanie od NASA, rozpoczął się etap negocjacji, które mają ustalić konkretny podział dofinansowania oraz warunki współpracy z NASA. Po zakończeniu negocjacji firmy będą miały 30 miesięcy na zrealizowanie projektu i testów.

Obecnie plan nad rozwojem SLS zakłada pierwszy, bezzałogowy lot w 2017 r. (będzie to lot w konfiguracji do ładunku 70 ton), kolejny w 2021 r. już załogowy, oba stosujące silniki do pierwszego stopnia z programu wahadłowców. Z kolei 3. lot ma już testować nowy system napędowy. [...]

Pierwsza wersja SLS będzie używała silników SRB pozostałych po wahadłowcach.
Kolejna wersja będzie używała nowego systemu napędowego

Myślę że jednak NASA zdąży z tą rakietą do 2017 r.  :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #798 dnia: Lipca 29, 2012, 22:13 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #799 dnia: Lipca 29, 2012, 23:21 »
Tak, zdaje się, że informacja wcześniej nie była obecna na forum. Zwróćcie uwagę, że przyznano środku na finansowanie prac nad silnikiem F-1 z ery lotów rakiet Saturn V. Ciekawe ;)

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #800 dnia: Lipca 30, 2012, 20:11 »
Ciekawe tylko czy te prace nad F1 potrwają tyle samo co prace nad J2X, oby nie bo inaczej to nie mam szans dożyć startu ;-).
Pozdro

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #801 dnia: Sierpnia 01, 2012, 09:17 »
Jak będzie wyglądał start zespołu SLS/Orion już widzieliśmy. Ale takiego video jeszcze nie było ;)

GG 8698011

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #802 dnia: Sierpnia 01, 2012, 09:56 »
Piękny filmik. Szkoda, że nie ma ciągu dalszego  ::)
Ja widziałem już na kompie lub w TV start X 33 Venture Star , Aresów 1 i 5. Chciałbym wreszcie doczekać startów załogowych Falconów no i SLSów  ;) Ciekaw jestem czemu SLS nie przywrócą pomarańczowy kolor? Czyżby pianka, którą pamiętamy z ET została zdarta z tej rakiety?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #803 dnia: Sierpnia 03, 2012, 21:12 »
Artykuł dotyczący modyfikacji z Firing Rooms w LCC w porcie kosmicznym KSC na Florydzie - link.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #804 dnia: Sierpnia 20, 2012, 22:26 »
co oni chcą usprawniać przez 7 lat jeszcze w juz w sumie jako tako działającym silniku?
Masz jakiekolwiek kwalifikacje aby proklamowac ze prace nad silnikiem J2X juz mogloby sie zakonczyc? Akurat J2X jest kompletnie nowym silnikiem a ze starym J2 ma tylko historyczna wiez plus nazwe. Calkowity kontrakt nad opracowaniem tego silnika to $1.2 mld a wiec zupelnie w normie jak na silnik tej klasy. Kiedys jak byl wyscig z ruskimi to rzucili mnostwo ludzi aby miec szybki rezultat, teraz sie nikomu nie spieszy. Koszta sa podobne a calosc bardziej rozciagnieta w czasie.

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #805 dnia: Sierpnia 21, 2012, 10:10 »
Olasek : w mysl Twoich rozważań to nie mogę nic dodać i nic ująć :-). mają czas niech robią. Wg mnie jednak pracować kilkanaście lat nad silnikiem rakietowym to porażka. Co do więzi historycznej silnika to mogli chociaż nazwę zmienić. Nie znam sie na konstrukcji więc nie mogę ocenić czy to rozwój czy zupełnie nowy silnik,ale masz rację wg wikipedii to zupełnie nowy silnik. Jednak chyba jakąś tam technologie znają już i nie wymyślają koła od nowa, troche tych kriogenicznych silników już zbudowali w tym J2 więc od całkowitego zera nie startują. Trochu tez używają made in ZSRR, tutaj to już całkowicie śmiech mnie ogarnia. Ja z natury jestem niecierpliwym człowiekiem może stąd moje podejście. Jakbym na efekt prac miał czekac 20 lat to bym sie za taką robotę nie chwycił. Pozostaje tylko miec nadzieję, że go skończą i bedzie wynosił lądowniki księżycowe i inne space shipy to outer space ;-)
Pozdro

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #806 dnia: Sierpnia 21, 2012, 11:23 »
Wg mnie jednak pracować kilkanaście lat nad silnikiem rakietowym to porażka.

W parę tygodni czy miesięcy nikt takich rzeczy nie buduje. Odniesienie do wyścigu kosmicznego daje złudne pojęcie na temat tempa z jakim takie prace przebiegają.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #807 dnia: Sierpnia 21, 2012, 11:58 »
W parę tygodni czy miesięcy nikt takich rzeczy nie buduje.

Piętnaście lat to jednak długo. Prace nad oryginalnym J-2 rozpoczęto w 1960, prototyp testowano w 1962, a seryjną produkcję rozpoczęto w 1963 roku.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #808 dnia: Sierpnia 21, 2012, 14:14 »
Prace nad oryginalnym J-2 rozpoczęto w 1960, prototyp testowano w 1962, a seryjną produkcję rozpoczęto w 1963 roku.
A w 1969 poleciano na księżyc. Innymi słowy:
Odniesienie do wyścigu kosmicznego daje złudne pojęcie na temat tempa z jakim takie prace przebiegają.

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #809 dnia: Sierpnia 21, 2012, 15:15 »
Witam!
Matias , nie mówimy o kilku miesiącach tylko o kilkunastu latach :-), jest 21 wiek, komputery, symulacje , postęp w technologii metali , obróbce (sterowanie numeryczne) itp, itd. Wytłumacz mi fakt, że teraz potrzebuja na to 5 razy więcej czasu. Ja nie kumam, ale uprawiając spiskowa teorie dziejów to dbaja o swoje miejsca pracy lepiej niz polscy drogowcy :-)

Pozdrówki

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #809 dnia: Sierpnia 21, 2012, 15:15 »