Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 812165 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #1035 dnia: Lipca 04, 2013, 17:08 »
Na LEO Orion niebawem poleci - EFT-1. Raczej w ciągu najbliższego roku Flexible Path nie padnie. :)

Jaki tam Orion? To będzie kapsuła Oriona przyczepiona do członu bodajże Atlasa. Do pełnowymiarowego Oriona tu będzie brakować członu napędowego, który mają zrobić ESAńczycy  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1036 dnia: Lipca 04, 2013, 20:33 »
Na LEO Orion niebawem poleci - EFT-1. Raczej w ciągu najbliższego roku Flexible Path nie padnie. :)

Jaki tam Orion? To będzie kapsuła Oriona przyczepiona do członu bodajże Atlasa. Do pełnowymiarowego Oriona tu będzie brakować członu napędowego, który mają zrobić ESAńczycy  ;)

Trzy i pół roku powinno raczej wystarczyć na budowę modułu napędowego przez Europejczyków - dlatego pewnie NASA zdecydowała się na takie rozwiązanie. :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1037 dnia: Lipca 05, 2013, 10:08 »
Trzy i pół roku powinno raczej wystarczyć na budowę modułu napędowego przez Europejczyków - dlatego pewnie NASA zdecydowała się na takie rozwiązanie. :)

Do samego rozwiązania nic nie mam. Dobrze, że NASA nie czeka na pełnowymiarowy statek, żeby przetestować samą kapsułę. Chodziło mi tylko o to, że kapsułę podczepioną do rakiety trudno nazwać Orionem  ;) Bo przecież to tylko ,,kawałek" Oriona ta kapsuła  ;D

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #1038 dnia: Lipca 05, 2013, 10:18 »

Do samego rozwiązania nic nie mam. Dobrze, że NASA nie czeka na pełnowymiarowy statek, żeby przetestować samą kapsułę. Chodziło mi tylko o to, że kapsułę podczepioną do rakiety trudno nazwać Orionem  ;) Bo przecież to tylko ,,kawałek" Oriona ta kapsuła  ;D

Zawsze mogą przeprowadzić misję testową Oriona jako całości na LEO - powiedzmy jako EFT-2 (skoro jest EFT-1 zaplanowany na wrzesień 2014, to pewnie będzie jakiś EFT-2) - celem mogłaby być ISS.
GG 8698011

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1038 dnia: Lipca 05, 2013, 10:18 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1039 dnia: Lipca 05, 2013, 11:19 »
Zawsze mogą przeprowadzić misję testową Oriona jako całości na LEO - powiedzmy jako EFT-2 (skoro jest EFT-1 zaplanowany na wrzesień 2014, to pewnie będzie jakiś EFT-2) - celem mogłaby być ISS.

Pewnie się pojawi zarzut "sensowności" takiej misji - EFT-2 pewnie musiałaby być załogowa. A skoro załogowa, to Delty IV raczej by nie można użyć (nie jest man-rated i nie ma odpowiedniej infrastruktury), a jedynie SLS. A skoro SLS, to czy jest sens używania tak drogiej i wielkiej rakiety do lotu załogowego na orbitę? No i skoro pierwszy lot SLS ma nastąpić w 2017 roku i raczej trudno, by od razu był załogowy, to musiałoby nastąpić poważne "przekręcenie" planów lotu EM-2.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1040 dnia: Lipca 05, 2013, 16:08 »

Pewnie się pojawi zarzut "sensowności" takiej misji - EFT-2 pewnie musiałaby być załogowa. A skoro załogowa, to Delty IV raczej by nie można użyć (nie jest man-rated i nie ma odpowiedniej infrastruktury), a jedynie SLS. A skoro SLS, to czy jest sens używania tak drogiej i wielkiej rakiety do lotu załogowego na orbitę? No i skoro pierwszy lot SLS ma nastąpić w 2017 roku i raczej trudno, by od razu był załogowy, to musiałoby nastąpić poważne "przekręcenie" planów lotu EM-2.

A gdzie pisze, że EFT 2 musi być załogowa? Można bezzałogowo wysłać Oriona na LEO, jako misję dostawczą np. do ISS  :) Tyle, że i to musiałoby być przetestowane, żeby nasz ,,Myśliwy" nie popsuł przypadkiem stacji podczas pierwszego cumowania  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1041 dnia: Lipca 05, 2013, 21:21 »
Hmm - tylko kiedy taką ETF-2 upchnąć? W 2015/2016 roku czy po pierwszym locie SLS?
Wydaje mi się, że z "certyfikacją" MPCV do lotu bezzałogowego do ISS byłaby kupa zabawy, mniej więcej tyle samo co z COTS2+ Dragona. A to może oznaczać kilka miesięcy opóźnień.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1042 dnia: Lipca 09, 2013, 01:59 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1043 dnia: Lipca 10, 2013, 02:45 »
Oczywiście Kongres się nie ugiął i będzie proponować 16,6 mld usd dla NASA, czyli o 928 milionów mniej niż proponował prezydent USA.
http://www.spacenews.com/article/civil-space/36191house-cjs-bill-includes-166-billion-for-nasa
I pewnie też będzie chciał, żeby NASA w tej kwocie zmieściła się z lądowaniem na Księżycu. :P

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1044 dnia: Lipca 10, 2013, 12:22 »
Oczywiście Kongres się nie ugiął i będzie proponować 16,6 mld usd dla NASA, czyli o 928 milionów mniej niż proponował prezydent USA.
http://www.spacenews.com/article/civil-space/36191house-cjs-bill-includes-166-billion-for-nasa
I pewnie też będzie chciał, żeby NASA w tej kwocie zmieściła się z lądowaniem na Księżycu. :P

Za tą kasę to Space X za 10-15 lat zapewne na Księżycu by były  ;)
Szkoda, ze NASA nie odstawi SLS na półkę a nie skupi sie na prywatnych rakietach większego udźwigu np. Falcon Haevy. Wówczas kasy spoko by wystarczyło  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1045 dnia: Lipca 10, 2013, 12:58 »
Teraz się okazuje, że nieco zbyt szybko napisałem o całym "Kongresie" w tym przypadku. To projekt Republikanów - Demokraci natomiast mają zaproponować budżet NASA na poziomie 18 mld dolarów, czyli o jakieś 400 milionów więcej niż wstępny projekt proponował. :)

velo

• Gość
« Odpowiedź #1046 dnia: Lipca 10, 2013, 14:38 »
Będą się odbijali na lewo i prawo - mam wrazenie ze jakas forma SLS powstanie, ale bedzie to samo co z STSami , zdecydowanie drożej i rzadsze / mniej ambitne loty od zalozen

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1047 dnia: Lipca 10, 2013, 21:19 »
Dziś było głosowanko w jednej z komisji przy Kongresie - niestety pomysł, by przeznaczyć więcej na NASA przepadł.
Jedyna uchwała do przegłosowania aktualnie to ta, która zakłada 16,6 mld usd na NASA - o 928 mln dolarów mniej.

http://www.spacepolicyonline.com/news/house-appropriators-plan-big-cut-for-nasa-smaller-cut-for-noaa

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #1048 dnia: Lipca 14, 2013, 10:58 »
NASA przeprowadziła kilka dni temu statyczny test LAS dla Oriona, który będzie wykorzystany w EFT-1. W odróżnieniu od stosowanych dotychczas systemów LAS, ten będzie zawierał lekką osłonę kompozytową dla całej kapsuły:

Domyślam się, że do konstrukcji pokazanej na tym zdjęciu u góry zostaną dołączone silniki - o ile dobrze pamiętam to LAS dla Oriona ma być tradycyjny w tym sensie, że będzie ciągnął, a nie pchał jak zdaje się ATK proponował dla swojej wersji tej kapsuły.

Źródło: http://www.nasa.gov/content/first-testing-of-orion-launch-abort-system-flight-hardware/#.UeJnXay2pa8
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2013, 17:42 wysłana przez JSz »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #1049 dnia: Lipca 14, 2013, 23:11 »
Tak, ta wieżyczka będzie ciągnąć Oriona w razie awaryjnej sytuacji. Chyba były/planowane są jeszcze testy z działania systemu LAS. Ktoś mógłby to potwierdzić?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1049 dnia: Lipca 14, 2013, 23:11 »