Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 812275 razy)

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #1185 dnia: Lutego 28, 2014, 13:39 »
o.O Ale z tym wyskoczyli teraz.
Promieniowanie to największe teraz ich zmartwienie. Jestem ciekaw, sądziłem, marzyłem, że na taki krok zdecydują się w 3/4 locie dopiero.
Zobaczymy jak to będzie. Słowo "Flexible" w nazwie programu mówi samo za siebie. :)
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1186 dnia: Lutego 28, 2014, 14:55 »
Powiem szczerze. Marzę by taki lot się odbył i udał w 100% Wówczas połowę a przynajmniej 1/3 drogi na Marsa (na jego powierzchnię) mielibyśmy już za sobą. Tylko czy do tego czasu zbudujemy odpowiedni sprzęt - habitat z powłoką antyradiacyjną. Czy dajmy trójka astronautów wytrzyma ciasnej kapsule i dołączonym do niego habitacie....

Dla mnie to jest skok na głęboką wodę po ponad 50 latach odkąd człowiek nie opuścił LEO. Kto wie. Może i to dobry pomysł? Swego czasu Apollo 8 też był podobnym wyzwaniem, kiedy to w pośpiechu zdecydowano, o opuszczeniu LEO po raz pierwszy w historii ludzkości! Tylko okolice Wenus mnie martwią. Bo promieniowanie to jednak realne ryzyko..... Czy NASA ma jakiś pomysł to ryzyko zminimalizować? I czy ludzie w tej ciasnocie, bez pobytu na powierzchni po prostu nie zwariują? Czy NASA planuje dokładne eksperymenty wpływu tak długiego odosobnienia na ludzi i to przy braku ciążenia np. na części ISS?

Noo i co na to Denis Tito? Przecież NASA chce mu zabrać pomysł sprzed nosa. Tyle, że zamiast Dragona leciałby Orion  ;D

Offline mikii77

• Pełny
  • LOXem, naftą i SOLIDem
« Odpowiedź #1187 dnia: Lutego 28, 2014, 16:26 »
Wg mnie ten projek jest równie nierealny jak SpaceX. Począwszy od funduszy aż po osłony radiacyjne. Kto by chciał lecieć półtora roku w ciasnej kapsule. A projekty transhab(który mógłby być dobrym pomysłem jak na taką wyprawę) "poszły" do Bigelowa.
Go Elon, Go!!!

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #1188 dnia: Lutego 28, 2014, 16:50 »
IMO ludzie się znajdą do podróży. Nie każdy człowiek potrzebuje do życia nie wiadomo jakich wygód. Ktoś z wojska się znajdzie. :)
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1188 dnia: Lutego 28, 2014, 16:50 »

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #1189 dnia: Lutego 28, 2014, 17:00 »
Najtańsza opcja to zakup u Bigelowa habitat ( z tego co się orientuje to już jakieś plany studyjne firma przeprowadza odnośnie dalszych wypadów) Orion z założenia ma być dalekosiężny ( przynajmniej w planach -bo tak naprawdę to nie słyszałem szczegółach ochrony w statku) , od jakiegoś czasu Nasa pracowała nad jakimś plastikiem ( w składzie związki H20) Więc może by to wypaliło;)

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #1190 dnia: Lutego 28, 2014, 17:30 »
Orion + jakiś habitat pewnie. Niemniej mało przestrzeni dla powiedzmy czwórki śmiałków na półtora roku. No i najważniejsze, o czym wspomniałeś Eko - promieniowanie... A jak wygląda zarys?

- start: 22 listopada 2021
- przelot obok Wenus: 4 kwietnia 2022
- przelot obok Marsa: 12 października 2022
- wodowanie na Pacyfiku: 27 czerwca 2023
Rzeczywiście w końcu NASA ujawniła ambitny pomysł. Jestem nawet zaskoczony i niecierpliwie czekam jak ten projekt będzie się rozwijał. Oby tylko kongres USA zapewnił fundusze.

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #1191 dnia: Lutego 28, 2014, 21:25 »
582 dni w kosmosie, jak utrzymać odpowiedni poziom motywacji, przez tak długi czas?

Offline eRKa

• Pełny
  • Windą do nieba :)
« Odpowiedź #1192 dnia: Lutego 28, 2014, 22:57 »
582 dni w kosmosie, jak utrzymać odpowiedni poziom motywacji, przez tak długi czas?

Hmmm, wydaje mi się, że bardziej realnym i bezpieczniejszym posunięciem byłby oblot samej Wenus i powrót na ziemię.
I tak byłby to najdalszy załogowy lot w historii.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1193 dnia: Marca 01, 2014, 01:16 »
Hmmm, wydaje mi się, że bardziej realnym i bezpieczniejszym posunięciem byłby oblot samej Wenus i powrót na ziemię.
I tak byłby to najdalszy załogowy lot w historii.

Ciekawa propozycja. Że nikt na to wcześniej w Flexible Path nie wpadł?  :D Tak czy inaczej oblot Wenus czy Marsa będzie wielkim wydarzeniem dla astronautyki, zwłaszcza w sferze psychologii. Dziś taki długi pobyt w małym statku kosmicznym w nieprzyjaznej przestrzeni międzyplanetarnej wydaje się nam prawie niemożliwy. Podobnie jak kiedyś ludziom zdobycie biegunów polarnych Ziemi..... W przypadku udanej wyprawy oblotu innej planety, nastąpi poważny wyłom w psychice społeczeństwa, rządów, po prostu ludzkości. Wówczas sam załogowy lot na powierzchnię Marsa nie będzie traktowany jako zdobywanie góry, prawie nie do zdobycia, ale jako konsekwencja wcześniejszych stopniowych kroków. Myślę teraz, że idea oblotu jest niezła właśnie z punktu widzenia psychologii, bo jako tako wyniki naukowe (spoza psychologii) będą chyba mizerne. Ale samo doświadczenie zdobyte w takiej wyprawie na pewno przysłuży się załogowym lotom międzyplanetarnym. Oby tylko zbudować konkretny statek (a nie psią budę) i wojla lećmy w podróż. Ja już nie mogę się doczekać....  :D

Inna sprawa, na ile propozycja misji oblotu jest poważną propozycją a nie luźną gadką, rzuconą ot tak sobie przez kogoś w NASA?..... No i czy znajdą się na to fundusze. Bo na opracowanie takiej poważnej wyprawy to czasu nie jest dużo........

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #1194 dnia: Marca 01, 2014, 09:40 »
- start: 22 listopada 2021
- przelot obok Wenus: 4 kwietnia 2022
- przelot obok Marsa: 12 października 2022
- wodowanie na Pacyfiku: 27 czerwca 2023

Mikkael, skąd wziąłeś tę rozpiskę? Na stronach, które cytujesz nie znalazłem jej.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #1195 dnia: Marca 01, 2014, 10:17 »
Mikkael, skąd wziąłeś tę rozpiskę? Na stronach, które cytujesz nie znalazłem jej.

Jest w treści pierwszego z wstawionych przeze mnie wczoraj linków (to artykuł Chrisa Bergina).
GG 8698011

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #1196 dnia: Marca 01, 2014, 10:25 »
...i nagranie :)

GG 8698011

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #1197 dnia: Marca 01, 2014, 10:52 »
Jest w treści pierwszego z wstawionych przeze mnie wczoraj linków (to artykuł Chrisa Bergina).

Dzięki! Szukałem w późniejszym poście. Ale w artykule Bergin też nie pisze skąd ma te daty.

Inna sprawa, na ile propozycja misji oblotu jest poważną propozycją a nie luźną gadką, rzuconą ot tak sobie przez kogoś w NASA?..... No i czy znajdą się na to fundusze. Bo na opracowanie takiej poważnej wyprawy to czasu nie jest dużo........

Ekoplaneto: wystarczy kliknąć na którykolwiek z linków podanych przez Mikkaela zanim się kliknie "Odpowiedz" ;).

Otóż NASA nie ma z tym nic wspólnego, przynajmniej formalnie. Pomysł wyszedł od Committee on Science, Space, and Technology Izby Reprezentantów, czyli izby niższej amerykańskiego parlamentu. W posiedzeniu, w którym wysunięto te pomysły, nie brał udziału nikt z NASA (chociaż są w komitecie ludzie kiedyś z NASA związani, jak choćby była astronautka S. Magnus).

Nie znam się na niuansach politycznych w USA, ale Izba zwykle jest bardzo cięta na wydatki NASA, dopiero Senat przywracał część funduszy. Można powiedzieć, że inicjatywa wyszła od tych, którzy dają pieniądze. Z drugiej strony politycy zawsze są skłonni rozdawać obietnice, ale inaczej rzecz wygląda gdy już przychodzi do konkretnych wydatków.

W każdym razie wyszedł z Kongresu list do Boldena m.in. z zapytaniem: "What systems must be developed to succesfully mount a Mars Flyby mission by 2021 [...]. NASA's analyses should be independent from the Administration's budget projections and instead based on when NASA believes such system could be developed. If the costs for a mission is more then the President's budget request, what are the additional costs?".

Źródło: http://science.house.gov/sites/republicans.science.house.gov/files/documents/2014%2002%2027%20CLS%20Wolf%20to%20Bolden%20re%20Human%20Spaceflight%20Plan.pdf

Czyli Kongres pyta NASA ile by to kosztowało, a skąd wziąć pieniądze będziemy martwić się później.

Uważam, że jest to jednak optymistyczne. Kongres ostatnio regularnie obcina budżet NASA, szczególnie jeśli idzie o wydatki na komercję. Ale jeśli idzie o flagowe projekty, czyli SLS i Oriona, Kongres co roku daje więcej niż Biały Dom (czyli w praktyce NASA?) preliminuje...
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2014, 11:27 wysłana przez JSz »

velo

• Gość
« Odpowiedź #1198 dnia: Marca 01, 2014, 11:27 »
Nie ma szans na realizacje takiej misji, jakkolwiek bysmy tego nie chcieli.

Nie ma woli politycznej (jedna komisja wiosny nie czyni), nie ma kasy, systemy podtrzymywania zycia nie beda gotowe na czas.

Musk raczej nie bedzie zainteresowany taka forma misji.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #1199 dnia: Marca 01, 2014, 12:59 »
Nie ma szans na realizacje takiej misji, jakkolwiek bysmy tego nie chcieli.

Velo: dla każdego, kto troszkę zna realia jest jasne, że od zapytania dwóch komisji parlamentarnych do realizacji tak kosztownego programu jest baaardzo długa droga, i prawdopodobieństwo, że zostanie to zrealizowane choćby w przybliżonym kształcie, jest baaardzo niewielkie.

Ale właśnie w taki sposób ucierają się nawet największe programy - liczne koncepcje, dyskusje, opinie, wyceny. I dla mnie to jest chyba najciekawsze w tym wszystkim, bo w końcu ktoś kiedyś gdzieś poleci, a to wykluwa się właśnie teraz. Myślę więc, że wielu z nas będzie to śledzić, a ja na pewno :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1199 dnia: Marca 01, 2014, 12:59 »