Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 812152 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #1530 dnia: Marca 13, 2015, 11:43 »
Panowie, zwalę na poranną porę... ;)

Elon Musk napisał, że to nieprawda, że buduje statek kosmiczny, żeby WRÓCIĆ NA SWOJĄ RODZINNĄ PLANETĘ - MARSA ;)

W skrócie - Musk zażartował, że wcale nie jest kosmitą.

A o podtrzymaniu woli prezentacji MCT w tym roku był wczoraj artykuł.

Uff jaka ulga. Już się zaczynałem bać, że z MCT w sferach deklaracji robi się krucho  ::)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1531 dnia: Marca 25, 2015, 21:10 »
Misja ARM (czas na oddzielny wątek?) przechwyci kamulca z powierzchni planetoidy:
spaceref.com/asteroids/nasa-chooses-asteroid-mission-plan.html
Cel zostanie wybrany w 2018 roku, jak na razie jest ich trzech:
Itokawa, Bennu i 2008 EV5
Przewiduje się, że co roku będzie się odkrywać jeden lub dwa kolejne potencjalne cele do misji ARM.

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #1532 dnia: Marca 25, 2015, 21:30 »
Czyli załogowa część misji już na 100% najwcześniej w 2025? Po co to robić? Kiedy egzystowała data 2021 jeszcze można było to uznać za misję przejściową, wykorzystanie Oriona zanim pojawi się habitat do dalszych lotów. Teraz wygląda to na zwykłą stratę czasu i opóźnienie dla całego programu. Jednorazowy duży wydatek, który nie przyniesie żadnych korzyści dla dalszej eksploracji.

velo

• Gość
« Odpowiedź #1533 dnia: Marca 25, 2015, 21:54 »
No to teraz czas na lekką zmianę EM-2?

Czy będzie to tylko Orion na wokółksiężycowej, czy też coś więcej?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1533 dnia: Marca 25, 2015, 21:54 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1534 dnia: Marca 26, 2015, 05:42 »
Ło matko, załogowe przechwycenie kamyka z planetoidy dopiero w 2025? A co NASA ze swoimi zabawkami: SLS i Orionem do tego czasu będzie robić? Wsadzi je do giga lodówki na Canaveral?  :P
Coś mi się wydaje, ze Flexible Path idzie tą samą drogą co Constellation, im głębiej w las tym więcej drzew  :(

Przy takich opóźnieniach, lepiej niech rozpiszą konkursy na komercyjne rakiety ciężkie, lądowniki na Księżyc lub Marsa itp. Myślę, że to lepsza i szybsza droga niż obecna  ::)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1535 dnia: Marca 26, 2015, 10:20 »
Misje EM-2 i EM-3 pewnie też będą poza otoczenie Ziemi, ale nie do jakiegoś konkretnego celu. Pewnie jeden z nich będzie na orbitę księżycową.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #1536 dnia: Marca 26, 2015, 11:16 »
Tu artykuł:

http://spaceflightnow.com/2015/03/25/nasa-opts-to-grab-a-boulder-not-the-whole-asteroid/

Cóż... To byłaby z pewnością ciekawa ekspedycja, niemniej zastanawiam się nad jej sensem. Obama wycofując się z Księżyca postawił na cel pośredni (przed docelowym Marsem) - nie Srebrny Glob, a asteroidy. Wyprawa załogowa do takiego obiektu za pomocą Oriona z habitatem byłaby pożyteczna z punktu widzenia wypraw poza sąsiedztwo Ziemi, a tym będzie lot na Czerwoną Planetę. Tymczasem zaproponowano przechwycenie niewielkiej planetoidy i sprowadzenie jej na orbitę Łysego. To też w sumie dobry pomysł - przejęcie niewielkiego ciała niebieskiego i "przywiezienie" go w nasze rejony... tymczasem to, co obecnie proponują to w moim odczuciu strata pieniędzy. Te same cele można osiągnąć bezzałogowym aparatem, bez konieczności użycia Oriona.

Moim zdaniem potencjał jaki dają SLS/Orion a także np. firma Bigelowa aż się prosi o wykorzystanie do misji na powierzchnię Księżyca, czy budowę stacji (Skylab II, Exploration Gateway) w jego pobliżu.

EM-2/3 to pewnie będą misje na orbitę Księżyca i - być może ziemską, geostacjonarną.
GG 8698011

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #1537 dnia: Marca 26, 2015, 11:33 »
Jakis czas temu o tym pisałem:
http://florydziak.blogspot.com/2015/02/jak-to-sie-nasa-troche-pomieszaa.html

NASA sie pomieszała strategia z taktyka. Chodziło nie o złapanie asteroidy, ale o stworzenie technologii pozwalających na dotarcie do asteroidy. Ale cos sie w NASA pomieszało i teraz chca łapać asteroidę, niestety nikt nie wie po co.
Zapraszam na mój blog :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1538 dnia: Marca 26, 2015, 11:41 »

NASA sie pomieszała strategia z taktyka. Chodziło nie o złapanie asteroidy, ale o stworzenie technologii pozwalających na dotarcie do asteroidy. Ale cos sie w NASA pomieszało i teraz chca łapać asteroidę, niestety nikt nie wie po co.

Wydaje mi się, że krytyka ARM troszkę ostatnio złagodniała, m.in. Planetary Society częściowo "zainteresowało się" tą misją.

Moim zdaniem jest jednak jedna fajna sprawa z misją ARM: w okolicy Ziemi będziemy mieć "drugi księżyc" pewnie na jakieś kilkaset lat. Ten "księżyc" będzie mógł służyć do różnych późniejszych misji i demonstracji, niekoniecznie bezpośrednio związanych z ARM czy nawet NASA. To będzie taki "fajny" cel do rozwoju technologii.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1539 dnia: Marca 26, 2015, 11:44 »

Samo łapanie asteroidy może mieć sens, jeśli to pomoże w stworzeniu jonowych transporterów, które następnie przydadzą się w innych misjach BEO w tym i misjach sond bezzałogowych.
Myślę, że ta misja po asteroidy jest takim rzuceniem czapki a zaprojektowanie technologii jest po to by ta czapkę przywieźć z powrotem :-0 W innym przypadku to projekt będzie przy lada zmienia wiatrów politycznych skasowany  :P

O ile budowa transportera jonowego ma sens i wożenie kamyczków może pokazać jego użyteczność. O tyle latanie po tego kamyczka przytaszczonego przez jonowca aż na orbitę Łysego to nie ma sensu, bo ciągnik może go sprowadzić na LEO  :P

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #1540 dnia: Marca 26, 2015, 15:17 »
Samo łapanie asteroidy może mieć sens,

Oczywiście. Problem w tym że NASA nie ma robić co sobie sama wymyśli, ale to co jej kongres nakazuje. A kongres kazał jej stworzyć technologie, które doprowadzą do lotów ludzi na Marsa. I zamiast bawić się w łapanie asteroidów i wymyślanie powodów dla których to łapanie ma sens, NASA powinna planować misję na Marsa i w ramach tego planu rozwijać technologie. I wybrać się na spotkanie z asteroidą by przetestować te technologie. Chodzi mi o to że NASA myli taktykę ze strategią i z misji na asteroidę jako testu technologii potrzebnych do wycieczki na Marsa zrobiła cel sam w sobie. A potem by osiągnąć ten cel zdecydowała się przyciągnąć asteroid bliżej zapominając po co leci na tego asteroidę.
Zapraszam na mój blog :)

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #1541 dnia: Marca 26, 2015, 15:27 »
Czy w ogóle starczy silników na tę misję? Z tego co wiem mogą być 4 starty SLS z obecnymi SSME, a potem trzeba będzie wyprodukować nowe. Jedna czwórka pójdzie na EM-1, druga i trzecia na obie części misji ARM. Oznacza to, że, albo wcześniej odbędzie się najwyżej jedna misja załogowa/lot z Europą Clipper, albo załogowa faza ARM będzie już na nowych silnikach.

Offline anatolio

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #1542 dnia: Marca 26, 2015, 18:52 »
A dlaczego właściwie chcą tę planetoidę umieszczać na orbicie Łysego. Nie lepiej na geostacjonarnej? Mogła by w przyszłości przydać się do kosmicznej windy.

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #1543 dnia: Marca 26, 2015, 18:58 »
Winda nigdy nie powstanie, bo trzeba by było zrezygnować ze wszelkich satelitów innych niż geostacjonarne, ale umieszczenie kamyka tak daleko ma tylko jeden cel: uzasadnienie użycia Oriona  ;)

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #1544 dnia: Marca 26, 2015, 20:20 »
Lepszego tematu nie znalazłem.

http://spaceflightnow.com/2015/03/25/nasa-opts-to-grab-a-boulder-not-the-whole-asteroid/

Zamiast ściągać asteroidę, będą holować kamień wielkości furgonetki.
Ma tego dokonać pędzona słońcem i jonami automatyczna sonda, której start planowany jest wstępnie na "late 2020's".
Licząc, że ten ekologiczny wynalazek będzie czołgał się do celu z 5 lat i pewnie drugie tyle z powrotem, możemy sobie w buty włożyć plany załogowego lotu na Marsa w latach 30.
Bo rzeczona misja do asteroidy ma być poligonem dla wyprawy marsjańskiej.
"Space is hard"

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1544 dnia: Marca 26, 2015, 20:20 »