Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 812197 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #1620 dnia: Kwietnia 07, 2015, 16:12 »
Nie zapominajmy, że Constellation dobiło zbyt szerokie podejście do tematu: usiłowano realizować wyznaczone cele przy pomocy monstrualnej rakiety (Ares v) i potężnego lądownika, przewidywano długie pobytu na Księżycu i budowę bazy. Ponieważ jednocześnie należało stworzyć Oriona i Aresa I, okazało się że cały ten sprzęt jest zbyt drogi, a częściowo także nieracjonalnie zaprojektowany (rakiety Ares). W rezultacie program załamał się pod własnym ciężarem.
Flexible path miał w założeniu umożliwić loty do celów, których osiągnięcie jest możliwe tylko zestawem SLS + Orion - trudno jednak nie zauważyć, że cele te są bardzo ograniczone. Lot na Księżyc, NEO czy Marsa wymaga konstrukcji nowych, kosztownych urządzeń: habitatu, lądowników  itp. - w dodatku różnych w zależności od celu, jaki chcemy osiągnąć.
Reasumując uważam, że powinniśmy skupić się na Marsie i opracowaniu oraz budowie niezbędnego do tego sprzętu: MTV z habitatem, habitat do pobytu na powierzchni, lądownik (MDV, Mars Descent Vehicle) i MAV, tj. Mars Ascent Vehicle. Tylko przetestowanie tego sprzętu w odpowiednich warunkach potrwa lata i pochłonie fortunę: optymalnym rozwiązaniem byłoby bowiem wg mnie przeprowadzenie pierwszej misji na Marsa zdalnie, bez ludzi.
Zastanawiam się natomiast nad sensownością innego rozwiązania: sprawdzeniem sprzętu marsjańskiego w warunkach księżycowych - wysłanie ludzi na Księżyc w MDV i powrót w MAV. Obydwa pojazdy miałyby zdecydowany nadmiar dV, nie mówiąc o zbędnej osłonie termicznej ale może miałoby to większy sens niż budowa nowego LEMa? Można by sprawdzić cały sprzęt potrzebny do lotu na Marsa a przy okazji zrealizować ciekawe cele naukowe.

He he jakbym czytał Zubrina w czasie Marsa. Zubrin tam postuluje aby tym samym zestawem sprzętu: Habitatu i ERV latać na Marsa i Księżyc.  :) Uważam że taki pomysł jest sensowny. Tylko, że mnie na niusach onet.pl i na tym Forum zrugano, że to bez sensu ;-) A mi i tak taki pomysł się podoba  :D Bo zamiast budować ileś statków od nowa oddzielnie do Księżyca, NEO i Fobosa, buduje się od razu jeden zestaw statków do wielozadaniowych celów  :)
Oczywiście do zestawu ERV i Habitatu w trakcie misji marsjańskiej dodałbym MTV, żeby w drodze powrotnej astronauci nie lecieli w psiej budzie  ;)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #1621 dnia: Kwietnia 07, 2015, 16:52 »
Constellation był generalnie sporą zasłoną dymną i zgadzam się, że mowa o gigantycznych rakietach, lądownikach i całej powierzchniowej infrastrukturze windowała koszty projektu daleko w niebyt, który można by było ogarnąć finansowo. FP to faktycznie mocno odchudzona wersja poprzednich planów, która jednak ostatecznie napotyka na podstawowy problem - osiągnięcie Marsa bez testowania infrasturktury powierzchniowej, a całość chyba ostatecznie o to się chyba rozchodzi, nie tylko o sposób dowiezienia astronautów na kolejne ciała niebieskie. I wygląda na to, że Księżyc - będąc tak oczywistym i tak szybko osiągalnym obiektem - biorąc pod uwagę czas dolotu - staje się na nowo punktem zainteresowań, tym razem w charakterze poligonu doświadczalnego. Doskonale rozumiem naukowców, którzy wreszcie otwarcie mówią, że bez Księżyca tak łatwo Marsa się nie osiągnie czy raczej nie przetestuje kluczowych elementów np. bazy powierzchniowej bez wcześniejszych, gruntownych testów na pobliskim Księżycu. Powtarzając - pchać się na Marsa to obecnie wielka niewiadoma, czy nie lepiej i zdecydowanie pewniej jest lecieć tam z bagażem w pełni sprawdzonych technologii? I tak jak pisałem - nie mam na myśli wyłącznie statku Orion z habitatem, ale znacznie szerzej pojętego zjawiska eksploracji, o którym wspomniałem powyżej. Niestety trzeba przyswoić sobie konieczność poniesienia olbrzymich kosztów, ale tylko tak stopniowo uda się opanować deep space, na Orionie niestety (czy też stety) prawdziwa eksploracja się nie skończy.
               ... imho to byly tylko obietnice. Nic wtedy nie zrobiono, poza zlozeniem duzej ilosci obietnic. Dopiero teraz cos sie dzieje.
BTW, nikt teraz nie mowi o jkaimkolwiek ladowaniu na Ksiezuycu czy Marsie, bo po co? Bez tego i Ksiezyc i Mars sa podobne.
Z powazaniem
                           Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1622 dnia: Kwietnia 07, 2015, 17:54 »
               ... imho to byly tylko obietnice. Nic wtedy nie zrobiono, poza zlozeniem duzej ilosci obietnic. Dopiero teraz cos sie dzieje.
BTW, nikt teraz nie mowi o jkaimkolwiek ladowaniu na Ksiezuycu czy Marsie, bo po co? Bez tego i Ksiezyc i Mars sa podobne.
Z powazaniem
                           Adam Przybyla

Nieprawda. Rozpoczęte wówczas zostały prace nad silnikiem dla lądownika księżycowego Antares. O LRO, Kijku i Orionie już nie wspomnę.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1623 dnia: Kwietnia 07, 2015, 18:47 »
Niestety, Adam nie po raz pierwszy zaklina tutaj rzeczywistość, a mógłby zweryfikować informacje, które podaje...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1623 dnia: Kwietnia 07, 2015, 18:47 »

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #1624 dnia: Kwietnia 08, 2015, 10:21 »
He he jakbym czytał Zubrina w czasie Marsa. Zubrin tam postuluje aby tym samym zestawem sprzętu: Habitatu i ERV latać na Marsa i Księżyc.  :) Uważam że taki pomysł jest sensowny. Tylko, że mnie na niusach onet.pl i na tym Forum zrugano, że to bez sensu ;-) A mi i tak taki pomysł się podoba  :D Bo zamiast budować ileś statków od nowa oddzielnie do Księżyca, NEO i Fobosa, buduje się od razu jeden zestaw statków do wielozadaniowych celów  :)
Oczywiście do zestawu ERV i Habitatu w trakcie misji marsjańskiej dodałbym MTV, żeby w drodze powrotnej astronauci nie lecieli w psiej budzie  ;)

Tak lekko offtop, bo mi się akurat nasunął habitat i MAV na myśl:
Eko, gorąco polecam książkę "Marsjanin" Andy'ego Weir'a. Dla kogoś kochającego i doskonale rozumiejącego eksplorację Układu Słonecznego (JAK MY ;-) ) - pozycja obowiązkowa. Zresztą będą montować w tym roku film na podst. tej książki. Taki trochę Robinson Crusoe na Marsie, ale czyta się rewelacyjnie.

A tu masz zdjęcie Matt'a Damon'a z ... autorem książki (plan filmowy) :)

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2015, 10:33 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1625 dnia: Kwietnia 08, 2015, 10:31 »
Tak lekko offtop, bo mi się akurat nasunął habitat i MAV na myśl:
Eko, gorąco polecam książkę "Marsjanin" Andy'ego Weir'a. Dla kogoś kochającego i doskonale rozumiejącego eksplorację Układu Słonecznego (JAK MY ;-) ) - pozycja obowiązkowa. Zresztą będą montować w tym roku film na podst. tej książki. Taki trochę Robinson Crusoe na Marsie, ale czyta się rewelacyjnie.

A co ta książka ma wspólnego z wątkiem o Flexible Path?  ;)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #1626 dnia: Kwietnia 08, 2015, 10:36 »
może nie do końca, ale niby celem FP jest lądowanie na Marsie, książka przedstawia problematykę takich podróży, lotu, pobytu, infrastruktury powierzchniowej, poczytaj - zrozumiesz co miałem na myśli, Kanarek, sorry za lekką bocznicę z głównego toru jazdy ;-) W razie konieczności usuń :) Chciałem tylko polecić coś na "eksploracyjnym" czasie hehe.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1627 dnia: Kwietnia 08, 2015, 10:39 »
może nie do końca, ale niby celem FP jest lądowanie na Marsie, książka przedstawia problematykę takich podróży, lotu, pobytu, infrastruktury powierzchniowej, poczytaj - zrozumiesz co miałem na myśli, Kanarek, sorry za lekką bocznicę z głównego toru jazdy ;-) W razie konieczności usuń :) Chciałem tylko polecić coś na "eksploracyjnym" czasie hehe.

To wg Ciebie warto tą książkę kupić? Zastanawiałem się nad tym swego czasu, gdy ją widziałem w Empiku  :)
Nie jest ona droga, 30 i parę zeta  ;)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #1628 dnia: Kwietnia 08, 2015, 10:44 »
Ja ją kupiłem jako ebook na iPad'a, ale warta jest każdej ceny, bez dwóch zdań.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1629 dnia: Kwietnia 08, 2015, 10:48 »
Ja ją kupiłem jako ebook na iPad'a, ale warta jest każdej ceny, bez dwóch zdań.

Dzięki za radę  :)
I wracamy na główny tor na wątku, bo nas za karę zbanują  ;)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #1630 dnia: Kwietnia 08, 2015, 17:37 »
Ja ją kupiłem w formie tradycyjnej i mogę się tylko dołączyć do pozytywnych emocji podczas czytania; oups i koniec off-topa w tym dziale

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #1631 dnia: Kwietnia 09, 2015, 13:51 »
Lada chwila na płatnym forum obok ma się pojawić nowy opis misji EM 2.

Czyli za parę dni będzie "it's official"

Na angielskiej Wikipedii piszą o EM-2 już nie w kontekście dwuosobowej ARM, ale ekspedycji złożonej z czterech astronautów - na orbitę Księżyca. Długość misji 10-14 dni, z czego cztery wokół Srebrnego Globu. Wspomniany też jest przelot obok przechwyconego celu dla misji ARM:

http://en.wikipedia.org/wiki/Exploration_Mission_2
GG 8698011

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #1632 dnia: Kwietnia 09, 2015, 16:39 »
Obawiam się, że jest to dość przestarzała informacja. Przede wszystkim rok 2021 jest nieaktualny - teraz mówi się, że najwcześniej w 2024.

Natomiast ARM chyba ma się dobrze, w zeszłym miesiącu NASA opublikowała obszerną informację na jej temat: http://www.nasa.gov/press/2015/march/nasa-announces-next-steps-on-journey-to-mars-progress-on-asteroid-initiative/index.html.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1633 dnia: Kwietnia 09, 2015, 21:59 »
JSz, EM-2 to już z pewnością nie misja ARM, tylko "jakaś inna". ARM to pewnie bedzie misja EM-4, a EM-2 będzie mieć inny cel.
EM-2 na orbitę Ksieżyca brzmi całkiem logicznie. Ale że czwórka - miło! :) Mam nadzieję, że będzie wśród nich jeden Europejczyk/ka!

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #1634 dnia: Kwietnia 12, 2015, 23:51 »
czyli - coby się nie pogubić w tych "revisions", poprawcie mnie jeśli polecę w fantastykę..
- EM-1 - lot bezzałogowy w kierunku Księżyca, okrążenie go powrót na Ziemię
- EM-2 - lot załogowy w kierunku Księżyca, oblot (pobyt na orbicie przez kilka dni), powrót na Ziemię
- EM-3 - lot do punktu L2 (?)
- EM-4 - lot na wybraną asteroidę (?)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1634 dnia: Kwietnia 12, 2015, 23:51 »