Dziś start Sojuza, więc niebawem załoga Stacji wzrośnie do sześciu rezydentów! 
Zgadza się. Póki co przygotowania w toku. Oby nie wynikły w ostatniej chwili jakieś nieprzewidziane okoliczności (pamiętamy Apollo 13

)!
Завершены работы по подготовке к запуску «Союза МС-13»:
https://www.roscosmos.ru/26580/
Tomek z Astrobloga, również zamieścił aktualizację, cytuję:
AKTUALIZACJA 20.07/14:00 CEST
Przygotowania do dzisiejszejszego startu Sojuza MS-13 w ➨ 50. rocznicę lądowania człowieka na Księżycu postępują planowo. Start jest podtrzymywany na godz. 18:28 CEST, z dokowaniem do ISS o godz. 00:50 CEST. W razie startu dzisiejszy przelot ISS nad Polską około godz. 23:00 będzie urozmaicony towarzystwem Sojuza na niemal tej samej trajektorii i w tym samym czasie.
Start Dragona do misji CRS-18 został opóźniony do nocy z 24 na 25 lipca na godz. 00:24 CEST, z przechwyceniem i przyłączeniem do ISS 26 lipca o 11:00/13:00 CEST. Szansa na przeloty statku Dragon przesuwa się więc do nocy z 25 na 26 lipca.Mamy dzisiaj niebywałą okazja do obserwacji wizualnej Sojuza w pobliżu ISS. Obecnie ze względu na krótkie czasu przelotu Sojuzów załogowych od startu do dokowania, trwające tylko ok. 6 godzin. Sytuacje takie, tzn. z jednoczesnym trafieniem w kilkuminutowe okienko widoczności nad Polską ISS, będą należały do niezwykle rzadkich!
Więc jeśli tylko dopisze pogoda warto dziś wyjść z chałupy ok. 23 (u mnie w Lublinie górowanie ISS 23:07:41) i spojrzeć w niebo na przelatującą ISS z Sojuzem w pobliżu, na dwie godziny przed dokowaniem. Mamy w zasadzie tylko "jeden strzał", choć przy następnym przelocie ISS (u mnie następne górowanie ISS 00:44:25) teoretycznie Sojuz nie powinien być jeszcze zadokowany (planowo: 00:50). Więc wygląda to wszystko bardzo ciekawie - niestety w tej chwili u mnie przelotne opady, przy częściowo zachmurzonym niebie (niby ma się na noc przejaśnić)!