Za chwilę widoczny nad Polską przelot ISS. U mnie w Lublinie górowanie (pod gwiazdozbiorem Orła) ok. 19:53 / 36° SSE. Jasność stacji: -3,1 mag. Piszę o tym, bo właśnie wybieram się odetchnąć świeżym powietrzem, a niebo wyjątkowo czyste i nawet nie jest zimno. Może ktoś jeszcze skorzysta?

[Edit] Przelot interesujący i bardzo dobrze widoczny (idealne warunki pogodowe do obserwcji, jak na miasto) mimo, że nie był najdłuższy i najwyższy. ISS zaczęła się wspinać na SW i minęła majestatycznie z prawej strony jasnego Jowisza, nisko wiszącego wówczas nad horyzontem (była wtedy od niego znacznie słabsza, bo znajdowała się jeszcze daleko i w perspektywie poruszała się stosunkowo wolno). Koło gwiazdozbioru Orła nabrała max. wysokości (36°), jasności (ok. -3mag) oraz wyraźnie chyżo posuwała się już po niebie. Ciekawie weszła w cień Ziemi na wysokości ok. 28° w gwiazdozbiorze Pegaza w pobliżu małego asteryzmu (czworokąt z czterech gwiazdek w Pegazie o nr. 55, 57, 58, 59 podobnej wielkości: ok 5 mag, dobrze widocznych w polu typowej lornetki - gwiazdy sprawdziłem po powrocie do domu w Stellarium). Pierwszy raz widziałem tak wolne przygasanie stacji, wchodzącej w cień Ziemi - dosłownie jakby ktoś spokojnie ściemniaczem przykręcał żarówkę!