Autor Wątek: Starlink - konstelacja SpaceX - wątek dyskusyjny.  (Przeczytany 226979 razy)

Offline suchyy

• Weteran
Odp: Starlink - konstelacja internetowa SpaceX.
« Odpowiedź #120 dnia: Kwietnia 30, 2020, 12:28 »
Ooo, ciekawe materiały, warto przeczytać, dzięki za linka!
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #121 dnia: Maja 02, 2020, 00:20 »
Obserwacje satelitów Starlink – druga połowa kwietnia 2020
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 1 MAJA 2020

(...) Dwudziestego drugiego kwietnia rakieta Falcon 9 wyniosła siódmą już paczkę satelitów telekomunikacyjnych Starlink. (...)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Fjv1s8-RnO4&feature=emb_title

Przelot najnowszej paczki satelitów Starlink ok 24 godziny po starcie – obserwacja z Rzeszowa / Credits – sigern

(...)
https://kosmonauta.net/2020/05/obserwacje-satelitow-starlink-druga-polowa-kwietnia-2020/

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #122 dnia: Maja 14, 2020, 21:36 »
Na chwilę obecną Starlinki z ostatniej paczki (Starlink-7/Starlink V1.0 L6) znajdują się w ciekawej konfiguracji! Niestety, przeloty nad Polską w najbliższym czasie odbywają się tylko za dnia.  :(

źródło: CelesTrak
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2020, 21:38 wysłana przez suchyy »

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #123 dnia: Maja 15, 2020, 15:03 »
Na chwilę obecną Starlinki z ostatniej paczki (Starlink-7/Starlink V1.0 L6) znajdują się w ciekawej konfiguracji! Niestety, przeloty nad Polską w najbliższym czasie odbywają się tylko za dnia.  :(

Dokładnie, najpierw podzieliły się na dwie grupki a teraz znów połączyły. Niesłychane  :o

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #123 dnia: Maja 15, 2020, 15:03 »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #124 dnia: Maja 15, 2020, 18:51 »
Może to początek jednego z zapowiadanych przez SpaceX eksperymentu (link do materiałów nt. zapodał wcześniej wini: TUTAJ), mającego uczynić Starlinki prawie niewidocznymi (gołym okiem). Celem firmy jest doprowadzenie do sytuacji w której Starlinki będą widoczne tylko max. DO TYGODNIA po starcie. Mają to osiągnąć: dzięki dodatkowym, rozkładanym osłonom, zakrywającym lustrzane powierzchnie anten (o czym pisaliśmy już TUTAJ), oraz poprzez wymianę oprogramowania, tak żeby satelity w czasie wznoszenia na wysokość operacyjną ustawiały się "ostrzem do Słońca",  aby jak najmniej "zajączków" puszczać w kierunku Ziemi. Dzięki ich "płaskiej" budowie jest to chyba w jakiś sposób możliwe. Ciekawe co z tego wyniknie?  ???

Making the satellites generally invisible to the naked eye within a week of launch. We're doing this by changing the way the satellites fly to their operational altitude, so that they fly with the satellite knife-edge to the Sun. We are working on implementing this as soon as possible for all satellites since it is a software change.

Minimizing Starlink's impact on astronomy by darkening satellites so they do not saturate observatory detectors. We're accomplishing this by adding a deployable visor to the satellite to block sunlight from hitting the brightest parts of the spacecraft. The first unit is flying on the next launch, and by flight 9 in June all future Starlink satellites will have sun visors.

Szkoda, że nie można ich teraz obserwować nad Polską, wszystko by się wyjaśniło.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2020, 19:25 wysłana przez suchyy »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #125 dnia: Maja 16, 2020, 11:44 »
Dziwnie to wygląda - ułożyli je w regularną "szachownicę"!  :o Jeszcze czegoś takiego nie było - szkoda, że nie można sfocić!  >:( Jak puścicie wizualizację w trybie przyspieszonego filmiku, to zobaczycie jak ta "szachowniczka" tasuje się jak karty w czasie jednego okrążenia. ??? Początkowo lecą jeden za drugim, a potem rozjeżdżają się w "jodełkę" i ponownie wracają do szyku: jeden za drugim. Może już testują nowe oprogramowanie, mające uniewidocznić satelity, chyba, czyli część z nich leci jak zwykle (dla porównania), a część ustawia się "ostrzem" w kierunku Słońca (w czasie obiegu Ziemi) - stąd te dziwne ruchy, regularne tasowania, ale zaznaczam, że to tylko moje gdybania, a i tak nie możemy tego zobaczyć poza virtualem.

« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2020, 20:06 wysłana przez suchyy »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #126 dnia: Czerwca 04, 2020, 18:10 »
O ile dopisze jutro (5 czerwca) pogoda, to można się spodziewać bardzo ciekawych i widocznych nad Polską przelotów "rozwiniętego" już "Starlink-8 train" (o dobrej porze), tak jak to pokazał na filmie Sokole Oko. Dzisiaj natomiast w Polsce południowej jest potencjalna możliwość obserwacji wieczorem jeszcze mocno zagęszczonej paczki 60 szt. Starlinków. Pierwszy załącznik to najświeższe TLE - zbiorczy plik txt dla wszystkich 60 szt. satelitów z paczki Starlink-8 (V1.0 L7). Możecie to sobie wrzucić do Stellarium, żeby zasymulować widok FPV przelotu ze swoich miejscówek. Niestety dzisiejszy przelot będzie krótki i na niskiej elewacji (u mnie w Lublinie ok 12° S), co przedstawiłem na kolejnych zrzutach z wizualizacji CelesTrak i ze Stellarium. Księżyc w pełni będzie przeszkadzał - satelity nie dolecą nawet do niego (wcześniej wejdą w cień Ziemi). Na zrzutach zaznaczyłem kolorami pierwszego i ostatniego, oraz na zielono Starlink 1436 (VISORSAT), który leci w czołówce tego ciasnego "zgęstka". Visorsat to satelita testowy, który ma zainstalowane dodatkowe (rozkładane) osłony, żeby błyszczące anteny satelity nie puszczały zajączków (jedno z działań SpaceX, ażeby uniewidocznić satelity najpóźniej do tygodnia po starcie - kolejny test po Darksacie). Ostatni zrzut to przybliżony widok w lornetce 10x tego środkowego "zgęstka" - całość już dzisiaj wieczorem nie zmieści się w polu widzenia lornetki 10x, a jutro jeszcze bardziej się rozlezą.  ;)

Kolejne, opisane powyżej zrzuty są w następnym poście.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2020, 18:46 wysłana przez suchyy »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #127 dnia: Czerwca 04, 2020, 18:13 »
Ciąg dalszy załączników (do opisu j.w.):
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2020, 18:25 wysłana przez suchyy »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #128 dnia: Czerwca 04, 2020, 18:37 »
Hej

Dzisiejszy przelot Starlink-8 - coś widać.

SCT8" Canon 500D, ISO1600, 1/1000s, prowadzenie ręczne.

Pozdrawiam
Artur

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Klawe foty - szkoda, że obrazki tak małe i skompresowane do 4k/320x240. Może na większych załącznikach (można do 400k/1000x800) dałoby się jakieś dodatkowe szczegóły zobaczyć (chyba, że już więcej w postprodukcji nie da się z nich wydobyć). Brawo za totalne Hardcore, czyli ręczne prowadzenie.  8)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2020, 18:51 wysłana przez suchyy »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #129 dnia: Czerwca 04, 2020, 20:06 »
Zrobiłem jeszcze symulację FPV z pierwszego przelotu "Starlink-8 train" 5 czerwca (czyli przed pierwszą w nocy) dla Lublina, Łodzi i Gdańska. Starlink 1436 (VISORSAT) będzie już leciał w czołówce "zgęstki" satelitów.

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #130 dnia: Czerwca 04, 2020, 20:43 »
U mnie 100% zachmurzenia, szanse zerowe.... Jutro też nie zapowiada się za dobrze...
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #131 dnia: Czerwca 04, 2020, 21:45 »
Pogoda jest wybitnie złośliwa. U mnie dzisiejszy przelot może byłby widoczny, gdyby nie to, że jedyna (podłużna) dziura w chmurach była może z 5° za wysoko :(.

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #132 dnia: Czerwca 04, 2020, 22:19 »
Pogoda jest wybitnie złośliwa. U mnie dzisiejszy przelot może byłby widoczny, gdyby nie to, że jedyna (podłużna) dziura w chmurach była może z 5° za wysoko :(.

Dokładnie to samo było u mnie!  >:( Nawet zaczaiłem się na moim balkonie z aparatem na statywie, no i LIPA! Na następny, dobrze widoczny przelot (przed pierwszą w nocy) wyjdę chyba tylko z lornetką, bo u mnie z balkonu północnego nieboskłonu praktycznie nie widać, a sprzętu foto chyba nie będzie mi się chciało tachać o tej porze  :(

Komuś udało się zobaczyć wieczorny przelot?

Następny przelot u mnie w Lublinie na północnym nieboskłonie, górowanie 5° pod gwiazdą Polarną w kolejności:

00:47:29 Starlink 1444 awangarda - początek Starlink train
00:47:43 Starlink 1436 (VISORSAT) - eksperymentalny z osłonami anten, leci aktualnie w czołówce "zgęstka" satelitów
00:47:58 Starlink 1438 maruder - koniec Starlink train

Przelot wszystkich 60 szt. satelitów Starlink z ósmej paczki w czasie górowanie będzie trwał tylko ok. 30 sek.

Jeszcze przed chwilą widziałem gwiazdę Polarną i okolice, ale chmury, te które wisiały na południu i nie pozwoliły sfilmować wcześniejszego przelotu, zaczynają się rozłazić już po całym niebie (zresztą zgodnie z prognozą  :( ) i wygląda na to, że z obserwacjami już "po ptokach"!  >:(

« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2020, 00:12 wysłana przez suchyy »

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #133 dnia: Czerwca 04, 2020, 23:04 »
Ja dopiero wróciłem do domu, więc o przelocie widocznym tylko lokalnie tuż po zachodzie Słońca nic nie napiszę. Pogoda sprzyja, niebo w cirrusach jedynie nisko nad północą, reszta czysta, także czekam na 00:45.

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #134 dnia: Czerwca 04, 2020, 23:13 »
Ja dopiero wróciłem do domu, więc o przelocie widocznym tylko lokalnie tuż po zachodzie Słońca nic nie napiszę. Pogoda sprzyja, niebo w cirrusach jedynie nisko nad północą, reszta czysta, także czekam na 00:45.

... no właśnie, dokładnie przed chwilą zrobiłem edit wyżej i podałem czasy, jak ten następny przelot będzie u mnie w Lublinie wyglądał, ale chyba już się nie doczekam - cholernie złośliwa ta pogoda dzisiaj, jak trafnie zauważył wcześniej Kolega TomIR!

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #134 dnia: Czerwca 04, 2020, 23:13 »