Pogoda jest wybitnie złośliwa. U mnie dzisiejszy przelot może byłby widoczny, gdyby nie to, że jedyna (podłużna) dziura w chmurach była może z 5° za wysoko
.
Dokładnie to samo było u mnie!

Nawet zaczaiłem się na moim balkonie z aparatem na statywie, no i LIPA! Na następny, dobrze widoczny przelot (przed pierwszą w nocy) wyjdę chyba tylko z lornetką, bo u mnie z balkonu północnego nieboskłonu praktycznie nie widać, a sprzętu foto chyba nie będzie mi się chciało tachać o tej porze

Komuś udało się zobaczyć wieczorny przelot?
Następny przelot u mnie w Lublinie na północnym nieboskłonie, górowanie 5° pod gwiazdą Polarną w kolejności:
00:47:29 Starlink 1444 awangarda - początek Starlink train
00:47:43 Starlink 1436 (VISORSAT) - eksperymentalny z osłonami anten, leci aktualnie w czołówce "zgęstka" satelitów
00:47:58 Starlink 1438 maruder - koniec Starlink train
Przelot wszystkich 60 szt. satelitów Starlink z ósmej paczki w czasie górowanie będzie trwał tylko ok. 30 sek.
Jeszcze przed chwilą widziałem gwiazdę Polarną i okolice, ale chmury, te które wisiały na południu i nie pozwoliły sfilmować wcześniejszego przelotu, zaczynają się rozłazić już po całym niebie (zresztą zgodnie z prognozą

) i wygląda na to, że z obserwacjami już "po ptokach"!